Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els Estats han de donar suport al dret a l'aigua i al sanejament

Les Nacions Unides parlen de 884 milions de persones sense accés a aigua potable segura © UNHCR /S.Schulman

Amnistia Internacional ha demanat a tots els membres de l'ONU que donin suport al dret a l'aigua i al sanejament, després que l'Assemblea General n'hagi votat a favor del reconeixement.


Van votar a favor de la resolució 122 països, 41 es van abstenir i cap país va votar-ne en contra. "Després d'aquest primer pas prometedor, tots els Estats ara han d'aprofitar l'oportunitat per protegir la vida i la salut de milions de persones donant suport sense reserves al dret a l'aigua i al sanejament", ha declarat Ashfaq Khalfan, especialista d'Amnistia Internacional sobre el dret a l'aigua.

El Consell de Drets Humans debatrà sobre aquests drets al mes de setembre, a la seva seu de Ginebra.

Alemanya, l'Índia, la Xina, el Brasil i Sud-àfrica van donar suport a la resolució d'ahir, però el Regne Unit i els Estats Units, que estaven entre els qui es van abstenir, van argumentar que no existeix fonament jurídic per sustentar el dret a l'aigua i al sanejament.

"No hi ha cap raó jurídica per la qual els països no puguin donar suport a la resolució, perquè el dret a l'aigua ja forma part del dret internacional i també hi ha una sòlida base jurídica per al dret al sanejament", ha assegurat Ashfaq Khalfan.

"Les dones que posen en risc la seva vida quan van a les latrines públiques a la nit i les persones els fills de les quals moren a causa de la manca d'aigua potable han de poder fer rendir comptes els seus líders sobre l'aigua neta i el sanejament", ha afirmat Ashfaq Khalfan.

Segons dades de l'ONU, al voltant de 884 milions de persones no tenen accés a aigua potable segura i més de 2.600 milions de persones pateixen la manca d'accés a instal·lacions sanitàries bàsiques.

La votació ha tingut lloc després que tots els Estats de les regions d'Àsia i Oceania, Àsia meridional, Àfrica i Sud-amèrica reconeguessin el dret a l'aigua i al sanejament en diverses cimeres celebrades en els últims cinc anys.
 
Els 165 membres del Moviment de Països No Alineats i el Consell d'Europa també han reconegut el dret a l'aigua.

La campanya Exigeix Dignitat d'Amnistia Internacional aspira a posar fi a les violacions de drets humans que impulsen i aguditzen la pobresa al món. La campanya mobilitzarà persones de tot el món perquè demanin als governs, les empreses i altres actors amb poder que escoltin les veus dels qui viuen en la pobresa i en reconeguin i protegeixin els drets.