Actuem pels drets humans a tot el món

Buscar

Enviament d'armes a l'Aràbia Saudita incompleix obligacions d'estats de la UE

LOIC VENANCE/AFP/Getty Images

En resposta a la continuació del viatge del buc Bahri Yanbu -propietat de la companyia naviliera de l'Estat saudita- des del port espanyol de Santander aquesta tarda, Ara Marcén Naval, directora adjunta d'Amnistia Internacional sobre Control d'Armes i Drets Humans, ha declarat:

"El Bahri Yanbu, carregat d'armes que probablement es destinin a la guerra del Iemen, va rebotant de port en port europeu com una pilota. Després de carregar munició belga a Anvers, ha visitat -o ha intentat visitar- ports del Regne Unit, França i ara Espanya, i té previst atracar en el port italià de Gènova aquesta setmana.

"És una gran prova de foc per a la determinació dels països de la UE de complir les seves obligacions en virtut del Tractat sobre el Comerç d'Armes i de la Posició Comuna de la UE sobre exportacions d'armes. Diversos Estats han trigat només uns dies a suspendre aquesta prova".

"Cap Estat de la UE hauria de prendre la decisió letal d'autoritzar la transferència o el trànsit d'armes destinades a un conflicte si existeix un clar perill que s'utilitzin per cometre crims de guerra o altres violacions greus del dret internacional".

"El viatge del Bahri Yanbu ens recorda que els Estats prefereixen que el lucratiu comerç mundial d'armes segueixi actiu sota el secret. Però no és un mantell impenetrable, i Amnistia Internacional i els seus socis seguiran vigilant atentament els esdeveniments i denunciant als Estats per incomplir les seves obligacions jurídiques internacionals"

Informació complementària

Al Iemen, la coalició liderada per l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units ha utilitzat armes importades que han contribuït a causar milers de morts i lesions a civils, fins i tot en atacs que vulneren el dret internacional humanitari. D'aquesta manera ha agreujat la pitjor crisi humanitària del món, en la qual 2,2 milions de persones s'han vist desplaçades i 22 milions necessiten ajuda humanitària.