Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Afganistan: Els països europeus han d'atendre la petició afganesa de suspendre el retorn de migrants i refugiats

Foto: Sayed Khodaiberdi Sadat/Anadolu Agency via Getty Images

Davant la declaració del Ministeri per a Persones Refugiades i Repatriació d'Afganistan en la qual demana als països europeus que suspenguin temporalment les devolucions al país, Adriana Tidona, investigadora sobre Migració a Europa d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

"La petició del Ministeri per a Persones Refugiades i Repatriació de suspendre les devolucions per l'empitjorament de la situació de la seguretat suposa que Europa no pot seguir ignorant els perills que afronten les persones afganeses retornades. Els països europeus porten anys ignorant el que és evident: l'Afganistan no és un país segur om es pugui retornar persones".

Els països europeus porten anys mirant d'ignorar el que és evident: l'Afganistan no es un país segur on es pugui retornar persones migrants o refugiades

Adriana Tidona, Amnistia Internacional

"Els governs europeus han de tenir en compte els motius de preocupació de l'Afganistan, suspendre immediatament les devolucions i garantir la protecció dels qui busquen seguretat a Europa. S'ha de dotar les persones de nacionalitat afganesa que no poden ser retornades dels documents necessaris per regularitzar la seva estada i gaudir de tots els seus drets mentre són a Europa. Atès que l'agència de fronteres de la UE Frontex coordina vols privats per a devolucions a l'Afganistan, la Comissió Europea exerceix alhora un paper fonamental i no ha de participar en cap operació que exposi a ningú a violacions de drets humans".

Informació complementària

El 10 de juliol de 2021, el Ministeri per a les Persones Refugiades i Repatriació de l'Afganistan va emetre una declaració en la qual va demanar la suspensió temporal de la devolució de "persones migrants" afganeses. La declaració cita "l'escalada de violència pel grup terrorista taliban al país i la propagació de la tercera onada de COVID-19", així com l'empitjoramen de la situació de la seguretat i l'augment del desplaçament intern.

Les relacions entre la UE i l'Afganistan, també pel que fa a la gestió de la migració i les devolucions, estan regulades per la Declaració Conjunta sobre Cooperació en Matèria de Migració que ha substituït recentment l'Acció conjunta per al futur entre Afganistan i la UE sobre qüestions relatives a la migració, de 2016. El 2020, l'Índex de pau global va classificar l'Afganistan com el país menys segur del món per segon any consecutiu.