Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Els cinc anys de presó de Julian Assange al Regne Unit són inacceptables

Activistes d'Amnistia Internacional Catalunya en la protesta davant del consolat britànic a Barcelona per demanar la retirada de les acusacions contra Julian Assange (20 febrer 2024). Foto: Dani Vilaró - AIC

Avui es compleixen cinc anys de la reclusió de Julian Assange a Belmarsh, una presó d'alta seguretat del Regne Unit. Mentre ell lluita contra la sol·licitud d'extradició de les autoritats dels Estats Units, la secretària general d'Amnistia Internacional, Agnès Callamard, ha declarat:

“Julian Assange es va atrevir a treure a la llum revelacions de presumptes crims de guerra comesos pels Estats Units. És inacceptable que se li hagin robat anys de vida. Continua reclòs arbitràriament al Regne Unit per càrrecs que obeeixen a motius polítics, presentats pels Estats Units per revelar els seus presumptes actes indeguts. Les autoritats dels Estats Units no han dut a terme una investigació completa i transparent sobre els seus presumptes crims de guerra. En canvi, han optat per actuar contra Assange per publicar informació que se li havia filtrat, encara que era d'interès públic. L'enjudiciament en curs de Assange constitueix una burla de les obligacions dels Estats Units en virtut del dret internacional i del seu compromís declarat amb la llibertat d'expressió.”

En cas de ser extradit als Estats Units, Assange correrà el risc de patir greus abusos, entre els quals el de ser reclòs en règim d'aïllament prolongat, pràctica que violaria la prohibició de la tortura i altres maltractaments. Les dubtoses garanties diplomàtiques ofertes pels Estats Units pel que fa al tracte que rebrà, no valen més que el paper en el qual estan escrites, entre altres raons perquè no són jurídicament vinculants i estan plagades de llacunes jurídiques.”

Es pretén actuar contra Assange per activitats que són fonamentals per a totes les persones que exerceixen el periodisme i l'edició, que amb freqüència reben informació governamental confidencial de fonts externes. Wikileaks va publicar informació sobre morts de civils i presumptes crims de guerra. La ciutadania té dret a saber si el seu govern infringeix el dret internacional. Les autoritats dels Estats Units estan preparant el terreny per a establir un precedent nefast per a la llibertat dels mitjans de comunicació en el món si Assange és extradit. els Estats Units ha de retirar tots els càrrecs contra Assange, la qual cosa permetrà alliberament sense demora de la custòdia estatal del Regne Unit.”

Informació complementària

Julian Assange pot ser processat als Estats Units en virtut de la Llei d'Espionatge de 1917, una llei de temps de guerra que mai no va tenir la intenció de penalitzar la feina legítima d'editors i periodistes. Julian Assange podria ser condemnat a 175 anys de presó. Pel càrrec d'ús indegut de la informàtica, podrien condemnar-lo a un màxim de 5 anys.

El 26 de març, el Tribunal Superior del Regne Unit va ajornar la seva decisió per a donar als Estats Units l'oportunitat de presentar noves garanties diplomàtiques. El tribunal del Regne Unit reconsiderarà el permís de Julian Assange per a apel·lar contra la seva extradició als Estats Units el 20 de maig de 2024.