Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El possible fons per a deportacions entre els Estats Units i Mèxic, un negoci brut

Tijuana
Tijuana, a la frontera de Mèxic amb els EUA. ©Sergio Ortíz Borbolla
La proposta del govern de Trump de pagar milions de dòlars al govern mexicà per deportar migrants irregulars seria un tracte arriscat que no ha de permetre's, segons Amnistia Internacional. L'organització respon a un article imprès avui pel diari nord-americà New York Times que detalla la proposta de l'administració de Trump al Congrés dels Estats Units d'atorgar $20 milions de dòlars d'assistència al govern mexicà per a la deportació d'almenys 17.000 persones migrants en situació irregular.

"Seria completament inadmissible que un país amb els recursos que té els Estats Units transfereixi les seves obligacions internacionals per protegir vides humanes i creés un mur d'inhumanitat juntament amb Mèxic", ha dit Erika Guevara Rosas, directora per a les Amèriques d'Amnistia Internacional.

Avui, oficials del govern mexicà han estat citats dient que rebutgen aquests diners dels Estats Units. No obstant això, una vegada aprovada la Iniciativa Mèrida, no hi ha garantia que els fons assignats per a deportacions no siguin utilitzats, i aquestes promeses verbals necessiten ser acompanyades d'accions concretes.

Mèxic i els Estats Units continuen discutint com augmentar les detencions i deportacions de famílies i persones que fugen de països colpejats per la violència
Erika Guevara Rosas, Amnistia Internacional

Els fons proposats per a deportacions s'inclourien en la Iniciativa Mèrida, un paquet de cooperació internacional dels Estats Units a Mèxic que s'actualitza de manera anual al Congrés dels Estats Units. Aquesta seria la primera vegada que els fons anirien explícitament assignats per a deportacions com a part de la Iniciativa Mèrida.

"En lloc d'enfocar-se en una cooperació internacional que atengui la crisi de drets humans a la regió, Mèxic i els Estats Units continuen discutint maneres d'augmentar les detencions i deportacions de famílies i persones que fugen de països assotats per la violència com El Salvador, Nicaragua, Veneçuela i Hondures, sense esmentar persones refugiades d'altres països del món".

Amnistia Internacional ha publicat recentment un informe que demostra que el govern mexicà està incomplint de forma recurrent les seves obligacions, contretes en virtut de tractats internacionals, de respectar els drets de les persones que requereixen protecció internacional.

Si els Estats Units financessin les deportacions dutes a terme per Mèxic, estarien en risc milers de vides.

"El govern mexicà ha d'honorar la seva tradició com a país de migrants i rebutjar una doble moral cap a les persones que viatgen a través del seu territori. Aquest fons per a deportacions hauria d'eliminar-se immediatament i el Congrés dels Estats Units ha de posar de la seva part per assegurar que això passi".