Actuem pels drets humans a tot el món

Estats Units: La condemna pel cas George Floyd és una mesura de rendició de comptes, però cal reformar la policia

Manifestació contra la mort de George Floyd. 3 de juny de 2020 a Oakland (Califòrnia). Foto de PHILIP PACHECO/AFP via Getty Images

Davant la declaració de culpabilitat d'assassinat de Derek Chauvin per la mort de George Floyd, Amnistia Internacional Estats Units ha fet pública la següent declaració:

"Avui, un jurat ha declarat Derek Chauvin responsable d'actes representatius d'un sistema policial trencat. Ningú no hauria d'esperar que una trobada amb funcionaris encarregats de fer complir la llei acabi en mort. I, tot i així, per a George Floyd -i per a massa persones més- això va ser exactament el que va passar. Els agents que fan ús excessiu de la força han de retre comptes qualsevol que sigui el resultat". Això és el que ha passat avui en el jutjat de Minneapolis, ha declarat Paul O'Brien, director executiu d'Amnistia Internacional Estats Units.

A més dels nostres drets humans a la igualtat de protecció de la llei, a la seguretat i a la vida, tenim el dret a no patir discriminació quan interactuem amb agents encarregats de fer complir la llei. Aquest resultat no és suficient perquè la tràgica mort de George Floyd va deixar clarament de manifest les errades sistèmiques de l'actuació policial als Estats Units i que les comunitats negra i de color pateixen la pitjor part de la violència policial. La veritat és que el fet que Derek Chauvin rendeixi comptes per matar George Floyd encara és l'excepció, no la norma".

"Naturalment, la veritable justícia per a George Floyd exigiria que seguís viu. Hem vist l'exagent Chauvin utilitzar cruelment la força letal fins i tot després d'haver matat George Floyd, ignorant les súpliques que parés. No podem seguir tolerant l'absència de rendició de comptes en els homicidis de persones negres i de color", ha afirmat Kristina Roth, responsable superior de Programes de Justícia Penal d'Amnistia Internacional Estats Units. "Derek Chauvin no només va negar a George Floyd els seus drets humans, sinó que també va mostrar un menyspreu absolut cap a la seva humanitat".

"Hem de reconèixer les arrels racistes de l'aplicació de la llei en aquest país per abordar les errades sistèmiques de l'actuació policial i aconseguir una seguretat pública significativa per els qui vénen patint històricament els excessos de la policia. Això ha d'incloure reduir la magnitud i l'abast de l'aplicació de la llei en la vida quotidiana, eliminar la immunitat qualificada que crea una barrera per oferir reparació les víctimes d'actes policials il·legítims, desmilitaritzar l'aplicació de la llei i establir uns límits estrictes a l'ús de la força en general".