Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

És vital crear fons per pèrdues i danys en drets humans per alleujar el patiment provocat pel canvi climàtic

© Sultan Mahmud Mukut/SOPA Images/LightRocket via Getty

Mentre les negociacions sobre com finançar i gestionar un fons internacional de pèrdues i danys estan a la vora del fracàs abans que, a finals d’aquest mes, comenci la cimera del clima COP28, Ann Harrison, assessora de política sobre el canvi climàtic d’Amnistia Internacional, ha declarat:

Un fons per a pèrdues i danys, operatiu i efectiu, que pugui ajudar a recuperar-se a les comunitats destrossades per episodis climàtics catastròfics pot ser una qüestió de vida o mort per a les persones que s'enfronten a les greus conseqüències de l’escalfament global, com ara sequeres, inundacions, pujades del nivell del mar i perduda de mitjans de subsistència”.

Resulta vergonyós i profundament preocupant que, des que les parts van acordar establir el fons per pèrdues i danys fa quasi un any, a la última COP celebrada a Egipte, encara no s’hagi aconseguit un consens sobre una proposta de com ha de finançar-se i gestionar-se aquest fons. Aquesta setmana s’ofereix una última oportunitat perquè els membres d’un grup de treball clau acordin recomanacions per al fons en una reunió programada per al 3-4 de novembre a Abu Dhabi”.

Amnistia Internacional demana a les parts que aprofitin aquesta oportunitat per arribar a un acord sobre l’establiment d’un fons que situï els drets humans en el centrei. Aquest fons ha de proporcionar remei i reparacions completes, ràpides i efectives per tots els danys causats pel canvi climàtic a les comunitats afectades dels països en desenvolupament que normalment ja són grups marginats”.

Els emissors històrics de gasos d’efecte hivernacle han de fer les principals contribucions econòmiques al fons, amb finançament addicional basat en el principi que qui contamina paga. Ja que el fons ha d’oferir subvencions en lloc de préstecs per evitar que augmenti l’endeutament dels països en desenvolupament, i per garantir que tots els països en desenvolupament que el necessitin poden optar a rebre finançament, el fons no ha de ser gestionat pel Banc Mundial.”

Informació complementaria

Qualsevol proposta acordada sobre el fons ha de ser ratificada a la COP28, la conferència del clima de les Nacions Unides, que se celebrarà a Dubai, Emirats Àrabs Units, del 30 de novembre al 12 de desembre. 

La Conferència aplegarà 198 parts per  abordar l’amenaça global que representa el canvi climàtic. La secretaria general d’Amnistia Internacional, Agnès Callamard, assistirà a la COP28 de l'1 al 6 de desembre.