Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Perill de tancament d'organitzacions independents de la societat civil en complir-se el termini de registre d'ONG

©MOHAMED EL-SHAHED/AFP via Getty Images)

A Egipte hi ha grups independents de la societat civil que poden veure's obligats a tancar, la qual cosa limitarà encara més l'espai per a la participació de la societat civil i l'activisme de drets humans al país. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, en complir-se el termini per a inscriure en registre organitzacions no governamentals establert en virtut de la repressiva llei de 2019 sobre ONG.

El 5 d'abril de 2023, Nevin al Kabah, ministra de Solidaritat Social d'Egipte, va declarar que les ONG que no s'haguessin inscrit en registre, en virtut de la llei de 2019 sobre ONG, per al 12 d'abril de 2023 corrien perill de ser dissoltes. La declaració de la ministra feia cas omís de les creixents crides d'ONG tant locals com internacionals, i també d'experts de l'ONU, perquè es derogués o reformés la llei amb la finalitat de garantir que compleix les normes internacionals sobre el dret a la llibertat d'associació. Nevin Al Kabah també va assenyalar que no es concedirien més ampliacions.

“Durant anys, les autoritats egípcies han sufocat la societat civil independent i han sotmès els qui defensen els drets humans a tota un seguit d'atacs que inclouen detencions arbitràries, processaments per motius polítics, prohibicions de viatjar, congelacions de béns, vigilància il·legítima i altres formes d'assetjament”, ha manifestat Philip Luther, director d'Investigació i Treball d'Incidència d'Amnistia Internacional per al Pròxim Orient i el Nord d'Àfrica.

“Mentre està previst que el 3 de maig comenci el llargament esperat ‘Diàleg Nacional’ amb l'oposició, les autoritats han de retirar immediatament la seva amenaça de dissoldre les ONG que no estiguin inscrites en registre. En lloc d'això, les autoritats han de treballar amb les ONG per a establir un marc jurídic que permeti a aquestes organitzacions dur a terme el seu vital treball sense por de represàlies, i han de complir l'obligació internacional contreta per Egipte de respectar el dret a la llibertat d'associació.”

La llei de 2019 sobre ONG atorga a les autoritats poders excessivament amplis per a supervisar la inscripció en registre, les activitats, el finançament i la dissolució d'ONG. A més, restringeix les activitats de les ONG en limitar el seu treball al “desenvolupament social”, un concepte vagament definit que podria usar-se per a prohibir en la pràctica el treball de drets humans. També prohibeix a les ONG dur a terme investigacions i publicar les seves conclusions sense autorització prèvia del govern. La Xarxa Àrab per la Informació de Drets Humans, una de les organitzacions de drets humans més antigues d'Egipte, va suspendre les seves operacions el gener de 2022, després de 18 anys, citant el repressiu entorn i la incapacitat de realitzar la seva labor de drets humans amb la draconiana llei.

Processaments injustos i assetjament
En els últims nou anys, les autoritats egípcies han intensificat els seus injustos processaments i les seves detencions il·legítimes de personal d'ONG per a obstaculitzar el seu treball de drets humans. En la investigació penal, que va durar una dècada, sobre el treball legítim de les organitzacions de la societat civil en la Causa 173/2011, coneguda com la causa del “finançament estranger”, almenys 15 treballadors i treballadores d'ONG romanen sota investigació, entre ells Mohamed Zaree, director del Programa per a Egipte de l'Institut Cairota d'Estudis de Drets Humans, Aida Seif al-Dawla, Magda Adly i Suzan Fayad, del Centre El Nadeem per a Rehabilitació de Víctimes de Tortura, Hossam Bahgat, director de la Iniciativa Egípcia per als Drets Personals, i Gamal Eid, director de l'ara tancada Xarxa Àrab per la Informació de Drets Humans. A tots ells se'ls manté la prohibició de viatjar, i se'ls han congelat els seus actius.

Diversos membres del personal d'ONG romanen també injustament empresonats pel seu treball legítim de drets humans. Mohamed Baker, fundador i director del Centre Adalah pels Drets i les Llibertats, roman detingut arbitràriament des del 29 de setembre de 2019. El novembre de 2021 va ser condemnat a quatre anys de presó després d'un judici flagrantment injust celebrat davant un tribunal d'emergència per càrrecs de “propagació de notícies falses”. Els càrrecs estan relacionats amb els informes del Centre Adalah pels Drets i les Llibertats sobre les condicions de detenció i l'ús de la pena de mort a Egipte.
El 5 de març de 2023, un tribunal d'excepció va declarar culpable a Ezzat Ghoniem, fundador del grup de drets humans Coordinació Egípcia per als Drets i Llibertats, i a altres 29 persones per càrrecs absurds derivats del seu treball de drets humans o la seva dissidència pacífica i, després d'un judici injust, els va condemnar a penes de presó que oscil·laven entre els cinc anys i la cadena perpètua.

“La comunitat internacional ha de demanar a les autoritats egípcies que posin fi a la seva campanya de repressió contra ONG independents. Les autoritats han de posar en llibertat urgentment als defensors i defensores dels drets humans que es consumeixen injustament a la presó, anul·lar totes les declaracions de culpabilitat injustes, retirar la Causa 173 d'una vegada per sempre, i aixecar les prohibicions de viatjar i la congelació d'actius imposats a personal d'ONG. Per a abordar els problemes econòmics d'Egipte i promoure els drets humans és essencial una societat civil dinàmica”, ha manifestat Philip Luther.

Informació complementària
El 5 d'abril de 2023, la ministra de Solidaritat Social d'Egipte va anunciar que 35.653 ONG s'havien inscrit en registre en virtut de la llei de 2019 sobre ONG. Prèviament, les autoritats havien declarat que al país hi havia 52.500 grups de la societat civil.

Les ONG de drets humans més destacades d'Egipte, incloses les que proporcionen assistència lletrada gratuïta a víctimes de violacions de drets humans, operen com a empreses sense ànim de lucre o bufets i corren perill de ser dissoltes per no inscriure's en registre en virtut de la llei de 2019 sobre ONG. Les que s'han inscrit en virtut d'aquesta llei han denunciat sistemàticament que les autoritats han demorat o han denegat l'aprovació del seu finançament i els seus projectes.