Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Etiòpia: Protegiu la població civil en l'ofensiva de Mekel

© UNHCR/Hazim Elhag

El conflicte a la regió etíop de Tigre és a tocar d'una mortífera escalada després que el primer ministre d'Etiòpia, Abiy Ahmed, donés als combatents lleials al Front Popular d'Alliberació de Tigre un termini de 72 hores per rendir-se abans de les forces armades emprenguin un assalt a la capital de Tigre, Mekele. Amnistia Internacional demana a totes les parts del conflicte que anteposin la protecció de la població civil i permetin l'accés d'observadors de drets humans i organitzacions humanitàries.

"El conflicte a la regió de Tigre ja s'ha emportat la vida de centenars de civils, ha causat lesions a molts més persones i ha obligat milers a fugir a camps de refugiades en el veí Sudan. Tot i que les tropes federals han iniciat els preparatius per rodejar Mekele, Amnistia Internacional recorda a totes les parts del conflicte que el dret internacional humanitari prohibeix atacar deliberadament a civils i béns civils, i que aquests atacs constitueixen crims de guerra. Els atacs indiscriminats i desproporcionats també estan prohibits", ha afirmat Deprose Muchena, director d'Amnistia Internacional per l'Àfrica Oriental i Austral.

A més d'acatar aquesta prohibició, els alts càrrecs tant de l'exèrcit nacional etíop com del Front Popular d'Alliberació de Tigre han d'adoptar mesures positives per protegir la població civil durant els combats, incloses totes les precaucions possibles per evitar danys a civils o infraestructures civils i per no situar tropes ni instal·lacions militars a prop de lloc on es concentra la població civil.

Amnistia Internacional veu amb especial preocupació les possibles víctimes mortals entre la població civil després de l'aparició del coronel Dejen Tsegaye, portaveu de l'exèrcit, en la televisió estatal dient el següent: "Volem enviar un missatge a la població de Mekele: que es posin a resguard d'atacs d'artilleria i es deslliurin dels líders del Front [...] Després no hi haurà pietat."

Amnistia Internacional insta totes les parts del conflicte a:

  • No dirigir atacs contra instal·lacions civils, com ara hospitals, escoles i centres religiosos, ni contra zones residencials.
  • No situar campaments o altres instal·lacions militars en zones civils o en els seus voltants, i garantir que no s'utilitzen a civils com a "escuts humans".
  • Evitar l'ús d'armes explosives amb efectes d'àmplia superfície -com peces d'artilleria, morters i bombes àrees no guiades- en àrees urbanes i altres zones densament poblades per civils
  • Garantir l'accés sense restriccions de les organitzacions humanitàries en tot Tigre, on s'ha obstaculitzat l'accés a una ajuda humanitària molt necessària des del començament de l'ofensiva militar, el 4 de novembre.
  • Permetre l'accés d'observadors de drets humans a Tigre
  • Sol·licitar el suport d'actors regionals i internacionals per garantir que s'investiguen correctament els abusos contra els drets humans i les violacions del dret internacional humanitari.
  • Restablir immediatament les comunicacions telefòniques i per Internet a Tigre respectant el dret a la llibertat d'expressió.