1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

Els Estats han de donar suport al dret a l'aigua i al sanejament

Les Nacions Unides parlen de 884 milions de persones sense accés a aigua potable segura © UNHCR /S.Schulman

Amnistia Internacional ha demanat a tots els membres de l'ONU que donin suport al dret a l'aigua i al sanejament, després que l'Assemblea General n'hagi votat a favor del reconeixement.


Van votar a favor de la resolució 122 països, 41 es van abstenir i cap país va votar-ne en contra. "Després d'aquest primer pas prometedor, tots els Estats ara han d'aprofitar l'oportunitat per protegir la vida i la salut de milions de persones donant suport sense reserves al dret a l'aigua i al sanejament", ha declarat Ashfaq Khalfan, especialista d'Amnistia Internacional sobre el dret a l'aigua.

El Consell de Drets Humans debatrà sobre aquests drets al mes de setembre, a la seva seu de Ginebra.

Alemanya, l'Índia, la Xina, el Brasil i Sud-àfrica van donar suport a la resolució d'ahir, però el Regne Unit i els Estats Units, que estaven entre els qui es van abstenir, van argumentar que no existeix fonament jurídic per sustentar el dret a l'aigua i al sanejament.

"No hi ha cap raó jurídica per la qual els països no puguin donar suport a la resolució, perquè el dret a l'aigua ja forma part del dret internacional i també hi ha una sòlida base jurídica per al dret al sanejament", ha assegurat Ashfaq Khalfan.

"Les dones que posen en risc la seva vida quan van a les latrines públiques a la nit i les persones els fills de les quals moren a causa de la manca d'aigua potable han de poder fer rendir comptes els seus líders sobre l'aigua neta i el sanejament", ha afirmat Ashfaq Khalfan.

Segons dades de l'ONU, al voltant de 884 milions de persones no tenen accés a aigua potable segura i més de 2.600 milions de persones pateixen la manca d'accés a instal·lacions sanitàries bàsiques.

La votació ha tingut lloc després que tots els Estats de les regions d'Àsia i Oceania, Àsia meridional, Àfrica i Sud-amèrica reconeguessin el dret a l'aigua i al sanejament en diverses cimeres celebrades en els últims cinc anys.
 
Els 165 membres del Moviment de Països No Alineats i el Consell d'Europa també han reconegut el dret a l'aigua.

La campanya Exigeix Dignitat d'Amnistia Internacional aspira a posar fi a les violacions de drets humans que impulsen i aguditzen la pobresa al món. La campanya mobilitzarà persones de tot el món perquè demanin als governs, les empreses i altres actors amb poder que escoltin les veus dels qui viuen en la pobresa i en reconeguin i protegeixin els drets.