Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El documental 'The Territory', premi Amnistia Internacional Catalunya del festival DocsBarcelona

Imatge: DocsBarcelona

«The Territory»  d'Alex Pritz (Brasil, Dinamarca, EUA, 2022) és la pel·lícula guanyadora del premi Amnistia Internacional Catalunya (AIC) en el marc de la 25ena edició del festival DocsBarcelona, que ha tingut lloc del 18 al 29 de maig.

El jurat d’AIC, format enguany per Alba Herrera, responsable d'Activisme d'AIC, Júlia Pérez Català, responsable de Relacions Institucionals de l'organització, i Silvia Camacho, activista de l'Àrea de Comunicació d'AIC, ha justificat així el guardó a aquesta pel·lícula:

"Per la denúncia ferma i sense fissures de les violacions de drets humans dels pobles indígenes al Brasil i dels efectes devastadors de governs com el brasiler en la pèrdua de drets. El documental, de gran bellesa, dinamisme i qualitat cinematogràfica, defensa el paper de l'activisme com a única alternativa viable dels abusos als drets humans, a més de visibilitzar la dignitat i la lluita de la comunitat indígena davant de les agressions".

El documental és tota una immersió a la selva amazònica. El poble Uru-eu-wau-wau veu com una xarxa d’agricultors amb el suport del govern de Jair Bolsonaro destrossa el seu territori per crear-hi camps de conreu. La impunitat amb què els agressors talen arbres i cremen boscos xoca amb el coratge dels activistes Bitaté i Neidinha.

El guardó, que AIC entrega per vuitena vegada, reconeix un documental que, per la seva temàtica, s’implica en la defensa de drets proclamats en la Declaració Universal del Drets Humans, a més de mostrar un alt valor cinematogràfic en la lluita per transformar la realitat. El premi consisteix en una escultura única de l'artista Andrés Gavilano, que va entregar Dani Vilaró, responsable de Comunicació d'AIC, en l'acte de cloenda del festival que va tenir lloc dissabte al Pati de les Dones del CCCB. L'acompanyaven Quim Ruiz, secretari d'AIC, i Andrés Gavilano.

En les edicions anteriors del DocsBarcelona, AIC ha atorgat el seu guardó als documentals següents:

2015 - The Look of Silence (Joshua Oppenheimer - Dinamarca, Indonèsia, Noruega, Finlàndia, GB)
2016 - El cuarto de los huesos (Marcela Zamora - El Salvador, Mèxic)
2017 - Machines (Rahul Jain - Alemanya, Finlàndia, Índia)
2018 - The Congo Tribunal (Milo Rau - Alemanya, Suïssa)
2019 - Me llamo Violeta (Marc Parramon i David Fernández - Espanya)
2020 - Overseas (Sung-A Yoon - França, Bèlgica)
2021 - A Room Without a View  (Roser Corella - Àustria, Alemanya)