Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

És urgent protegir tot el personal sanitari per fer front a la pandèmia del coronavirus

© AP Photo/Joan Mateu

Amnistia Internacional recorda que, perquè es garanteixi el dret a la salut de totes les persones a Espanya, cal protegir els qui estan en primera línia davant de la pandèmia del coronavirus, és a dir, tot el personal sanitari i els i les professionals que treballen als hospitals i centres mèdics on s'està combatent aquesta malaltia. Per això, l'organització demana que, de manera immediata, s'asseguri que tenen accés a les mesures de protecció (com ara màscares, guants, etc) i que es realitzin els test de detecció necessaris entre el personal del sector per garantir el seu dret a la salut i conèixer la incidència del virus.

"Els treballadors i treballadores de la salut estan fent un esforç encomiable, ja que han de continuar prestant serveis malgrat els riscos personals per a ells i per a les seves famílies. Entre els riscos que corren figuren la possibilitat de contreure COVID-19 en realitzar el seu treball, l'excés d'hores de treball, l'angoixa psicològica i el cansament. Per això és urgent que l'Estat en garanteixi la protecció", assenyala Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya. "És fonamental que les mesures proposades per les autoritats espanyoles, com dotar al sistema de salut de més de 50.000 professionals sanitaris, entre altres, s'implementin de forma immediata, i que s'afegeixin a aquestes les mesures de protecció necessàries per al col·lectiu sanitari", afegeix Beltrán.

A Espanya, segons el Ministeri de Sanitat hi ha un total de 455 professionals de la salut infectats de coronavirus, i aquest dijous s'ha produït el primer cas d'una persona sanitària morta com a conseqüència del COVID-19. Els informes indiquen que només a la Xina han contret la malaltia més de 3.000 treballadors i treballadores de la salut. En aquest país han mort metges que tractaven a pacients amb COVID-19, entre els quals Li Wenliang, el primer metge que va parlar de la crisi incipient de salut a finals de 2019.

Els estàndards internacionals sobre dret a la salut obliguen als Estats a "formular, aplicar i revisar periòdicament una política nacional coherent destinada a reduir al mínim els riscos d'accidents laborals i malalties professionals, així com formular una política nacional coherent en matèria de seguretat en l'ocupació i serveis de salut", fet que a inclou les condicions laborals dels treballadors i treballadores de la salut. Cal proporcionar equip de protecció personal adequat i de qualitat, informació, capacitació i suport psicològic per facilitar la feina d'infermers i infermeres, metges i metges i qualsevol altre personal implicat en la resposta.