Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Les autoritats augmenten la brutalitat amb el segrest i tortura d'una defensora dels drets humans

© Particular

El segrest, reclusió arbitrària i tortura de la periodista i defensora dels drets humans Esraa Abdelfattah no és sinó una altra mostra de l'augment de la brutalitat exercida per les autoritats egípcies contra persones que defensen els drets humans en la seva obstinació d'atemorir els qui les critiquen o s'hi oposen; així ho ha afirmat avui Amnistia Internacional.

Esraa Abdelfattah va ser assaltada i segrestada el 12 d'octubre per membres de les forces de seguretat vestits de civil. L'endemà va declarar davant la Fiscalia del Tribunal Suprem de Seguretat l'Estat que havia estat torturada per diversos agents, que l'havie colpejat, intentat escanyar i obligat a romandre dempeus durant gairebé vuit hores.

"El relat de tortura que fa Esraa Abdelfattah, només uns dies després que el destacat activista i bloguer Alaa Abdel Fattah expliqués una experiència igualment terrible sota custòdia, és un senyal alarmant que les autoritats egípcies estan recorrent més a tàctiques brutals per a reprimir defensors i defensores dels drets humans", ha assenyalat Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica.

"S'ha actuat contra Esraa Abdelfattah basant-se en falses acusacions, i està detinguda arbitràriament per la seva feina de defensa dels drets humans. Ha de quedar en llibertat de forma immediata i incondicional".

Esraa Abdelfattah va ser segrestada del seu vehicle a la nit i conduïda a un lloc de detenció no revelat i dirigit per l'Agència de Seguretat Nacional, on tenia prohibit contactar amb familiars o advocats.

"La forma de practicar-se el seu arrest -segrestada per agents vestits de civil en una furgoneta a la vista del públic- mostra una nova i alarmant pauta d'actuació de les autoritats egípcies contra les persones que defensen els drets humans", ha assegurat Najia Bounaim.

Després de la seva detenció, un agent de l'Agència de Seguretat Nacional va amenaçar de torturar-la quan ella es va negar a permetre-li accedir al seu telèfon mòbil. Llavors van entrar diversos homes a l'habitació i van començar a donar-li cops en la cara i el cos. L'agent de l'Agència va tornar i va tornar a demanar-li que desbloquegés el seu telèfon. Esraa es va negar una altra vegada i l'agent li va treure la samarreta i la va escanyar amb ella, dient: "la teva vida a canvi del telèfon", fins que ella li va donar la contrasenya. Llavors l'agent la va emmanillar de mans i cames perquè no pogués asseure's ni agenollar-se i la va obligar a romandre en aquesta posició durant gairebé vuit hores. Un altre agent li va advertir que patiria més tortures si explicava a la fiscalia el que havia passat.

En un informe de 2017 el Comitè de l'ONU contra la Tortura concloïa que la tortura era sistemàtica a Egipte i que, encara que eren les forces de seguretat els qui l'aplicaven, fiscals i jutges eren responsables de facilitar-la.

"La fiscalia d'Egipte ha de posar fi a l'abominable ús de la tortura, que és delicte conformement a la Constitució d'Egipte i al dret internacional dels drets humans, i obrir investigacions sobre totes les denúncies de tortura per obligar a rendir comptes als responsables", ha dit Najia Bounaim.

"El terrible tracte infligit a Esraa Abdelfattah transmet a la comunitat internacional el missatge inequívoc que gens impedirà a les autoritats egípcies atemorir les persones dissidents per silenciar-les. Els aliats d'Egipte han d'adoptar una postura ferma i deixar clar a les autoritats que no es toleraran la persecució, tortura i detenció arbitrària de persones defensors i defensores dels drets humans".

Informació complementària

La fiscalia va ordenar que romangués 15 dies més en detenció mentre era investigada per "ajudar a un grup terrorista a aconseguir els seus objectius", "difondre notícies falses" i "fer ús indegut de les xarxes socials" com a part d'un cas que també afecta a defensors dels drets humans com l'advocada Mahienour el Massry, el polític Khalid Dawoud i el professor de ciències polítiques Hassan Nefea. Com ells, Esraa Abdelfattah va ser interrogada sobre el seu activisme polític anterior. La fiscalia no va presentar més proves en contra seva que un expedient d'una investigació de l'Agència de Seguretat Nacional que ni ella ni els seus advocats van poder examinar.

Amnistia Internacional considera que aquests càrrecs són completament infundats i es deuen exclusivament a la pràctica pacífica del dret a la llibertat d'expressió, associació i participació en assumptes públics per part de l'acusada.

Esraa Abdelfattah va ser de les primeres persones defensores dels drets humans a Egipte a qui es va imposar la prohibició de viatjar: el 13 de gener de 2015 se li va impedir pujar a un avió a l'aeroport del Caire i uns funcionaris la van informar que pesava sobre ella una ordre de prohibició de viatjar relacionada amb el "cas 173", sobre finançament estranger d'ONG.

És una més de la successió de defensors i defensores dels drets humans que han sofert detenció des que van esclatar les protestes el 20 de setembre.