Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: La nova presó i el vernís de relacions públiques previ a la COP27 no amaga la crisi de drets humans

© KHALED DESOUKI/AFP via Getty Images

Les autoritats egípcies mantenen recloses en condicions cruels i inhumanes a la presó de Badr 3 persones que es mostren crítiques amb el govern o que s'hi oposen. Així ho ha manifestat avui Amnistia Internacional mentre Egipte es prepara per acollir al novembre, a Sharm el Sheikh, la COP27, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic que se celebra anualment.
 
A la presó de Badr 3, situada a 70 quilòmetres al nord-est del Caire, les persones romanen recloses en condicions terribles i punitives comparables a les documentades sistemàticament en el tristament famós Complex Penitenciari de Tora, també a Egipte, o fins i tot pitjors que les del Complex. Les persones detingudes tremolen de fred en cel·les gelades amb llums fluorescents encesos les 24 hores; a més, estan vigilades constantment per càmeres de circuit tancat, i tenen prohibit l'accés a articles bàsics com ara menjar suficient, roba i llibres. No se'ls permet contactar amb les seves famílies o advocats, i les vistes per a la renovació de la detenció se celebren telemàticament. Almenys una persona ha mort sota custòdia des que es va obrir la presó a mitjans de 2022.
 
“Les autoritats van inaugurar amb molt de ressò el Complex Penitenciari de Badr, com si aquesta nova instal·lació signifiqués una millora en l'historial de drets humans d'Egipte. No obstant això, les persones allà recloses s'enfronten a les mateixes violacions de drets humans que han enterbolit repetidament institucions més antigues, la qual cosa posa de manifest la manca de voluntat política de les autoritats egípcies respecte a posar fi a la crisi de drets humans del país”, ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.
 
“A punt de celebrar-se la COP27, la maquinària de relacions públiques d'Egipte està funcionant a tot drap per amagar la terrible realitat de les presons del país, on les persones empresonades per motius polítics es consumeixen en condicions espantoses que violen la prohibició absoluta d'infligir tortura i altres maltractaments. No obstant això, ni totes les relacions públiques del món poden ocultar el pèssim historial de drets humans del país, que exigeix una reforma real per part del govern.”
 
Amnistia Internacional ha aplegat testimonis de familiars i advocats de persones recloses per motius polítics, que van ser trasllades a Badr 3 des de les presons de màxima seguretat 1 i 2 de Tora a mitjans de 2022. Diverses persones romanen recloses en contra del que es disposa per la llei egípcia, perquè la seva detenció preventiva s'ha allargat més enllà dels límits legals, i desenes de persones romanen recloses arbitràriament després de judicis flagrantment injustos.
 
“Els presos no tenen drets”

La preocupació per les condicions de reclusió i l'accés a atenció mèdica es va intensificar després de la mort sota custòdia del-Sayed al-Sayfi el 5 d'octubre. Al-Sayfi, de 61 anys i que abans de la seva detenció patia càncer, va morir uns dies després de ser traslladat a Badr 3 després que un fiscal n'ordenés la presó preventiva. Fins al moment no s'ha dut a terme una invstigació independent i imparcial sobre les causes i circumstàncies de la seva mort, inclosos els informes sobre la manca d'accés a atenció mèdica adequada a Badr 3.
 
Les autoritats egípcies han imposat una prohibició general a les visites familiars per a totes les persones recloses a Badr 3, moltes de les quals portaven veient denegades les visites familiars des de fa més de cinc anys, mentre romanien al Complex Penitenciari de Tora. El personal de la presó també impedeix les persones recloses enviar cartes a les seves famílies o els seus éssers estimats, o fins i tot rebre-les, la qual cosa en la pràctica suposa una detenció en règim d'incomunicació.
 
