Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: vuit homes morts en una execució col·lectiva

Amnistia Internacional ha rebut confirmació que les autoritats egípcies han executat vuit homes a la presó de Borg al Arab, a Alexandria. Es trobaven entre les 17 persones que van ser condemnades a mort per un tribunal militar l'octubre de 2018 en relació amb els letals atacs perpetrats contra tres esglésies i un control policial, que van matar 88 persones.

"Els atacs contra les esglésies cristianes coptws i un control policial el 2017 van ser demolidors, i els autors han de retre comptes dels seus crims. Però una execució col·lectiva no és la manera de fer justícia. Aquests homes han estat executats després d'un judici militar sense les degudes garanties i enmig de denúncies que van ser sotmesos a desaparició forçada i tortura. Qualsevol persona té dret a un judici just, amb independència dels càrrecs en contra seu", ha afirmat Phillip Luther, director d'investigació d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

"Des del 2013 s'han disparat les condemnes a mort a Egipte, i les autoritats estan duent a terme execucions freqüents després de judicis manifestament injustos i entelats per denúncies de tortura. Demanem a Egipte que posi fi a aquesta tendència alarmant. Les altres persones acusades de participar en aquests crims atroços crims han de ser jutjades de nou davant d'un tribunal civil en procediments que s'ajustin al dret internacional dels drets humans i a les normes internacionals sobre judicis justos".

Segons un informe conjunt del Front Egipci pels Drets Humans i el Comitè per la Justícia, diversos acusats en aquesta causa van explicar a la fiscalia que havien sofert desaparició forçada i tortura, segons l'expedient del cas.

Amnistia Internacional s'oposa a la pena de mort en tots els casos sense excepció, amb independència de la naturalesa del delicte, les característiques del delinqüent o el mètode d'execució utilitzat per l'Estat. La pena de mort constitueix una violació del dret a la vida i és el màxim exponent de càstig cruel, inhumà i degradant.

Informació complementària

Els judicis militars són intrínsecament injustos perquè tot el personal dels tribunals militars, des de jutges fins a fiscals, són membres en actiu de les forces armades que responen davant del ministre de Defensa i no tenen la formació necessària en matèria de justícia processal i Estat de dret.