Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El "sistema d’exclusió” amenaça de soscavar la Cort Penal Internacional


El fet de permetre que els Estats protegeixin els seus dirigents de ser processats pel delicte d’agressió, amenaça de soscavar la credibilitat de la Cort Penal Internacional (CPI). Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional, després de la Conferència de Revisió de Kampala.

Els Estats reunits durant les dues setmanes de la Conferència, que va concloure l'11 de juny, van adoptar un mecanisme que, a la pràctica, els permet no acceptar la jurisdicció de la CPI sobre el delicte d’agressió, quan cometen un acte d’aquest tipus.

“Els governs han creat, a la pràctica, un sistema de justícia internacional de dos nivells al qual poden optar per estar per sobre de la llei, retirant-se dels principis establerts a Roma fa dotze anys”, ha manifestat Christopher Keith Hall, assessor jurídic d'Amnistia Internacional.

Els governs tampoc no han eliminat l’article 124 de l’Estatut de Roma, el tractat pel qual es va establir la CPI. Aquest article seguirà atorgant als Estats el dret a declarar que la CPI no pot investigar ni jutjar crims de guerra comesos pels seus ciutadans durant set anys a partir de la declaració.

L’ús d’armes que, des de fa molt de temps, són considerades il·legals en conflictes transfronterers, ara està inclòs també a la llista de crims de guerra quan aquestes armes s’utilitzen en conflictes armats interns, segons l’article 8 de l'Estatut de Roma.

No obstant, a la resolució per la qual s'ha adoptat aquest canvi, els Estats han tractat d’eximirels ciutadans de països que no són Estats Part en l'Estatut de Roma dels càrrecs per aquests delictes quan es cometen al territori d'Estats Part.

Com a aspecte positiu, durant les sessions de balanç de la Conferència, els Estats de totes les regions del món van reafirmar el seu compromís amb la CPI i van formular declaracions positives sobre el treball de la Cort al llarg dels darrers vuit anys.

“Hem perdut l’oportunitat de reforçar el marc de la CPI. El que necessitem ara és que els compromisos formulats a Kampala es tradueixin en accions concretes”, ha manifestat Christopher Keith Hall.