Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: Trump utilitza la pandèmia del coronavirus per justificar una prohibició discriminatòria

© Duncan Tucker/Amnesty International

Com a resposta a la notícia que el govern de Trump pretén dictar una nova norma que, davant l’epidèmia del coronavirus, permeti als agents nord-americans rebutjar totes les persones sol·licitants d’asil que entrin des de Mèxic, Charanya Krishnaswami, directora d’Incidència per a les Amèriques d’Amnistia Internacional Estats Units, ha emès la següent declaració:

“La prohibició imposada pel govern de Trump a les persones sol·licitants d'asil que arriben des de Mèxic no té res a veure amb fer que la població nord-americà estigui més segura davant de la pandèmia del coronavirus. El president Trump està utilitzant el discurs de la por per a justificar polítiques racistes i discriminatòries l'únic propòsit de les quals és demonitzar les persones que busquen seguretat. El tancament de la frontera sud és una mesura reaccionària que no té pràcticament cap fonament de fet”.

“El govern de Trump no pot suspendre de sobte les obligacions contretes pels Estats Units cap a les persones que busquen seguretat. Una prohibició general de les persones sol·licitants d'asil és contrària a les obligacions contretes pels Estats Units en virtut del dret tant nacional com internacional, i punt. Una prohibició similar imposada el 2018 va ser declarada ràpidament il·legal per tots els tribunals que l'han examinat, per considerar-la una greu violació dret a sol·licitar asil”.

Charanya Krishnaswami, directora d'Incidència per a les Amèriques d'Amnistia Internacional dels Estats Units:

“El govern de Trump ja ha enviat desenes de milers de persones sol·licitants d'asil a situacions de risc a Mèxic, i les ha obligat a sobreviure en condicions perilloses i precàries en les quals estan exposades a terribles riscos de segrest, tortura i altres abusos. En lloc de continuar amb aquestes tàctiques fallides, el govern de Trump hauria d'anul·lar aquestes polítiques cruels i punitives i permetre que la gent busqui seguretat seguint el procés establert pel dret tant dels EUA com internacional”.

Informació complementària

Ahir, Amnistia Internacional Estats Units, juntament amb Human Rights First i Physicians for Human Rights, va enviar cartes a governadors i autoritats de salut de 13 estats per a demanar-los que pressionin el govern federal amb la finalitat que alliberi les persones detingudes per motius migratoris que es troben recloses en els seus estats i que instin el director en funcions del Departament de Seguretat Nacional a alliberar les persones sol·licitants d'asil i migrants recloses actualment en condicions inadequades en centres de detenció per a immigrants. Durant una crisi de salut pública, el govern ha d'actuar per a protegir la salut de totes les persones i garantir l'accés a atenció i seguretat, en lloc de rebutjar-les indiscriminadament a les fronteres o mantenir-les tancades en condicions insalubres i d'amuntegament amb una atenció mèdica deficient.