Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els riscos per a la salut pel fum dels incendis forestals a Amèrica del Nord, una demostració més de la inacció sobre el canvi climàtic

© Lokman Vural Elibol/Anadolu Agency via Getty Images

En resposta als avisos que el fum dels més de 400 incendis forestals que afecten el Canadà constitueix un risc per a la salut de desenes de milions de persones a Amèrica del Nord, Marta Schaaf, directora del Programa de Justícia Climàtica, Econòmica i Social i Rendició de Comptes de les Empreses, d'Amnistia Internacional, ha declarat:

“El fum de centenars d'incendis al Canadà, molts d'ells fora de control, ha embolcallat algunes de les ciutats més grans d'Amèrica del Nord, incloses Mont-real, Toronto i Nova York, en una boira tòxica que és perillosa per a la salut. Aquests incendis tindran un impacte immens en la qualitat de vida i el dret a la salut de les persones que es vegin obligades a respirar aquest aire contaminat. Els nens i nenes, les persones embarassades, les persones d'edat avançada i les persones amb malalties cardíaques o pulmonars són especialment vulnerables a les petites partícules generades per aquests incendis, unes partícules que poden ser arrossegades a enormes distàncies. A més, els incendis estan tenint un notable impacte en els pobles indígenes, i ja han obligat a evacuar les comunitats de Fort Chipewyan, a Alberta, i Uashat mak Mani-utenam, al Quebec”.

Enguany ja s'han produït incendis forestals inusualmen greus a Rússia, Espanya, el Kazakhstan, Mongòlia i l'Amèrica Central. Els incendis a gran escala agreugen el canvi climàtic en cremar-se boscos que han emmagatzemat grands quantitats de carboni

Marta Schaaf, Amnistia Internacional

El canvi climàtic està agreujant la magnitud dels incendis forestals a tot el món, perquè l'augment de les temperatures dona lloc a temporades d'incendis més llargues i més destructives. Segons Copernicus, el programa d'observació de la Terra de la UE, enguany ja s'han produït incendis forestals inusualment greus a Rússia, Espanya, el Kazakhstan, Mongòlia i Centreamèrica. Els incendis forestals en gran escala agreugen el canvi climàtic en cremar boscos que han emmagatzemat grans quantitats de carboni.”

“Existeix una clara desconnexió entre el mal a què s'enfronta la població i els intents de prolongar i ampliar la producció de combustibles fòssils que són la causa principal de la crisi climàtica. L'agreujament d'aquests incendis és una indicació òbvia d'un món cada vegada més calent. Les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle ja han incrementat les temperatures mundials 1,2 °C, en comparació amb els nivells preindustrials.”

“Tret que canviem urgentment de rumb, i reduïm ràpidament l'ús de combustibles fòssils, el món s'escalfarà cada vegada més i les conseqüències com aquests incendis s'agreujaran. No hem de deixar-nos enganyar per les promeses del lobby dels combustibles fòssils que afirmen que la captura i emmagatzematge de carboni, no demostrada en gran escala, és una resposta a aquesta creixent crisi global.”