Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els Estats del Golf Pèrsic continuen sent tan repressius com sempre

© AI

No s'ha de permetre als països del Consell de Cooperació per als Estats Àrabs del Golf (GCC) que alberguen una sèrie de grans esdeveniments esportius que ocultin el seu historial de constants violacions de drets humans. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, quan s'aproximen la Copa Mundial de la FIFA a Qatar i el Gran Premi de Fórmula 1 a Unió dels Emirats Àrabs; tots dos se celebraran al novembre.

En almenys quatre Estats del GCC —l'Aràbia Saudita, Qatar, Bahrain i Unió dels Emirats Àrabs— hi ha almenys 75 persones empresonades simplement per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió, associació o reunió pacífica. L'Aràbia Saudita acaba de ser designada com a seu dels Jocs Asiàtics d'Hivern de 2029.

“Els governs de l'Aràbia Saudita, Unió dels Emirats Àrabs i Bahrain han reprimit reiteradament la dissidència mentre inverteixen grans recursos a donar la imatge d'Estats que respecten els drets. Les persones aficionades a l'esport haurien de detenir-se a pensar i considerar les desenes de persones que es consumeixen entre reixes en països del GCC simplement per exercir drets fonamentals, i haurien de demanar el seu alliberament”, ha manifestat Amna Guellali, directora adjunta d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i Nord d'Àfrica.

“Als països del GCC, les reunions públiques estan severament restringides, a les dones se'ls imposen escandaloses penes de presó simplement per publicar comentaris a Twitter, i les ONG estan restringides o prohibides. Les autoritats de la regió reprimeixen la dissidència empresonant als qui critiquen al govern i imposant una estricta censura. Totes les persones empresonades per exercir els seus drets humans han de ser posades en llibertat immediatament, i a tota la població dels països del GCC se'ls ha de permetre parlar i circular lliurement.”

Amnistia Internacional està fent campanya per l'alliberament de les 75 persones, destacant nou casos emblemàtics de repressió i restriccions dels drets humans en països del GCC en una pàgina web especial, que poden seguir aquí: “Silence is king: the persecution of activists in the GCC”.

Salma al-Shehab, estudiant de doctorat de la Universitat de Leeds, va ser condemnada a 34 anys de presó a l'Aràbia Saudita exclusivament per la seva activitat pacífica a Twitter. Inicialment havia estat condemnada a sis anys de presó a mitjans de 2022. Després d'una apel·lació, un jutge va elevar la pena a 34 anys de presó en un judici manifestament injust, seguits de la prohibició de viatjar durant altres 34 anys a partir de la data de l'excarceració. Moltes altres persones han corregut una sort similar.

A Unió dels Emirats Àrabs, el defensor dels drets humans Ahmed Mansoorha passat fins avui cinc anys i mig en règim d'aïllament per la seva tasca de drets humans. Mansoor compleix actualment una pena de 10 anys de presó després d'haver estat injustament condemnat pel “delicte” de “insultar la categoria i el prestigi de la Unió dels Emirats Àrabs i els seus símbols, inclosos els seus líders” en relació amb el seu activisme de drets humans, que inclou publicacions en les xarxes socials.

A Qatar, els advocats Hazza i Rashed bin Ali Abu Shurayda al-Marri, tots dos membres de la tribu Al Murra, van ser condemnats a cadena perpètua per càrrecs d'organitzar reunions públiques no autoritzades i qüestionar una llei electoral ratificada per l'emir que és discriminatòria amb els membres de la seva tribu.

A Bahrain, el defensor dels drets humans Abdulhadi Al-Khawaja porta els últims 11 anys empresonat indegudament tan sols per participar en protestes pacífiques. Continuen negant-li el tractament mèdic adequat per les lesions que va patir el 2011 quan va ser torturat.