Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Pakistan: Mentre els “homicidis per honor” continuen, les autoritats han de posar fi a la impunitat dels consells tribals

ARIF ALI/AFP via Getty Images

En resposta al denominat “homicidi per honor” d'una dona en Kohistán, el Pakistan, la mort de la qual va ser ordenada per un jirga (consell tribal) després que unes imatges seves es fessin virals, Nadia Rahman, directora regional adjunta de recerca sobre Àsia meridional per a Amnistia Internacional, ha declarat:
 
“Resulta summament preocupant la constant inacció del govern del Pakistan per a posar fi al poder extrajudicial dels jirgas o consells tribals, que gestionen sistemes judicials paral·lels que perpetuen impunement la violència patriarcal. En ocasions anteriors, el Tribunal Suprem del Pakistan ha resolt que el funcionament d'aquests consells tribals és contrari als compromisos contrets pel Pakistan en virtut de la Declaració Universal de Drets Humans, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i la Convenció sobre l'Eliminació de Totes les Formes de Discriminació contra la Dona”.

“Les autoritats han de posar fi a la impunitat per la violència i abolir els denominats consells municipals i tribals que prescriuen aquests atroços crims”

Nadia Rahman, Amnistia Internacional

“Encara que els reiterats ‘homicidis per honor’ han donat lloc a reformes legislatives i a una indignació social al país, continuen imparables. No n'hi ha prou amb detenir a persones després que es produeixin aquests atacs. Les autoritats han de posar fi a la impunitat per la violència i abolir els denominats consells municipals i tribals que prescriuen aquests atroços crims.”
 
Informació complementària

Una dona de 18 anys va ser assassinada a tirs pel seu pare i el seu oncle la setmana passada per ordre dels ancians d'un jirga (consell) tribal al Pakistan. Els denominats “homicidis per honor” són endèmics al Pakistan, on únicament en 2022 es van registrar 384 casos, segons la Comissió de Drets Humans del Pakistan. Aquests homicidis, que tenen lloc després de l'aparició en xarxes socials d'imatges possiblement manipulades de les víctimes que la família considera un atac al “honor familiar”, cada vegada són més habituals.
 
No obstant això, l'índex de condemnes en casos de violència de gènere continua sent baix, d'un 1-2,5% (UNFPA). En Kohistán en concret hi ha hagut diversos incidents anteriors similars: per exemple, en 2011, sis homes i dones van ser assassinats per ordre del consell tribal després que es difongués un vídeo en el qual se'ls veia ballant. El germà de les víctimes va ser assassinat set anys després per un familiar per seguir endavant amb el cas. A pesar que el Tribunal Suprem del Pakistan va prendre nota de l'incident en 2012, els acusats en el cas van ser absolts enguany per falta de proves.>