Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Les detencions per les convocatòries de protestes durant la COP27 posen al descobert la realitat de la crisi de drets humans

© Sean Gallup/Getty Images

La detenció de centenars de persones per les autoritats egípcies només en les últimes dues setmanes en relació amb les convocatòries de protestes durant la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (COP27) és un recordatori del’opaca realitat de la política d'Egipte de detenció arbitrària de masses per a reprimir la dissidència, ha declarat Amnistia Internacional. Actualment, hi ha almenys 151 persones detingudes que estan sent investigades per la Fiscalia Suprema de la Seguretat de l'Estat, i centenars més han sofert detencions més breus i interrogatoris.

La detenció de centenars de persones pel mer fet de sospitar-se que donaven suport a la convocatòria de protestes pacífiques planteja greus preocupacions respecte a com reaccionaran les autoritats davant les persones que desitgin manifestar-se en senyal de protesta durant la COP27, una cosa molt característica de qualsevol conferència sobre el clima de l'ONU. Les autoritats egípcies han de permetre reunir-se lliurement a les persones que desitgen manifestar-se de manera pacífica, i abstenir-se de fer un ús il·legítim de la força o efectuar detencions arbitràries per a impedir les protestes”, ha declarat Philip Luther, director de Recerca i Incidència d'Amnistia Internacional per a Orient Mitjà i Nord d'Àfrica.

“Els líders mundials que arriben a Sharm al-Sheikh per a assistir a la COP27 no han de deixar-se enganyar per la campanya de relacions públiques d'Egipte: lluny dels enlluernadors complexos hotelers, hi ha milers de persones, entre elles defensors i defensores dels drets humans, periodistes i membres de l'oposició política, a les quals es continua detenint injustament. Han d'instar el president Abdel Fattah al-Sisi que posi en llibertat a totes les persones recloses arbitràriament per exercir els seus drets humans, entre elles, i amb caràcter d'urgència, a l'activista Alaa Abd El Fattah, que avui ha endurit la seva vaga de fam amb una vaga de set.”

En el període previ a la COP27, les autoritats egípcies van posar en llibertat a 766 persones preses després de la decisió del president al-Sisi de reactivar el Comitè d'Indults Presidencials a l'abril. No obstant això, Amnistia Internacional ha documentat la detenció en aquest mateix període de 1.540 persones —una xifra que duplica l'anterior—, que van ser interrogades per exercir el seu dret a la llibertat d'expressió i reunió.

En els últims sis mesos, Amnistia Internacional ha recollit informació de desenes d'advocats que assisteixen habitualment als interrogatoris i les vistes per a la renovació de les detencions, ha analitzat les decisions judicials i altres documents oficials i ha entrevistat persones que van estar preses, com també a familiars de persones detingudes.

Detencions abans de la COP27

En les últimes setmanes, les forces de seguretat han arrestat i detingut a centenars de persones en el centre del Caire i en la places majors de ciutats de tot Egipte pel contingut dels seus telèfons, una tàctica que la policia utilitza sovint quan s'espera que hi hagi una manifestació. Si bé la majoria d'aquestes persones van quedar en llibertat al cap d'hores o de dies, algunes van ser presentades davant la fiscalia, i altres segueixen en desaparició forçada, segons informen 11 advocats del Caire, Alexandria, Sharqiya i Dakahliya.

Al setembre, Abdelsalam Abdelghani, de 55 anys, va ser detingut en el seu domicili, situat als afores del Caire. Després d'interrogar-ho sobre un grup de Facebook anomenat “El nostre dret”, en el qual hi havia publicacions amb crides a manifestar-se l'11 de novembre, i sobre acusacions de difondre ”notícies falses” i de “pertànyer a un grup terrorista”, la fiscalia va ordenar que quedés detingut per a ser investigat.

Crisi d'empresonament

Els organismes de seguretat d'Egipte continuen utilitzant facultats extrajudicials per a decidir quines persones queden en llibertat, i han bloquejat l'alliberament de milers de presos i preses detinguts arbitràriament només per exercir els seus drets humans.

L'excandidat presidencial i líder polític Abdelmoneim Aboulfotoh està detingut, i la seva salut corre perill. L'advocada Hoda Abdelmoniem i l'advocat Mohamed Baker continuen detinguts simplement per la seva labor de defensa de víctimes de violacions de drets humans. Les autoritats generalment exclouen de la llista de persones alliberades a qualsevol persona de la qual se sospita que pertany o és afí a la Germanor Musulmana.

A més, continuen ignorant les ordres judicials de posada en llibertat, aplicant la pràctica coneguda com a “portes giratòries”. Des d'abril, els organismes de seguretat d'Egipte també s'han negat a complir les ordres judicials de posada en llibertat d'almenys 60 persones, i en lloc de deixar-les lliures, autoritats de l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) se les han emportat de la presó sense notificar-ho als seus familiars. Moltes d'aquestes persones van ser víctimes de desaparició forçada durant dies, en els quals es va desconèixer la seva localització, i després se les va presentar davant la fiscalia per a enfrontar-se a càrrecs falsos de terrorisme o altres càrrecs relacionats amb la seguretat nacional.

La majoria de les persones que van quedar en llibertat després de la reactivació del Comitè d'Indults Presidencials no poden expressar-se lliurement i continuen sofrint restriccions de la seva llibertat. Set persones que van quedar en llibertat recentment van dir a Amnistia Internacional que l'Agència de Seguretat Nacional els havia ordenat que eliminessin continguts crítics que haguessin publicat en les xarxes socials si no volien tornar a ser detingudes quan conclogués la COP27. Algunes de les que no han complert amb l’exigència han vist complida l’amenaça, com Sherif al Roubi, activista alliberat al juny que ha tornat a ser detingut al setembre després de concedir una entrevista als mitjans de comunicació sobre les dificultats que sofreixen les persones que han estat empresonades. Altres persones recentment alliberades segueixen sota vigilància policial, i a moltes se les ha prohibit viatjar arbitràriament.

Restriccions i protestes a Sharm al-Sheikh

Segons la pàgina web de la presidència egípcia de la COP27, tota persona que desitgi organitzar protestes a Sharm al-Sheikh ha d'informar les autoritats amb 36 hores d'antelació i mostrar als organitzadors una targeta d'identificació de la Conferència. Només es podran dur a terme protestes de 10.00 a 17.00 hores, en una zona llunyana al lloc de celebració de la Conferència i controlada per càmeres. Les autoritats també han limitat el contingut de les protestes a qüestions relacionades amb el clima.

Amnistia Internacional considera que aquestes mesures són innecessàries i desproporcionades, i que el seu objectiu és limitar la possibilitat que les persones protestin d'una forma que sigui segura i que alhora els permeti ser vistes i sentides. Les autoritats han de garantir que el requisit de notificar les protestes només s'utilitzi per a facilitar el seu desenvolupament, i que no impliqui una autorització. A més, les autoritats s’han d’abstenir de manera estricta de dispersar o reprimir de qualsevol altra forma les protestes que no compleixin aquest requisit.

També s'han pres mesures arbitràries i desproporcionades contra la ciutadania egípcia, com fer ús de passis i reserves d'hotel per a limitar l'accés a Sharm al-Sheikh. Les persones que treballen en aquesta localitat sofreixen també moltes limitacions de circulació.