Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

EUA: Una delegació humanitària és testimoni a la frontera amb Mèxic de la fi del Títol 42 i del caos i la crueltat de la nova normativa d'asil

Una dona es tapa la cara davant del mur de la frontera amb els Estats Units a Tijuana-San Diego (maig 2023). Foto: Carlos Moreno/UPI/Shutterstock.
  • La delegació va incloure líders i experts de l'ACLU, Amnistia Internacional, Human Rights First, NILC, NIJC, Tahirih Justice Center, UndocuBlack Network i la campanya #WelcomeWithDignity pel dret d'asil.

Una delegació de destacats líders dels drets civils i dels migrants, encapçalada per la Haitian Bridge Alliance, va visitar poblacions de la Vall del Río Grande de Texas i de l'estat mexicà de Tamaulipas per donar testimoni de la fi del Títol 42 i de l'aplicació d'un seguit de polítiques punitives al llarg de la frontera, inclosa una nova prohibició d'asil.

Després de ser testimonis de violacions dels drets humans al llarg de la frontera, la delegació fa una crida urgent a l'administració Biden perquè defensi l'asil i el degut procés, derogui la nova prohibició d'asil i aculli les persones amb dignitat i respecte pels drets humans i la justícia racial. Per contra, una política fronterera humana se centraria en augmentar la comunicació, la coordinació i el suport a l'ajuda humanitària, el refugi i l'acolliment a la frontera i en les comunitats de destí.

Molts dels sol·licitants d'asil i migrants amb els quals es va reunir la delegació s'havien quedat encallats a Reynosa i Matamoros per la política del Títol 42, i ara es quedaran encallats en condicions molt perilloses i difícils per les restriccions de l'asil. En aquestes zones, el nivell de violència i perill és tan greu que el Departament d'Estat dels EUA aconsella que són massa perilloses perquè els nord-americans les visitin. Els últims informes sobre l'escalada de violència dels càrtels fan que aquestes zones siguin encara més perilloses per als sol·licitants d'asil, els migrants i els treballadors humanitaris. Les persones sol·licitants d'asil negres, en particular, s'enfronten a la violència racista i a riscos agreujats a Mèxic, com han documentat informes de drets humans.

La delegació i els seus experts van escoltar relats sobre les dificultats a què s'enfronten les persones que sol·liciten asil quan intenten obtenir cites en els ports d'entrada dels Estats Units a través de l'aplicació CBP One, les barreres a les quals s'enfronten alguns que esperen i intenten sol·licitar asil en els ports d'entrada sense una cita CBP One, les condicions de vida miserables i inhumanes en què viuen els migrants a la frontera, i la violència i el racisme contra les persones negres que sofreixen mentre esperen a Mèxic.

La majoria de les persones, després d'haver viatjat durant mesos o anys a la recerca de seguretat, portaven ja molts mesos esperant en condicions perilloses. En la seva immensa majoria, van expressar la seva confusió sobre els canvis en la política nod-americana que s'estan produint i sobre la millor manera d'accedir al seu dret d'asil. Els membres de la delegació no van poder respondre a moltes de les seves preguntes a causa de la falta de transparència i informació del govern estatunidenc.

La delegació es va reunir amb organitzacions comunitàries, religioses, humanitàries, d'acolliment, jurídiques i d'un altre tipus, grups i voluntaris que treballen en situacions tremendament difícils, amb una important manca de recursos i lluitant per proporcionar ajuda humanitària a les persones que sol·liciten asil als Estats Units. Els membres de la delegació van ser testimonis del sorprenent compromís i treball realitzat per aquestes persones i organitzacions, i de la seva voluntat de col·laborar amb les agències i comunitats estatunidenques per a garantir que els Estats Units compleix els seus compromisos en matèria de drets humans d'acollir amb dignitat les persones que fugen de persecució i violència.

Declaracions de membres de la delegació

Guerline Jozef, cofundadora i directora executiva de Haitian Bridge Alliance:

“La fi del Títol 42 va ser una oportunitat perquè el president Biden situés els Estats Units en el costat correcte de la història i hauria d'haver estat un motiu de celebració. Lamentablement, el que hem presenciat aquests últims dies és una continuació de les polítiques que tenen les seves arrels en la violència i l'abús en lloc de la compassió. La nova política restrictiva de prohibició d'asil de l'administració Biden continuarà obligant els sol·licitants d'asil a esperar durant mesos o anys en condicions extremadament vulnerables en camps de Mèxic, on són propensos a sofrir segrestos i abusos. Ens preocupa enormement que la falta d'un enteniment clar per part del DHS (Department of Homeland Security) empenyi aquestes persones, ja de per si mateix extremadament vulnerables, incloses dones embarassades i nens, cap als contrabandistes de persones i altres entitats malintencionades, ja que la frontera roman efectivament tancada. Les persones negres i indígenes continuaran sofrint i fins i tot morint mentre suporten condicions perilloses i inhumanes a l'espera de buscar protecció als Estats Units d'Amèrica.

