Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

És urgent el trasllat i reallotjament en condicions dignes de les persones migrants i sol·licitants d'asil a Melilla

Imatges del CETI de Melilla en l'actualitat. Cedida per persones residents.

Davant l'empitjorament de la situació de les persones migrants i sol·licitants d'asil a Melilla, Amnistia Internacional urgeix al Ministeri de l'Interior a traslladar immediatament i a reallotjar en condicions dignes a les persones residents en el CETI (Centre d'Estada Temporal per a Immigrants)  i a la plaça de toros de la ciutat.

Primers casos de COVID en el CETI

La situació és insostenible des de fa temps i amb la pandèmia no fa més que empitjorar. Més de 1.300 persones continuen amuntegades des de fa mesos en un espai habilitat només per a 782, on és impossible garantir el dret a la salut, i on s'han detectat els primers casos de COVID 19. Tal com assenyalava recentment el Defensor del Poble, s'estima que al centre es troben aproximadament 150 dones i 143 menors. Del total de residents, més de 250 serien sol·licitants d'asil amb la seva petició admesa a tràmit. Es calcula que almenys 50 persones del col·lectiu LGTBI també estan en situació de vulnerabilitat al centre.

En reiterades ocasions, Amnistia Internacional ha demanat al Ministeri d'Interior que presentés un pla per descongestionar el centre i accelerar els trasllats a la Península, especialment de les persones vulnerables com les dones víctimes de violència de gènere, nens i nenes, persones del col·lectiu LGBTI, o aquelles que ja compten qamb protecció internacional. Des del 28 de maig, data en la qual 136 persones van ser traslladades a la Península, no s'ha produït ni un sol trasllat.

Des de l'inici de la pandèmia, Amnistia Internacional va denunciar com les condicions d'amuntegament en el CETI de Melilla no només no garanteixen el dret a la salut de les persones residents, sinó que incrementen el risc de contagi en el context de la COVID 19. L'organització va documentar la imposiblilitat de mantenir distàncies de seguretat, l'absència de condicions higièniques necessàries, a més de la manca d'accés a materials de protecció com ara guants i màscares.

"Lluny de solucionar aquestes mancances i prendre mesures de protecció per prevenir casos de COVID-19 per part de les administracions, quatre persones han donat positiu en els darrers dies i han estat traslladades a un Centre-Covid a la ciutat. Segueixen sense aclarir-se les mesures de prevenció que s'estan duent a terme per a la resta dels residents", ha manifestat Esteban Beltrán, director d'Amnistia Internacional Espanya.

La tensió al centre ha quedat palesa amb els incidents ocorreguts en els darrers dies, després dels quals 33 persones residents han estat detingudes i demà passaran a disposició judicial, i almenys 23 persones, entre membres de forces de seguretat i residents en el CETI, haurien resultat ferides lleus.

Més de 500 persones a la plaça de toros

La situació és encara més dramàtica a la plaça de toros de Melilla, en la qual més de 500 persones (persones sense llar, menors extutelats després de la seva majoria d'edat, sol·licitants d'asil, i les últimes 14 persones que van accedir a Melilla saltant la tanca), es troben convivint en unes condicions deplorables. Segons la informació contrastada a la qual ha tingut accés Amnistia Internacional, a la zona en la qual es troben unes 100 persones subsaharianes, moltes d'elles sol·licitants d'asil, els llits no poden guardar distància, només hi ha dos banys per a higiene personal, i l'aigua està estancada. Amnistia Internacional s'ha adreçat a les autoritats de Melilla per aclarir la situació d'aquestes persones i veure què mesures es prendran sobre aquest tema.

"Avui la delegació de Govern a Melilla ha anunciat el proper trasllat a la Península de 80 persones actualment situades a la plaça de toros. Alhora, ha descartat trasllats de residents del CETI, o l'obertura de nous emplaçaments per albergar persones migrants a Melilla. Per Amnistia Internacional aquesta postura és absolutament insuficient per solucionar l'amuntegament del CETI i de la plaça de toros. És extremadament urgent que des del Ministeri de l'Interior s'accelerin els trasllats, i que es reallotgi les persones residents a la plaça de toros en condicions dignes, higièniques i amb accés a serveis de salut", va assenyalar Esteban Beltrán.

Informació complementària

Amnistia Internacional està seguint la situació a Melilla i s'ha posat en contacte amb Delegació del Govern a Melilla, amb el Gabinet del Ministeri de l'Interior, amb la Secretaria d'Estat de Migracions i amb la Conselleria d'Economia i Polítiques Socials de la Ciutat de Melilla.