Anas Beltagy, de 29 anys, porta detingut arbitràriament des de desembre de 2013 tot i haver estat absolt de tots els delictes en tres causes penals diferents i que, en una quarta causa, s'ha dictat una ordre judicial perquè sigui alliberat en espera de la investigació. No obstant això, les autoritats no l'han posat en llibertat. Al contrari: ara roman reclòs en espera d'investigació per càrrecs idèntics en relació amb una cinquena causa. A la seva família li han negat tota comunicació amb ell des del 2018, i totes les seves vistes de renovació de la detenció s'han celebrat telemàticament des que va ser traslladat a Badr 3, la qual cosa ha suposat un bloqueig addicional de l'accés de la seva família i el seu advocat. Amnistia Internacional demana l'alliberament immediat de Anas Beltagy, ja que es troba reclòs exclusivament pels seus llaços familiars: el seu pare, Mohamed al-Beltagy, és una figura destacada dels Germans Musulmans i va ser condemnat a mort en un judici injust.
 
Un altre detingut de Badr 3 ha explicat que va romandre sota vigilància constant, fins i tot durant les seves visites al bany, on els guàrdies es burlaven d'ell per trigar massa. Altres persones han declarat que l'ús de llums fluorescents encesos constantment afectava el seu somni i la seva salut mental, la qual cosa contravé directament les Regles Mínimes de l'ONU per al Tractament dels Reclusos i la prohibició absoluta d'infligir tortura i altres maltractaments.
 
Les persones empresonades sovint depenen de les seves famílies per a satisfer les seves necessitats bàsiques. No obstant això, els funcionaris de Badr 3 impedeixen a les famílies entregar menjar, roba i articles d'higiene personal. Una familiar d'una persona reclosa a Badr 3 va explicar a Amnistia Internacional que havia intentat portar roba, llibres i menjar a la presó, però els guàrdies li havien dit que aquests articles no estaven permesos. Quan els va dir als funcionaris penitenciaris que els presos tenien dret a rebre'ls, aquests li van contestar: “Els presos no tenen drets”.
 
L'absència de visites i comunicació amb la família suposa que els familiars no poden saber amb seguretat si els seus sers estimats reben si més no els medicaments que els han portat. Amnistia Internacional ha tingut coneixement que els funcionaris penitenciaris van retenir els medicaments d'almenys un pres després d'haver acceptat que els seus familiars els lliuressin.
 
Les autoritats també han establert un nou sistema telemàtic per a les vistes de renovació de la detenció, en què les persones detingudes no són presents físicament en la mateixa sala que jutges, advocats i fiscals. Aquestes vistes violen el dret a un judici just, inclòs el dret a una defensa adequada i a impugnar de manera efectiva la legalitat de la detenció. Les vistes poden tenir lloc en circumstàncies coercitives, en presència de guàrdies penitenciaris, i a les persones detingudes se'ls impedeix comunicar-se amb els seus advocats, ja que les visites dels advocats a la presó estan prohibides. A més, aquest sistema exposa les persones detingudes al risc de patir represàlies dels guàrdies si denuncien haver sofert tortura o altres maltractaments, i impedeixen els jutges detectar contusions visibles o altres lesions.
 
Les autoritats egípcies han de posar en llibertat immediatament a totes les persones recloses arbitràriament. Totes les persones empresonades a Egipte han de gaudir de protecció davant de la tortura i altres maltractaments, han de romandre recloses en condicions que compleixin el dret i les normes internacionals, i han de tenir accés immediat a les seves famílies i advocats, amb privacitat suficient. Les autoritats han de respectar íntegrament el dret a un judici just i deixar de celebrar les vistes de renovació de la detenció per via telemàtica”, ha manifestat Agnès Callamard.
 
Informació complementària

Els complexos penitenciaris de Badr i Wadi al-Natrun es van obrir poc després que les autoritats llancessin l'Estratègia Nacional de Drets Humans d'Egipte al setembre de 2021, que aplaudia els suposats esforços de les autoritats per modernitzar les presons i respectar la dignitat de la població reclusa. A mitjans de 2022, les autoritats van començar a reubicar en noves instal·lacions a presos del tristament famós Complex Penitenciari de Tora.
 
La COP27, la Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic de 2022, se celebrarà del 6 al 18 de novembre a Sharm el Sheikh.>