Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Etiòpia ha de respectar el dret de protesta pacífica i alliberar immediatament set periodistes detinguts

© Addis Fortune

Les autoritats etíops han d'alliberar immediatament els set treballadors i treballadores de mitjans de comunicació detinguts en un context de violència creixent a la regió d'Amhara, investigar les denúncies d'agressions físiques contra una d'ells i protegir el dret a la llibertat d'expressió i de protesta pacífica de totes les persones, segons Amnistia Internacional.

L'organització de drets humans veu amb preocupació els informes sobre violacions de drets humans i violència a Amhara —on s'han denunciat intercanvis de trets en múltiples llocs—, que inclouen homicidi de dos treballadors humanitaris el 9 d'abril i detencions massives a Addis Abeba, capital de la regió i del país.

Les forces governamentals i altres agents armats tenen el deure de no actuar contra el personal humanitari. El govern d'Etiòpia ha d'investigar els fets sense demora i amb exhaustivitat, independència i eficàcia i portar als seus perpetradors davant la justícia en judicis justos.

“Els intimidatoris arrestos de Genet Asmamaw, Getnet Aragaw, Aragaw Sisay, Meskerem Abera, Abay Zewdu, Dawit Begashaw i Tewodros Asfaw són un atac al dret a la llibertat d'expressió i a la llibertat dels mitjans de comunicació. Les autoritats han d'alliberar immediatament aquests set periodistes i retirar-los tots els càrrecs. Alhora han d'investigar els informes segons els quals Genet Asmamaw va ser violentament agredida durant la seva detenció i obligar els perpetradors a retre comptes”, ha manifestat Flavia Mwangovya, directora regional adjunta de Campanyes d'Amnistia Internacional per a l'Àfrica Oriental, la Banya d'Àfrica i els Grans Llacs.

“Periodistes i professionals de mitjans de comunicació han de poder fer la seva feina sense patir amenaces, intimidació ni fustigació, per a complir eficaçment els seus deures professionals d'informar la població i contribuir a exigir rendició de comptes a les autoritats.”

“Totes les persones tenen dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica, i les autoritats han de permetre l'exercici del dret a la protesta. Davant dels informes d'intercanvis de trets en múltiples llocs de la regió d'Amhara, demanem al govern federal i a les autoritats de la regió que protegeixin la població civil i els seus béns.”

“Les persones residents a Addis Abeba detingudes després dels arrestos massius il·legals han de ser acusades d'algun delicte reconegut internacionalment en un procés que garanteixi el seu dret a un judici just. Si no és així, han de quedar en llibertat immediatament.”

“Finalment, quan Etiòpia entra en el seu tercer mes de bloqueig imposat pel govern sobre determinades plataformes de xarxes socials, Amnistia Internacional demana a les autoritats que aixequin les restriccions de drets humans dins i fora d'Internet, que inclouen la llibertat d'expressió i d'accés a la informació”, ha dit Flavia Mwangovya.

Informació complementària

Des de la setmana passada, residents de tota la regió etíop d'Amhara s'han llançat al carrer després de l'anunci del govern federal dels seus plans de “reestructurar” les forces policials paramilitars, unitats especials que actuen a tot el país, inclosa la regió de Amhara.

Mentrestant, els representants lletrats de moltes de les persones detingudes a Addis Abeba van afirmar que les preguntes formulades als seus representats en els interrogatoris es basaven en motius ètnics.

Etiòpia continua sent un dels països de l'Àfrica subsahariana amb un nombre més alt de periodistes a la presó, juntament amb la veïna Eritrea. El 2022, Etiòpia es trobava entre els cinc països del món on més s'actua contra el personal d'ajuda humanitària.