Demanem al govern de Biden que inverteixi en la capacitat dels EUA per a acollir les persones amb dignitat i que no es limiti a substituir una política fronterera inhumana per una altra."

Patrice Lawrence, directora executiva de UndocuBlack Network:

“El que presenciem en aquest viatge és que l'administració Biden-Harris ha imitat la cruel intenció i les conseqüències del Títol 42 en perpetuar el mal desproporcionat als sol·licitants d'asil negres mentre posaven en marxa una nova prohibició d'asil opressiva. Aquests dos últims dies, hem parlat amb immigrants negres i cadascun d'ells ens ha dit que CBP One, l'aplicació en la qual es basa l'Administració per a tramitar l'asil, no funciona correctament.

Els sol·licitants d'asil que vam conèixer porten mesos esperant una cita mentre intenten navegar per una aplicació que no reconeix la seva pell fosca i té constants missatges d'error. L'administració Biden-Harris ha d'inclinar-se per l'opció moral i legal de proporcionar a les persones el dret a sol·licitar asil. I punt. Hi ha una clara disparitat de tracte, ens van dir els migrants i organitzacions, respecte als migrants europeus, en particular de Rússia i Ucraïna, que també estaven en tendes de campanya a l'espera d'una cita per a creuar, però se'ls va permetre el pas segur als EUA ràpidament deixant enrere als nostres germans del nostre ‘pati posterior’ tan pròxim com Haití.

És inhumana la situació en els campaments en Reynosa, Matamoros, i altres ciutats en la frontera sud, on els sol·licitants d'asil han estat acorralats i romanen indefinidament. Els esforços per mantenir refugis segurs continuen sent frustrats pels EUA. El que vam veure van ser flagrants violacions dels drets humans i el Secretari de Seguretat Nacional Alejandro Mayorkas no ha fet el correcte".

Mary Meg McCarthy, Directora Executiva del Centre Nacional de Justícia per als Immigrants:

“Avui vam poder ser testimonis del sofriment, la confusió i el dolor que són conseqüència directa de les polítiques del govern dels Estats Units. A la vora del Río Grande intentem informar la gent dels canvis opacs i arbitraris en la llei nord-americana que s'acaben d'anunciar i que han de tenir en compte per a per a accedir a la seguretat a través del sistema d'asil. Aquesta norma desmantella el sistema d'asil dels EUA i suposa el compliment per part del govern federal de la legislació nacional i internacional.”

Deirdre Schifeling, directora política nacional de la ACLU:

“Durant aquest viatge, hem estat testimonis directes del dolor i el sofriment de milers de famílies a les quals les polítiques d'immigració de l'administració Biden els estan fallant. Pares i nens petits que fugen de la violència i que no tenen més remei que esperar durant mesos en campaments extremadament insalubres i perillosos una cita que mai podran aconseguir. Hores diàries dedicades inútilment a intentar que funcioni l'aplicació CBP One, mentre els nens emmalalteixen cada vegada més i els fràgils refugis de lona se'ls emporta el vent. El que hem presenciat és un desastre humanitari, i el govern de Biden ha d'actuar. Els EUA són millor que això. Continuarem lluitant per a assegurar-nos que el nostre país està a l'altura de les seves pròpies lleis, valors i història de ser un far d'esperança i llibertat per a les persones que fugen de la persecució, la violència, la guerra i les violacions dels drets humans."

Maricarmen Garsa, Cap de Programes del Centre de Justícia Tahirih:

“El que he presenciat en els últims dos dies ha resultat esgarrifós, malgrat la resistència dels que continuen lluitant pel dret legal a buscar asil i una vida amb seguretat i dignitat als EUA. Pel que hem vist és clar que el nostre sistema d'immigració no protegeix els qui venen a les nostres fronteres a la recerca de seguretat. Això ha estat així amb el Títol 42 i és probable que empitjori en els pròxims dies amb l'aplicació de la nova prohibició d'asil.

