Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Etiòpia: Augmenta el temor que amb la intensificació del conflicte es cometin noves atrocitats a Tigre

© EDUARDO SOTERAS/AFP via Getty Images

Les parts implicades en el conflicte que es desenvolupa en el nord d'Etiòpia han de protegir la població civil davant la intensificació de les hostilitats a la regió de Tigre, ha advertit Amnistia Internacional.

El govern etíop va afirmar el dimarts que el seu exèrcit havia pres Shire, un important nucli urbà en el nord-oest de Tigre que alberga a milers d'habitants de la regió víctimes de desplaçament forçat, així com les localitats d’Alamata i Korem, en el sud de la regió. El govern va afirmar també que tracta de minimitzar el nombre de morts civils evitant que es combati als carrers i ordenant a les seves forces que segueixin unes normes de combat estrictes. No obstant això, els informes que han arribat fins a Amnistia Internacional no concorden amb aquesta afirmació.

La població civil de Tigre tem que puguin tornar a produir-se abusos generalitzats, com homicidis il·legítims, violència sexual i atacs sistemàtics, que ja van proliferar durant el període en què aquestes àrees van estar sota el control de les Forces de Defensa Nacional d'Etiòpia i les seves forces aliades, entre novembre de 2020 i juny de 2021”, ha assenyalat Muleya Mwananyanda, directora d'Amnistia Internacional per a Àfrica Oriental i Austral.

En els nombrosos atacs aeris que va haver-hi a l'agost i setembre a Mekele i Adi Adero van morir centenars de civils, inclosos nens i nenes. Entre el 6 i el 12 de setembre de 2022, l'exèrcit eritreu, aliat de les Forces de Defensa Nacional d'Etiòpia, va executar extrajudicialment almenys a 40 persones, algunes d'elles refugiades eritrees, a la ciutat de Sheraro.

“Les autoritats civils i militars han de reconèixer la seva obligació d'evitar que les seves forces cometin crims de guerra i de processar als qui els perpetren. No fer-ho les implica en aquests crims. Ja hem vist en aquest conflicte que la impunitat d'atrocitats prèvies l'única cosa que fa és encoratjar a les forces de seguretat a cometre crims més atroços. No ha de permetre's mai que tornin a succeir els crims de guerra i de lesa humanitat documentats per Amnistia Internacional”, ha afirmat Muleya Mwananyanda.

Les autoritats etiòpiques han de suspendre i retirar del servei actiu a totes les persones —incloses les de l'exèrcit eritreu i les de la milícia amhara— que estiguin implicades en violacions dels drets humans i crims de guerra, i assegurar-se que són investigades immediatament. Tota persona contra qui existeixin proves admissibles suficients de responsabilitat per aquests crims ha de ser processada en un judici just."

“Les promeses, si no van sostingudes per actes concrets, no protegiran la població civil. Ja hem vist en aquest conflicte que la impunitat pels crims de guerra i els crims de lesa humanitat i les divisions ètniques fomenten les atrocitats massives”, ha recordat Muleya Mwananyanda.

Amnistia Internacional també demana a les autoritats etiòpiques que permetin l'accés sense traves a Tigre perquè l'ajuda humanitària a la regió pugui prestar-se de manera imparcial i eficaç. Així mateix, les autoritats etiòpiques han de permetre que els mecanismes de drets humans internacionals, regionals i d'altres tipus portin a terme recerques independents i fiables sobre les atrocitats comeses en el passat i en l'actualitat en el conflicte del nord d'Etiòpia.

Informació complementària

Des de 2020, Amnistia Internacional ha documentat greus violacions de drets humans perpetrades per totes les parts en el conflicte de la regió de Tigre que poden constituir crims de guerra i crims de dret internacional.

L'episodi més recent, del 18 d'octubre de 2022, és la recuperació per l'exèrcit etíop de tres ciutats que estaven en mans de les forces del Tigre. Una d'elles és Shire, on viuen nombroses persones desplaçades internament.

El conflicte ha fet que gran part de la regió estigui aïllada del món exterior. Amnistia Internacional ha rebut testimoniatges creïbles de personal d'ajuda humanitària que ha denunciat que els atacs directes contra la població civil i els atacs indiscriminats contra infraestructures han provocat nombroses morts de civils d’ençà que a l'agost es va iniciar la nova tanda de combats entre l'exèrcit federal i les forces del Tigre.