Actuem pels drets humans a tot el món

Els dirigents de la Unió Europea han de demanar ja un alto el foc a Gaza per protegir la població civil

Un nen palestí assegut sobre les runes d'un edifici destruït després d'un atac d'Israel a Khan Yunis Picture alliance/dpa | Abed Rahim Khatib

La vigília del Consell d'Afers Exteriors de la Unió Europea que tindrà lloc a Brussel·les dilluns, i en el qual es debatrà l’actual escalada del conflicte a Israel i als Territoris Palestins Ocupats, Amnistia Internacional insta els ministres i les ministres que hi assisteixin a demanar un alto el foc immediat respectatt per totes les parts enfrontades. La catàstrofe humanitària i de drets humans cada cop més greu que s’expandeix per Gaza ha d’acabar urgentment. 

La violència que estem presenciant a Gaza és tan absolutament aterridora que resulta difícil de concebre. Però no hem d’apartar la vista. Els ministres i les ministres europeus han de demanar un alto el foc immediat acatat per totes les parts. El cessament dels combats podria salvar les vides de milers de civils i aturar la imparable espiral descendent d’aquesta catàstrofe humanitària i de drets humans causada per l’home” ha manifestat Eve Geddie, directora de l’Oficina d’Amnistia Internacional davant les institucions europees. 

Tot i que la UE ha fracassat en general a l'hora d'assolir una postura de consens que sigui conforme amb el dret internacional o de demanar directament un alto el foc, alguns dels seus Estats membres com Irlanda, Bèlgica i Espanya, han demanat un alto el foc, han criticat les violacions de drets humans comeses per Israel i Hamàs i altres grups armats, i han respectat el dret de la població a protestar pacíficament.

En l’altre extrem, alguns Estats, com Àustria, Txèquia i Alemanya, han bloquejat una petició col·lectiva d’alto el foc o una denúncia de les violacions del dret internacional humanitari comeses per les forces de seguretat israelianes. En actuar d’aquesta forma, contribueixen a un clima d’impunitat en el que les autoritats israelianes se senten envalentides per fer cas omís de la seva obligació de protegir a la població civil. 

La UE, que s'erigeix en baluard dels drets humans i el dret internacional, s'enfronta a una greu crisi de credibilitat als ulls de persones de tot el món.

Eve Geddie, Amnistia Internacional

"La UE, que s'erigeix en baluard dels drets humans i el dret internacional, s'enfronta a una greu crisi de credibilitat als ulls de persones d'arreu del món. Els implacables bombardejos d’Israel estan matant a unes 300 persones palestines cada dia, moltes d’elles nens i nenes i el bloqueig il·legal ha causat un sofriment humanitari incommensurable. Per això, resulta incomprensible que alguns dirigents de la UE no només estiguin bloquejant una petició europea d’alto el foc, sinó que estiguin subministrant activament a Israel armes i suport polític al mateix temps que silencien i inclòs detenen a aquells que es manifesten en defensa dels drets de la població palestina."

“Els dirigents de la UE han de mostrar que valoren per igual les viles palestines i israelianes demanant un alto el foc i denunciant de forma inequívoca els crims comesos per Israel i per Hamás i altres grups armats. Si no s’aconsegueix un consens demanem als estats membres amb principis que demanin un alto el foc, individualment i juntament amb altres Estats que opinen com ells.”

Amnistia ha demanat l'alliberament de tots els ostatges civils retinguts per Hamás i altres grups armats. A més, l’organització ha trobat indicis d’un augment de les detencions arbitràries per part de les autoritats israelianes que han detingut a milers de persones palestines i han sotmès a tortura moltes d'elles. Israel ha d’alliberar a totes les persones palestines detingudes arbitràriament. Totes les parts han de permetre urgentment l’accés del Comitè Internacional de la Creu Roja perquè visiti les persones detingudes. 

La petició d’Amnistia Internacional reclamant un alto el foc que posi fi al patiment civil ha aconseguit el suport d'un milió de signatures.