Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Els líders mundials assistents a la COP27 han de demanar la llibertat de l'activista egipci-britànic en perill de mort

© Alaa Abd El Fattah

En resposta al temor que continua despertant la sort de l'activista detingut Alaa Abdel Fattah, de nacionalitat egípcia i britànica, que porta en vaga de fam a la presó des d'abril i va començar a negar-se a beure aigua el 6 de novembre, Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Les autoritats egípcies s'han negat cruelment i obstinadament a deixar en llibertat l'Alaa i fins i tot a facilitar qualsevol informació a la seva família sobre el seu estat o el lloc exacte on es troba, a pesar que la seva mare ha passat els últims tres dies esperant a la porta de la presó de Wadi al-Natrun amb l'esperança de rebre una carta seva. Ara Alaa està detingut en règim d'incomunicació després que les autoritats li neguessin l'accés als seus familiars i al món exterior. Això incrementa de manera alarmant el perill que sigui sotmès a desaparició forçada, així com a tortura i altres maltractaments.

"Alaa, pres de consciència que, per a començar, mai no hauria d'haver estat empresonat, s'enfronta ara a un perill molt real de morir sota custòdia mentre la seva família espera angoixada notícies seves. Amb els ulls del món posats en l'enlluernadora ciutat turística de Sharm al-Sheikh durant la COP27, el sofriment d'Alaa i la seva família ha exposat l'aterridora realitat dels abusos contra els drets humans a Egipte i el menyspreu total de les autoritats per la vida humana i per les seves obligacions segons el dret internacional.

"Els líders del món i les delegacions que visiten Egipte amb motiu de la COP27 han de fer tot el que sigui a la seva mà per a pressionar a les autoritats perquè posin en llibertat immediatament a Alaa, i manifestar públicament que el que esperen és una posada en llibertat incondicional i no es conformaran amb menys. Les autoritats egípcies han d'assegurar-se que l'activista rep atenció mèdica adequada segons l'ètica mèdica, en un centre que la seva família triï i envoltat pels seus familiars i éssers estimats. La comunitat internacional no pot seguir amb la seva passivitat quan Alaa corre perill de ser torturat i fins i tot de morir. Això seria una gran taca per a la reputació de la diplomàcia i una mostra del cost de no posar els drets humans en el centre de l'activitat diplomàtica".

Informació complementària

Alaa Abdel Fattah, que ha passat la major part dels últims nou anys privat il·legítimament de llibertat, va ser detingut per última vegada el setembre de 2019. Des que aconseguís la nacionalitat britànica, el desembre de 2021, se li ha negat l'accés als seus representants consulars.

El 20 de desembre de 2021, Alaa Abdel Fattah, l'advocat de drets humans Mohamed Baker i el bloguer Mohamed Radwan "Oxygen" van ser declarats culpables de càrrecs falsos i condemnats a entre quatre i cinc anys de presó després d'un judici manifestament injust en represàlia pel seu activisme i la seva feina de drets humans.

Els tres són presos de consciència, perseguits només pel seu activisme pacífic, i es troben entre els milers de persones detingudes arbitràriament a Egipte per motius polítics.

Amnistia Internacional ha documentat sistemàticament la seva preocupació per la denegació d'atenció sanitària adequada a aquestes persones a la presó i la ingerència per part del personal de seguretat i els guàrdies de les presons en la seva avaluació i la seva atenció, que es manifesta en el retard i fins i tot en l'oposició al trasllat a l'hospital de les quals estan greument malaltes. Amnistia Internacional ha plantejat en anteriors ocasions la seva preocupació per la independència del personal mèdic —que depèn del Ministeri de l'Interior— a les presons egípcies. Així, hi ha bons motius per a creure que les decisions sobre la salut de Alaa no seran preses per professionals mèdics independents segons l'ètica mèdica i sense coacció ni ingerència de les autoritats.