Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: La tortura i altres maltractaments a persones haitianes sol·licitants d'asil estan arrelats en el racisme

(AP Photo / Eric Gay)

“Les autoritats nord-americanes sotmeten les persones haitianes sol·licitants d'asil a detenció arbitrària i a maltractaments discriminatoris i humiliants que constitueixen tortura basada en la raça”, ha declarat avui Amnistia Internacional en el seu nou informe "They Did Not Treat Us Like People’: Race and Migration-Related Torture and Other Ill-Treatment of Haitians Seeking Safety in the USA"

Aquestes violacions de drets humans, juntament amb les expulsions massives en aplicació del Títol 42, són el capítol més recent d'una llarga història de detencions, exclusió i la pràctica d'intentar dissuadir les persones haitianes que busquen seguretat als Estats Units, arrelada en la discriminació sistèmica de les persones negres.

“Fa un any, l'administració Biden va condemnar les vergonyoses escenes d'agents a cavall de la Patrulla de Fronteres que dispersaven violentament persones sol·licitants d'asil haitianes a Del Rio (Texas). Malgrat això, les autoritats nord-americanes continuen limitant el dret d'aquestes persones a buscar protecció internacional a la frontera entre els Estats Units i Mèxic”, ha manifestat Erika Guevara-Rosas, directora d'Amnistia Internacional per a les Amèriques.

Continen evocant els mals de l'esclavitud amb l'ús de grillets i manilles per a les persones haitianes negres en els vols d'expulsió

Erika Guevara Rosas, Amnistia Internacional

“També continuen evocant els mals de l'esclavitud amb l'ús de grillets i de manilles per a les persones haitianes negres a bord dels vols d'expulsió, la qual cosa els infligeix més dolor i patiment mental que constitueix tortura segons el dret internacional dels drets humans. La nostra recerca ofereix abundants indicis que el racisme sistèmic està incorporat en el sistema de migració nord-americà, com descriuen les persones haitianes sol·licitants d'asil entrevistades per a aquest estudi”.

L'informe mostra que successius governs nord-americans venen intentant dissuadir les persones haitianes que demanin asil als Estats Units mitjançant diverses polítiques concebudes per a interceptar-les, detenir-les i expulsar-les, des de la dècada de 1970 fins al Títol 42.

Nicole Phillips, directora jurídica de Haitian Bridge Alliance, organització que denuncia des de primera línia els maltractaments a què les autoritats nord-americanes sotmeten els haitians, ha declarat: “El setembre passat, el món va presenciar amb horror les fotos que es van fer virals d'un agent a cavall de la Guàrdia de Fronteres que utilitzava les seves regnes per a assotar Mirard Joseph, una de les prop de 15.000 persones haitianes que busquen protecció a Del Río (Texas). L'esgarrifós incident, no obstant això, no era més que la punta de l'iceberg de dècades de maltractaments encaminats a dissuadir les persones haitianes de buscar seguretat als Estats Units. Esperem que les recomanacions contingudes en aquest informe afavoreixin donin peu a un diàleg entre les autoritats nord-americanes per a desmantellar la discriminació i la tortura basada en la raça que pateixen sovint les persones haitianes i altres persones negres en el sistema de migració nord-americà”.

Les 24 persones a qui va entrevistar Amnistia Internacional a Haití per a aquest informe van ser expulsades, segons sembla, en aplicació del Títol 42, entre setembre de 2021 i gener de 2022. Cap d'elles va tenir l'oportunitat que el seu cas fos avaluat de manera individual per les autoritats d'asil (el que es coneix com a avaluació per a determinar un temor creïble) abans de ser retornades a Haití. Segons els testimonis recaptats, les autoritats nord-americanes van detenir fins i tot bebès de 9 i 14 dies, i en diversos casos els van separar dels seus progenitors. Aquests actes són violacions del dret internacional. Les persones haitianes entrevistades també van afirmar que no van tenir accés a intèrprets, assistència jurídica ni a informació sobre el lloc de detenció ni dels motius de la seva reclusió, la qual cosa constitueix detenció arbitrària.

A més, cap de les persones haitianes a qui va entrevistar Amnistia Internacional va informar que hagués estat sotmesa a una prova per a detectar la COVID-19 ni que se li oferissin vacunes en cap moment durant la seva detenció o abans de l'expulsió. Moltes van assenyalar també que no els van proporcionar màscares ni van poder mantenir la distància física respecte d'altres persones, la qual cosa tira per terra les afirmacions que les expulsions en virtut del Títol 42 tenen com a finalitat per a prevenir la propagació de la COVID-19.

Els maltractaments que van patir els haitians en els centres de detenció nord-americans —entre altres, la manca d'accés a aliments suficients, atenció sanitària, informació, intèrprets i assistència jurídica— va tenir un impacte acumulatiu en les persones entrevistades per a aquest informe, perquè ja havien sofert diverses violacions de drets humans, inclòs el racisme cap a les persones negres, en el seu viatge als Estats Units.

Finalment, les 24 persones haitianes entrevistades per Amnistia Internacional van explicar que havien estat retornades a Haití amb avió, emmanillades i amb grillets, tracte que els va causar dolor i patiment psicològics a causa de la seva associació amb l'esclavitud i la delinqüència. En l'avaluació d'Amnistia Internacional, basada en els testimonis recaptats, això constitueix tortura basada en la raça i la condició migratòria segons el dret internacional dels drets humans, que prohibeix rotundament la tortura i altres maltractaments, i exigeix que els Estats protegeixin les persones de tots els actes de tortura, inclosos els basats en vulnerabilitats concretes com la raça, la condició migratòria i la nacionalitat.

Una història de discriminació racial de les persones negres
La història d'esclavització de persones d'origen africà i les formes contemporànies de racisme sistèmic cap a les persones negres són un rerefons fonamental d'aquesta investigació. Com indiquen les dades que es posen en relleu en l'informe, les pràctiques de maltractaments cap a les persones haitianes són generalitzades i han passat històricament en diferents èpoques i en diferents llocs, la qual cosa assenyala l'existència d'una discriminació racial sistèmica i prolongada dins del sistema de migració amb la finalitat de castigar les persones haitianes i dissuadir-les de demanar asil als Estats Units.

Amnistia Internacional demana a tots els Estats que abordin i desmantellin la discriminació racial sistèmica i reconeguin que el racisme està arrelat en estructures i pràctiques que van sorgir durant el colonialisme i l'esclavitud. Les autoritats nord-americanes han de prendre mesures per a reformar totes les institucions, la legislació, les polítiques i les pràctiques que reforcin els estereotips nocius basats en la raça i la nacionalitat. El Títol 42 és un exemple clar d'aquesta mena de política, perquè no sols eludeix il·legítimament lleis que protegeixen les persones de ser retornades a un lloc on patiran mal, sinó que també reforça els estereotips nocius i racistes que donen lloc a violacions de drets humans.

Encara que Amnistia Internacional ha revisat i aplegat proves contundents que el racisme cap a les persones negres està incorporat en el sistema de migració nord-americà, les autoritats dels Estats Units no semblen recaptar proactivament dades sobre perjudicis o discriminació racials, tal com exigeixen les normes internacionals de drets humans.

Reiterant les crides realitzades per més de cent membres del Congrés a l'administració Biden al febrer de 2022, Amnistia Internacional demana al govern dels Estats Units que es comprometi a revocar les polítiques contra les persones negres i a dur a terme una revisió completa del tracte diferent que reben les persones negres que busquen protecció en el sistema de migració dels Estats Units.