Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: la Fiscalia de la Seguretat de l'Estat actua com un "instrument de repressió"

Un nou informe publicat per Amnistia Internacional revela que la Fiscalia Suprema de la Seguretat de l'Estat d'Egipte (SSSP) fa de forma sistemàtica un ús indegut de la legislació antiterrorista per jutjar milers de persones que critiquen pacíficament a les autoritats i suspendre les garanties processals .

L'informe Permanent State of Exception denuncia que la SSSP, un departament especial de el Ministeri Públic responsable d'investigar les amenaces per a la seguretat nacional, és còmplice de desaparició forçada, privació arbitrària de la llibertat, i tortura i altres maltractaments. La SSSP ha detingut a milers de persones durant períodes perllongats per motius espuris i ha violat de forma generalitzada els drets processals de les persones detingudes.

"A Egipte, avui, la Fiscalia Suprema de la Seguretat de l'Estat ha ampliat la definició de 'terrorisme' per abraçar protestes pacífiques, publicacions en xarxes socials i activitats polítiques legítimes, el que fa que persones que critiquen pacíficament el govern siguin tractades com a enemics de l'Estat. La SSSP s'ha convertit en una eina fonamental de la repressió, el principal objectiu sembla ser aturar arbitràriament i intimidar les persones crítiques, tot això sota pretext de l'antiterrorisme ", va afirmar Philip Luther, director de Recerca i Treball d'Incidència per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica en Amnistia Internacional.

"Moltes de les persones jutjades per aquesta fiscalia van ser detingudes per expressar pacíficament les seves opinions o defensar els drets humans, i mai van haver d'haver estat arrestades".

L'informe d'Amnistia Internacional documenta casos de desenes de persones defensores dels drets humans i crítiques amb el govern que han estat remeses a la SSSP.

Entre elles figuren Zyad el Elaimy, advocat de drets humans i membre de el Partit Socialdemòcrata egipci, que va ser detingut per intentar cofundar una coalició parlamentària anomenada "Coalició Esperança" per concórrer a les eleccions parlamentàries de 2020, i Abeer el Safty, periodista que va ser detinguda després negar-se a ser coaccionada per la policia a votar en un referèndum el 2019.

L'ascens de la SSSP

Des que el president Abdel Fatah a l'Sisi va arribar a el poder el 2013, el nombre de casos processats per la SSSP gairebé s'ha triplicat, passant de 529 el 2013 a 1.739 el 2018.

Aquest augment meteòric dels processaments de la SSSP fa possible que les autoritats sotmetre a persones a una "detenció preventiva" teòrica mentre se les investiga, però, en realitat, moltes romanen recloses mesos i anys sense proves, sobre la base d'unes investigacions policials secretes i sense recurs a un remei efectiu. Això ha permès de fet que les autoritats reprodueixin les pràctiques de detenció administrativa perllongada previstes en la llei de l'Estat d'Excepció que van ser característiques de l'era Mubàrak a Egipte fins que una sentència del 2013 de l'Tribunal Suprem Constitucional va resoldre que la disposició corresponent era inconstitucional.

Des de llavors, la SSSP ignora sistemàticament les seves competències per atacar els que s'oposen a govern. Això es produeix en un context en què, des de fa sis anys, es reprimeixen els drets humans amb una duresa sense precedents i el president A l'Sisi renova contínuament l'estat d'excepció des 2017.

"La SSSP, juntament amb l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) -una força policial especial- i els tribunals antiterroristes han sorgit com un sistema de justícia paral·lel per aturar, interrogar i jutjar als que exerceixen la dissidència pacífica. La normalització de la funció de la SSSP indica l'existència d'un estat d'excepció permanent en què estan suspesos els drets a la llibertat ia un judici just, a més del relatiu a no patir tortures, per a totes les persones acusades de 'terrorisme' " , ha prosseguit Philip Luther.

L'informe d'Amnistia Internacional documenta els casos de 138 persones detingudes per la SSSP entre 2013 i 2019, i està basat en més de 100 entrevistes, així com en l'examen de documents oficials judicials i policials, historials mèdics, vídeos i informes d'ONG i agències de l'ONU.

D'aquestes persones, 56 van ser detingudes per participar en protestes o per declaracions realitzades en les xarxes socials; 76, per les seves activitats o antecedents polítics o de drets humans, i sis van ser acusades d'implicació en incidents de violència.

La majoria van ser investigades per acusacions de pertinença o auxili a un grup terrorista o il·legal amb l'objectiu de perjudicar l'ordre o la seguretat públics. No obstant això, en la pràctica, moltes van ser detingudes exclusivament sobre la base d'unes investigacions policials secretes que el màxim tribunal egipci havia resolt el 2015 que no constitueixen prova en si mateixes, o de continguts a Internet que critiquen les autoritats egípcies però no constituïen incitació.

Detenció arbitrària prolongada

L'informe posa en relleu que la SSSP fa de forma sistemàtica un ús indegut de les facultats que la legislació egípcia li confereix -reservades normalment a la judicatura- i que li permeten ordenar la detenció preventiva perllongada de persones durant un màxim de 150 dies. Les persones detingudes poden presentar una sol·licitud per recórrer contra la decisió, però és la SSSP la que decideix quins casos es sentiran davant un jutge i quines han de ser escoltats per un fiscal de la SSSP.

