Actuem pels drets humans a tot el món

Equador: La reforma constitucional per a militaritzar la seguretat pública posa en risc els drets humans

© Agencia Press South/Getty Images

Durant les pròximes setmanes la Comissió Ocasional per al Tractament dels Projectes d'Esmenes i Reformes Constitucionals de l'Assemblea Nacional de l'Equador discutirà un projecte de reforma parcial a la Constitució, enviat pel president Guillermo Lasso, que avalaria l'ús permanent de les Forces Armades en tasques de seguretat pública al país. El dia d'avui, Amnistia Internacional ha enviat una comunicació a les i els assembleistes de la Comissió, expressant la seva preocupació sobre el projecte de reforma, el qual contravé les obligacions internacionals de l'Equador en matèria de drets humans.

Sobre aquest tema, Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional, ha dit:

“La Cort Interamericana de Drets Humans ha establert clarament que l'ús de les Forces Armades en tasques de seguretat pública ha de ser excepcional i comptar amb controls civils adequats i mecanismes clars de rendició de comptes en cas que es cometin violacions de drets humans. Si no és així, el desplegament de militars posa en risc els drets humans de la població.

Com a Estat part de la Convenció Americana de Drets Humans, l'Equador ha de garantir que totes les seves polítiques públiques i normativa en matèria de seguretat pública respectin aquesta normativa internacional. Fem una crida a les i els assembleistes al fet que facin complir els compromisos internacionals de l'Equador i desestimin el projecte perquè viola estàndards internacionals.

El desplegament permanent de militars en tasques de seguretat pública no és una resposta efectiva i integral als enormes reptes que enfronta el país. Si les autoritats equatorianes tenen l'autèntica voluntat i el compromís de dissenyar una resposta sostenible i eficaç, llavors han de posar en el centre els drets humans. La Comissió ha d'escoltar les veus de les organitzacions de la societat civil equatorianes, que insten a què es dissenyin polítiques públiques integrals en la matèria i a què s’acabi la tendència cap a la militarització de la seguretat pública al país.”