1961-2021: 60 anys actuant pels
drets humans a tot el món

El Consell de Seguretat de l'ONU demana un alto-el-foc global per abordar la COVID-19

© Muhammed Said/Anadolu Agency via Getty Images

En resposta a la notícia que, després de mesos de negociacions, el Consell de Seguretat de l'ONU ha aprovat per unanimitat una resolució en què demana una "treva humanitària" de 90 dies en els conflictes de tot el món per permetre que els Estats abordin la pandèmia de COVID-19, Sherine Tadros, directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional davant l'ONU a Nova York, ha declarat:

"Ara, més que mai, el món ha de sumar esforços per derrotar la COVID-19, i l'alto-el-foc global demanat per l'ONU té com a finalitat permetre que els Estats se centrin en aquest treball fonamental. És un important recordatori que, tant en temps de guerra com de pau, els Estats tenen el deure garantir tant la salut com l'accés a atenció mèdica".

"És cert que els conflictes armats augmenten el risc que la COVID-19 suposa per a grups ja vulnerables. No obstant això, Amnistia Internacional ha documentat la manera en què uns sistemes inadequats de salut i protecció social poden agreujar les dificultats a què s'enfronten els grups en risc -incloses persones migrants, pobles indígenes, persones d'edat avançada i les que no tenen llar, entre altres- i en soscaven seriosament la salut i drets.

"L'actual pandèmia, i la crisi econòmica que comporta, haurien de ser un toc d'alerta per a la comunitat internacional. Per sortir victoriosos, tots els Estats han de mostrar la determinació i el compromís de defensar els drets de totes les persones a la salut i la seguretat, així com altres drets humans, sense discriminació, i han de treballar per construir societats que hi advoquin".