Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Equador: autoritats han de frenar d'immediat la repressió de les manifestacions i garantir els drets humans

El govern equatorià ha de posar fi a la repressió de les manifestacions, garantir els drets humans de totes les persones i assegurar que qualsevol mesura d'austeritat que adopti sigui coherent amb el dret internacional dels drets humans, ha afirmat avui Amnistia Internacional.

"Les autoritats equatorianes han de posar immediatament fi a la forta repressió de les manifestacions, incloses les detencions massives, i investigar d'una manera ràpida, independent i imparcial totes les denúncies de detencions arbitràries, ús excessiu de la força, tortures i altres maltractaments comesos contra persones detingudes en el context de les protestes. Així mateix, han de respectar la llibertat de premsa i garantir que els qui exerceixen el periodisme puguin cobrir els fets d'una forma segura", ha assenyalat Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Les protestes en curs van començar en diverses ciutats el 3 d'octubre, en resposta a un anunci de mesures d'austeritat del president Lenin Moreno. Hores més tard, el president va declarar l'estat d'excepció a tot el país, de manera que va autoritzar la mobilització de les Forces Armades i la Policia Nacional per mantenir l'ordre públic i prevenir la violència. El decret suspèn els drets a la llibertat d'associació i de reunió relacionats amb les mesures d'austeritat i el dret al lliure trànsit en casos en què afecta altres ciutadans i ciutadanes, així com per prevenir actes de vandalisme que poden afectar el dret a la vida ia la propietat privada de la població.

"L'estat d'excepció no pot ser excusa per reprimir d'una manera violenta el descontentament de la població amb mesures econòmiques que poden posar en risc els seus drets. Les prohibicions generals de realitzar manifestacions en certs moments o llocs admissibles són restriccions inadmissibles, perquè impedeixen que les autoritats avaluïn cas per cas les circumstàncies específiques de cada situació ", ha afirmat Erika Guevara Roses.

El govern ha de garantir que qualsevol mesura d'austeritat que adopti es dissenyi i s'apliqui d'acord amb el dret internacional dels drets humans. Això vol dir que s'ha d'assegurar que les mesures d'austeritat siguin temporals, raonables i proporcionades, que s'hagin esgotat mesures alternatives menys restrictives i de garantir la participació real de les persones i els grups implicats. El govern ha de fer amb urgència una avaluació de l'impacte d'aquestes mesures d'austeritat en els drets humans, per assegurar-se que no siguin discriminatòries i que respectin els drets humans, i en particular els drets dels grups marginats.

La Defensoria del Poble de l'Equador ha documentat que les forces de seguretat han reprimit violentament els qui protesten i periodistes, a més d'irrompre a la força en llocs que són propietat privada. En alguns casos, s'han emprat indiscriminadament contra la multitud gasos lacrimògens i escopetes de perdigons, que han afectat també nens i nenes, dones embarassades i persones d'avançada edat o amb discapacitats.

La Defensoria del Poble va concloure que, només en el context de les protestes realitzades el 3 i el 4 d'octubre, les autoritats havien detingut 485 persones, inclosos diversos nens i nenes. En alguns casos, les autoritats han portat presumptament a terme detencions sense identificar-se i sense informar les persones detingudes dels seus drets i dels motius de la seva detenció, o s'han sotmès a aquestes persones a maltractaments físics i verbals.

Encara que també hi ha denúncies d'actes de violència perpetrats per manifestants en algunes protestes, les autoritats han de prendre totes les mesures que corresponguin per fer front a aquests episodis de violència sense deixar de garantir que els que protesten de forma pacífica puguin seguir fent-ho.

Tot i els recursos interposats per diverses organitzacions de defensa dels drets humans, la Cort Constitucional de l'Equador va resoldre el 7 d'octubre que l'estat d'excepció actual és constitucional, encara que va assenyalar que no es pot prolongar més de 30 dies. La Cort va ordenar així mateix a la Policia Nacional i a les Forces Armades que compleixin el seu deure de protegir la integritat i els drets de periodistes i organitzacions d'assistència humanitària i de la població en el seu conjunt.

Informació complementària

Les mesures econòmiques anunciades pel president Moreno inclouen una flexibilització laboral, l'eliminació de beneficis per als empleats del sector públic i l'eliminació de subsidis al petroli que, segons alguns informes, generarà un increment del 120% en el preu dels combustibles. Hi ha el risc que aquestes mesures afectin els ingressos de les llars i s'encareixin per a tota la població el preu d'alguns béns de primera necessitat.

El ministre d'Economia va dir públicament que aquestes mesures formen part d'un acord aconseguit per l'Equador amb el Fons Monetari Internacional (FMI) per accedir a un crèdit de més de 4.000 milions de dòlars. L'FMI ​​ha assenyalat que les reformes busquen "millorar la sostenibilitat de l'economia equatoriana".

L'Equador és Part del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals, entre d'altres tractats que protegeixen aquests drets. Diversos organismes de l'ONU han afirmat que les mesures d'austeritat posen en perill els drets humans (en especial, els drets econòmics, socials i culturals) i que els Estats han de complir les seves obligacions en matèria de drets humans fins i tot "en temps de crisi econòmica, quan pot resultar inevitable fer ajustaments en la implementació d'alguns dels drets inclosos en el Pacte ". En aquest context, els organismes esmentats han desenvolupat certs criteris per garantir que qualsevol mesura d'austeritat adoptada sigui temporal, legítima, necessària, raonable, proporcionada i no discriminatòria.

Segons les normes internacionals de drets humans, les mesures d'austeritat han de cobrir únicament el període de crisi econòmica en qüestió, amb l'objectiu suprem de protegir tots els drets humans, mitigar les desigualtats que poden sorgir en moments de crisi i garantir que els drets de persones i grups marginats no es vegin desproporcionadament afectats. Únicament s'han de prendre aquestes mesures d'austeritat després d'una anàlisi acurat, per garantir que siguin les més idònies per assolir els objectius i que no hi hagi cap alternativa menys restrictiva per als drets econòmics, socials i culturals.

Alhora, les mesures d'austeritat han de protegir el contingut bàsic mínim dels drets econòmics, socials i culturals. Han de basar-se en la transparència i en una participació autèntica dels grups afectats i estar subjectes a procediments reals de supervisió i exigència de responsabilitats. En aquest procés, és essencial avaluar l'impacte en els drets humans, que pot ajudar els governs i als organismes de préstec a assegurar-se que totes les mesures d'austeritat respectin el dret internacional dels drets humans.

Al llarg de la seva història, Equador ha registrat molts casos d'ús inadequat de l'estat d'excepció. El 1998, la Comissió Interamericana de Drets Humans va assenyalar a l'Equador que emprar l'estat d'excepció per controlar el descontentament popular amb les mesures econòmiques suposava una violació de les obligacions del país en matèria de drets humans.