Aquesta nova política portarà inevitablement que migrants amb sol·licituds d'asil creïbles siguin rebutjats i retornats a situacions perilloses, a vegades amb risc per a les seves vides. Aquesta administració ha de fer marxa enrere ràpidament i aplicar solucions polítiques que respectin la dignitat humana i el dret estatunidenc i internacional, en lloc de donar l'esquena als migrants supervivents d'abusos, violència domèstica, tràfic de persones, violació i altres formes de danys per raó de gènere. No podem pretendre lluitar pels drets humans en altres llocs mentre donem un cop de porta a les persones que busquen una oportunitat de sobreviure i un futur millor en la nostra pròpia porta.”

Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional:

“Hem escoltat històries devastadores de persones que es dirigeixen a la frontera a la recerca d'asil. Procedents de Veneçuela, Haití, Cuba, Centreamèrica, Colòmbia i molts altres llocs, no sols sofreixen violacions massives de drets humans als seus països d'origen, sinó que també s'enfronten als horrors de polítiques migratòries cruels i inhumanes pel camí. El govern nord-americà està externalitzant la vigilància de les fronteres a Mèxic i ara a Colòmbia i Guatemala, però no està disposat a assumir la responsabilitat del caos que han creat les seves polítiques. És hora de fer un pas al davant i abordar aquesta crisi humanitària i el sofriment que causa.”

Paul O'Brien, director executiu d'Amnistia Internacional Estats Units:

“Després de més de 3 anys i més de dos milions d'expulsions de persones que exercien el seu dret humà a buscar seguretat, el Títol 42 per fi arriba a la seva fi. El que hauria de ser un dia de celebració és, en canvi, l'inici de noves mesures frontereres que amenacen els drets humans de les persones que busquen seguretat.

L'Administració Biden ha tingut més de dos anys per a invertir en sistemes d'acolliment i seguretat perquè les persones que arribessin a la frontera dels EUA poguessin entrar de manera humana i ordenada i tramitar les seves sol·licituds d'asil en comunitats, amb el suport de serveis jurídics i socials. En lloc d'això, l'administració Biden ha donat l'esquena als drets humans i planeja aplicar noves i draconianes mesures frontereres que amenaçaran amb retornar les persones al perill, augmentaran les detencions d'immigrants i obligaran les persones a esperar en perill a Mèxic fins que tinguin la sort d'aconseguir una cita a través d'una problemàtica aplicació. Amnistia Internacional EUA demana a l'Administració Biden que abandoni la prohibició d'asil i, en el seu lloc, inverteixi en sistemes d'acolliment."

Kica Matos, presidenta entrant del National Immigration Law Center:

“Buscar seguretat és un dret legal i humà. Malgrat les promeses del president Biden de reafirmar el compromís dels Estats Units amb els sol·licitants d'asil i defensar el seu dret a buscar seguretat, l'administració ha fet exactament el contrari. Amb aquesta nova prohibició d'asil, han continuat les mortíferes polítiques de Trump. El nostre país té els recursos i la capacitat per a donar suport a un sistema just i ordenat que aculli les persones amb dignitat. Demanem a l'administració que restableixi immediatament l'accés ple i just a l'asil per a tots els que venen als Estats Units a la recerca de llibertat i seguretat. Els nord-americans volen veure solucions reals, no pas retòrica política, perquè hi ha vides en joc.”

Eleanor Acer, Directora Sènior de Protecció de Refugiats de Human Rights First:

“Avui hauríem d'estar marcant el final de les polítiques que van entregar les persones que buscaven asil a perills horribles. En lloc d'això, estem sent testimonis de l'inici d'una política de l'administració Biden que farà que les persones que reuneixen els requisits per a l'asil no puguin optar a aquesta protecció que salva vides. Aquesta nova prohibició de l'asil és un terrible error jurídic, moral i polític. Reforça els discursos xenòfobs i racistes dels polítics antiimmigrants que presenten les persones que sol·liciten asil com a amenaces.

El govern de Biden ha de rescindir aquesta política inhumana, maximitzar la capacitat d'asil en els punts d'entrada i centrar-se en les mesures que està adoptant encertadament per a augmentar el reassentament i la llibertat condicional. També ha de treballar amb Mèxic i la comunitat internacional per a posar remei a les condicions cruels que pateixen els refugiats i migrants a Matamoros, Reynosa i altres ciutats de la frontera. Mentre que els Estats Units és el principal donant d'ajuda als refugiats a tot el món, a les seves portes deixa que les persones que busquen refugi pateixen condicions inhumanes sense el tipus de serveis i proteccions que exigiria en altres llocs.”