Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

EUA: els arxius filtrats de Guantánamo destaquen la necessitat de judicis justos i rendició de comptes

Guantánamo té actualment 172 detinguts © Amnesty International
Guantánamo té actualment 172 detinguts © Amnesty International

Amnistia Internacional ha reiterat avui la crida a les autoritats nord-americanes perquè posin en llibertat o jutgin en judicis justos els detinguts de Guantánamo, després que uns arxius filtrats hagin revelat nous detalls sobre les persones que es troben recloses en el centre de detenció.


"Els arxius confirmen el que hem dit sobre Guantánamo tot aquest temps: que molts d'aquests homes van ser detinguts per motius falsos i han estat anys reclosos sense accés al sistema legal nord-americà", ha manifestat Susan Lee, directora del Programa per a Amèrica d'Amnistia Internacional.

"Les autoritats han de jutjar els qui romanen al centre en els tribunals civils nord-americans, i no pas davant de comissions militars, o bé deixar-los en llibertat".

El cap de setmana passat, els mitjans de comunicació van publicar un seguit d'arxius classificats que contenien informació sobre els homes reclosos en el camp.

La gran majoria dels gairebé 800 homes que van ser reclosos a Guantánamo han quedat en llibertat sense càrrecs. Fins al moment, només cinc persones han estat declarades culpables pel sistema de comissions militars, i un d'ells ha estat jutjat davant un tribunal civil.

No es té coneixement que cap dels alliberats sense càrrecs hagi rebut de les autoritats nord-americana indemnització o cap altra forma de reparació.

"Dels centenars de detinguts reclosos il·legalment durant anys, és probable que finalment es processi menys de 50; no obstant això, el govern nord-americà no ha atorgat reparació a cap d'aquestes persones. Per part de les autoritats nord-americanes no hi ha hagut rendició de comptes pels abusos comesos contra aquests homes", ha declarat Susan Lee.

Guantánamo compta actualment amb 172 detinguts, encara que les autoritats nord-americanes només planegen jutjar uns pocs.

"La majoria dels detinguts segueixen consumint-se allí de forma indefinida, i fins i tot els que seran jutjats ho seran davant de comissions militars que no compleixen les normes internacionals sobre judicis justos, unes comissions que han de ser eliminades", ha manifestat Susan Lee.

"És possible que les condicions a Guantánamo hagin millorat en els últims anys, però això està encara molt lluny d'acabar-se. Continua sent una vergonya per al govern nord-americà, que ha de garantir que els detinguts tenen accés a una solució efectiva que inclogui veritat, justícia i reparació".

El Grup de Treball de Revisió de Guantánamo, establert pel president Barack Obama el 2009, va recomanar que 36 de les persones que romanen recloses en el centre fossin jutjats pels Estats Units.

A més, va aconsellar que 48 presos més continuessin reclosos sense càrrecs ni judici, i que els restants fossin traslladats a països fora dels Estats Units.

Aproximadament la meitat dels detinguts que continuen a Guantánamo són ciutadans iemenites; d'ells, el Grup de Treball va aprovar la repatriació de 36, i va designar 30 més per a la seva possible transferència futura, depenent de les condicions de seguretat al Iemen.   
No obstant això, les transferències al Iemen des de Guantánamo es van suspendre al desembre de 2009, amb l'excepció del cas de Mohammed Al-Odaini, repatriat al juny del 2010.