Després dels primers 150 dies, la SSSP sol·licita als "tribunals antiterroristes de districte" especials que renovin la detenció cada 45 dies. Fins i tot en aquesta fase, és la SSSP la que decideix qui pot recórrer contra les decisions del jutge i qui no. Fins i tot quan els jutges ordenen la llibertat d'una persona detinguda, la SSSP ha eludit l'ordre judicial decretant la detenció per nous càrrecs.

Usant aquestes eines, la SSSP ha detingut arbitràriament a milers de persones durant mesos i de vegades anys, basant-se en vagues acusacions de "terrorisme". Les investigacions d'Amnistia van concloure que les persones detingudes romanien en detenció preventiva una mitjana de 345 dies -en un cas, durant 1.263 dies- fins que eren posades en llibertat sense ser remeses a judici. Durant aquest període, poques vegades eren interrogades més d'una vegada.

Mahmoud Hussein, periodista d'Al-Jazira acusat de retransmetre notícies falses, està detingut des del 23 de desembre de 2016. La seva detenció ha estat renovada en reiterades ocasions, primer per la SSSP i després per un jutge, fins que, al maig de 2019 es decretar la seva llibertat condicional a prova. No obstant això, la SSSP va fer cas omís d'aquesta resolució i va ordenar que fos detingut una vegada més per noves acusacions.

Complicitat en tortura i desaparicions forçades

L'informe d'Amnistia Internacional posa en relleu així mateix que la SSSP és còmplice de desaparicions forçades i tortures. La Fiscalia s'absté sistemàticament d'investigar les denúncies d'aquests abusos i admet confessions obtingudes mitjançant tortura com a prova en judicis. En alguns casos, les persones processades van ser condemnades posteriorment a mort i executades basant-se en aquestes proves.

L'informe documenta 112 casos de desaparició forçada durant períodes de fins a 183 dies a mans de les forces de seguretat, en la seva major part la NSA.

L'advocada de drets humans Hoda Abdelmoniem va estar sotmesa a desaparició forçada tres mesos. Durant aquest temps va comparèixer davant la SSSP, a la qual va informar que la policia la tenia reclosa en un lloc no revelat sense accés al seu advocat ni a la seva família, però la Fiscalia no va fer res per investigar ni ordenar el seu trasllat a un centre de detenció oficial fins que van transcórrer 90 dies de desaparició forçada.

L'informe revela així mateix que la SSSP no va investigar 46 casos de tortura i altres maltractaments documentats en l'informe d'Amnistia Internacional. L'activista de drets humans Esraa Abdelfattah va denunciar davant la SSSP que uns agents de la NSA l'havien segrestat i sotmès a pallisses i tortures, entre elles un intent d'estrangular. La Fiscalia no ha obert cap investigació sobre aquestes denúncies.

La SSSP també omet sistemàticament informar les persones processades dels seus drets, els nega l'accés a assistència lletrada i les sotmet a interrogatoris coercitius amb mitjans com mantenir-les amb els ulls embenats, recloure-les en condicions inhumanes i amenaçar-les amb retornar-les a la NSA per ser torturades i interrogades.

"És indignant que una institució concebuda per interposar actuacions judicials perquè es faci justícia incompleixi de manera tan manifesta la seva responsabilitat de garantir els drets a un judici just i, en canvi, sigui còmplice de la tortura i desaparició forçada de persones detingudes", va afirmar Philip Luther.

"Les autoritats egípcies han de nomenar una comissió pública per investigar el paper de la SSSP en la detenció arbitrària prolongada, violacions dels drets a un judici just i la seva complicitat en abusos policials".

Les persones professionals de el dret que representen a clients jutjades per la SSSP han denunciat també haver estat objecte d'amenaces, fustigació, detencions i reclusió en relació amb el seu treball. L'advocada Mahienour el Masry i l'advocat Mohammad al Baqer, defensors ambdós dels drets humans, van ser detinguts quan representaven persones detingudes a les oficines de la SSSP.

Encobriment de la repressió

Fa dos mesos, les autoritats egípcies van respondre a un excepcional esclat de protestes amb una onada de detencions massives que va afectar a més de 4.000 persones, moltes d'elles triades a l'atzar, en qüestió de setmanes. La SSSP està investigant a la immensa majoria d'elles per la seva presumpta implicació en protestes i en relació amb acusacions de "terrorisme".

"En l'escena global, les autoritats egípcies intenten encobrir la seva repressió a la llibertat d'expressió afirmant que les mesures estan dirigides contra 'terroristes' quan, en realitat, consideren 'terrorisme' fins i tot l'oposició i l'expressió pacífiques. La comunitat internacional no s'ha de deixar entabanar per aquesta retòrica enganyosa ", ha conclòs Philip Luther.

"Els aliats internacionals d'Egipte no han de sacrificar els seus principis de drets humans en nom dels llaços empresarials i de seguretat, Sinó que han de pressionar a les autoritats egípcies perquè reformin la SSSP i posin en llibertat a totes les persones detingudes per expressar les seves opinions o defensar els drets humans de forma pacífica ".