Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El rècord de 12 mesos de calor global subratlla la urgència d'emprendre accions per a impartir justícia climàtica

© Anselmo Cunha/AFP via Getty Images

Com a reposta a les dades facilitades pel Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, que mostren que el mes passat va ser el maig més càlid registrat fins al moment, i que les temperatures mitjanes mundials porten 12 mesos consecutius trencant rècords, Ann Harrison, assessora d'Amnistia Internacional sobre política climàtica, ha declarat:
 

“Les recents inundacions al Brasil, Kènia i Alemanya, i les onades de calor a l'Índia, en altres parts d'Àsia meridional i a Mèxic, subratllen el mal imminent que es derivarà de l'escalfament global continuat, tret que s'emprenguin accions serioses i significatives. És més fonamental que mai que s'augmentin substancialment els recursos econòmics requerits per a impedir un escalfament encara més gran i perquè les comunitats puguin adaptar-se a les realitats del canvi climàtic. La inacció només incrementarà els costos, tant per als drets humans com per a les economies”.
 
“La població dels països d'ingressos baixos és la més afectada per aquesta crisi, i la que menys mitjans té per a fer-hi front. Qui contamina ha de pagar. Això significa que els principals emissors històrics de gasos d'efecte d'hivernacle, i altres Estats que poden permetre-s'ho —inclosos alguns dels principals productors de combustibles fòssils—, proporcionin més finançament climàtic als països de baixos ingressos.”
 
L'única resposta segura per a fer front a les causes fonamentals de l'escalfament global és eliminar de manera gradual però ràpida els combustibles fòssils i finançar la seva eliminació gradual, justa, ràpida i definitiva i el canvi a fonts d'energia renovable. Instem les parts de la Conferència de l'ONU sobre Canvi Climàtic que se celebrarà a Bonn aquesta setmana a establir una ruta clara cap a una més gran provisió de finançament climàtic.”

Informació complementària

El Servei de Canvi Climàtic de Copernicus, el programa de la Unió Europea d'observació climàtica global, va registrar que maig de 2024 havia estat el mes de maig més càlid a nivell mundial des que es tenen registres. La temperatura mitjana mundial de maig de 2024 va ser d'1,52 °C per sobre de la mitjana preindustrial de 1850–1900, la qual cosa representa l'11è mes consecutiu (des de juliol de 2023) que s'aconsegueixen o se superen els 1,5 °C, és a dir, el nivell acordat pels països a París el 2016 com a límit que no s'havia de superar. La temperatura mitjana mundial dels últims 12 mesos, de juny de 2023 a maig de 2024, és la més alta registrada, amb 1,63 °C per sobre de la mitjana de 1850–1900. Fins i tot encara que els països implementessin els compromisos de reducció dels gasos d'efecte d'hivernacle que ja han contret, el planeta va camí d'assolir un escalfament de gairebé 3 °C aquest segle.