Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

El cas Djokovic posa en relleu les "vergonyoses" polítiques d'Austràlia sobre persones refugiades

Protesta a Sydney, Austràlia, contra el tractament a persones sol·licitants d'asil. REUTERS/David Gray

Davant la sentència pronunciada pel tribunal sobre el recurs presentat perl tennista Novak Djokovic contra la decisió del govern australià de cancel·lar el seu visat, Graham Thom, assessor d'Amnistia Internacional Austràlia sobre persones refugiades, ha declarat:

"Djokovic ha albirat per un instant el que les persones refugiades porten anys experimentant a causa de les vergonyoses polítiques del govern australià sobre les persones refugiades. Per exemple, Mehdi Ali, iranià de 24 anys reclòs al mateix hotel que Djokovic, Park Hotel, ha explicat a Amnistia Austràlia: "Porto gairebé 9 anys amb la presó i la misèria que es respiren a la meva habitació".

"Les persones atrapades indefinidament en aquest sistema brutal, ja sigui en els anomenats ?"locs de detenció alternatius" (APOD) dins de les nostres fronteres o a Nauru, estan patint. No poden treballar, portar els fills a l'escola, practicar l'esport que els agrada, accedir a assistència mèdica o planificar el seu futur. I moltes sofreixen traumes i malalties diàriament a causa de la seva reclusió".

"Aquestes persones han fugit d'alguns dels llocs més perillosos del món i tenen dret a la llibertat, la seguretat i un futur prometedor per a elles i les seves famílies. Entre elles hi ha mèdics, músics, executius comercials, treballadors socials i atletes. Necessiten la nostra ajuda urgent. La població australiana no pot romandre impassible mentre la classe política mira cap a un altre costat davant el patiment de la gent".

"Hi ha més opcions. Amnistia dedica esforços a portar gent a Suïssa o Canadà i a donar suport al seu reassentament als Estats Units. Nova Zelanda porta cinc anys oferint-se a acollir 150 persones refugiades a l'any. Demanem al primer ministre australià, Scott Morrison, que posi fi a aquest sistema injust, accepti l'oferiment de Nova Zelanda i permeti que aquestes persones comencin per fi a refer les seves vides".

Informació complementària

El govern australià porta des del 2012 enviant a sol·licitants d'asil amb vaixell a instal·lacions de Papua Nova Guinea i Nauru com a part d'una política destinada a dissuadir i castigar els qui busquen protecció al seu país.

Prop de 40 persones continuen recloses en els "llocs de detenció alternatius" (APOD) denominats Park Hotel, que són hotels i motels que el govern australià utilitza en lloc de grans centres per allotjar a persones migrants detingudes.

La majoria de les persones allotjades en aquests llocs tenen reconeguda la condició de refugiades i van ser traslladades a ells des de centres de tramitació de Papua Nova Guinea i Nauru per rebre assistència mèdica urgent.

No hi ha una justificació clara perquè aquestes persones segueixin recloses en aquests llocs; de fet, moltes han estat alliberades també sense una explicació. Al desembre de 2019, la Comissió de Drets Humans d'Austràlia va afirmar que aquests motels no eren llocs de detenció apropiats donades l'absència d'instal·lacions especialitzades i les restriccions de la llibertat de circulació i l'accés a un espai obert.