Actuem pels drets humans a tot el món

Emirats Àrabs Units situa el director de la seva empresa petroliera al capdavant de la COP28 i amenaça amb intensificar el caos climàtic

© Photo by Giuseppe Cacace/AFP via Getty Images.

En resposta al nomenament de Sultan al Jaber, director executiu d'ADNOC —empresa petroliera nacional dels Emirats Àrabs Units (EAU)—, com a president designat de la conferència sobre el clima COP28 que tindrà lloc a Dubái a finals d'aquest any, Chiara Liguori, assessora de política sobre canvi climàtic d'Amnistia Internacional, ha declarat el següent:
 

“El nomenament de Sultan al Jaber transmet un missatge inadequat a les persones més afectades pel canvi climàtic. A més, és una desafortunada elecció per a totes aquelles persones que esperen que a la COP28 es facin grans progressos per a reduir les emissions de carboni i proporcionar justícia climàtica”.
 
“El fet que EAU sigui un important productor de petroli no és un bon presagi per als resultats de la COP28 i el nomenament del director de l'empresa petroliera nacional intensificarà els temors que EAU utilitzi la seva presidència de la COP28 per a fomentar els interessos dels combustibles fòssils”.
 
“Encara som a temps de rectificar la situació. Sultan al Jaber hauria de dimitir del seu càrrec en l'empresa petroliera estatal i l'equip directiu de la COP28 als EAU hauria d'incloure en les seves prioritats per a la conferència l'eliminació progressiva dels combustibles fòssils”.
 
“En la COP27 de novembre, les demandes d'un nombre creixent de governs i grups de la societat civil sobre la necessitat d'eliminar sense dilació tots els combustibles fòssils no van aconseguir imposar-se davant del poderós grup de pressió d'aquests combustibles —que comptava amb més de 630 representants en la reunió—, l'oposició radical dels Estats productors de petroli i l'ambigua postura d'altres països”.
 
“Vistos els últims estudis, que reflecteixen que les temperatures augmenten a un ritme sense precedents i que les concentracions de gasos d'efecte d'hivernacle estan en màxims històrics, és més urgent que mai aconseguir avenços significatius en la lluita contra el canvi climàtic”.