Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Els líders i les lidereses mundials han d'actuar per detenir les mesures repressives del president Al Sisi

En vigílies de més manifestacions previstes pel divendres, els líders i les lideresses mundials han de fer front al president Abdel Fatah al Sisi i condemnar enèrgicament la repressió que ha exercit contra l'esclat de protestes dels últims dies, ha declarat Amnistia Internacional, mentre els caps d'Estat es reuneixen aquesta setmana a l'Assemblea General de les Nacions Unides a Nova York.

Amnistia Internacional ha documentat com les forces de seguretat egípcies han dut a terme detencions generalitzades de manifestants i batudes contra periodistes, advocats i advocades de drets humans, activistes, manifestants i figures polítiques, en un intent de fer callar les crítiques i impedir que es produeixin més manifestacions. A més, el govern ha inclòs a BBC News i Alhurra a la llista d'altres 513 llocs web que ja estaven bloquejats a Egipte i ha bloquejat aplicacions de missatgeria en línia per impedir més protestes.

"El govern del president Abdel Fattah al Sisi s'ha vist clarament sacsejat fins als seus fonaments per l'esclat de les protestes i ha iniciat una autèntica campanya de repressió per acabar amb les manifestacions i intimidar activistes, periodistes i altres persones amb el propòsit de silenciar.les ", ha afirmat Najia Bounaim, directora de Campanyes d'Amnistia Internacional per al Nord d'Àfrica.

"El món no ha de romandre en silenci mentre el president Al Sisi trepitja el dret de la població d'Egipte a la protesta pacífica i a la llibertat d'expressió. En lloc d'incrementar aquesta resposta repressiva, les autoritats egípcies han de posar en llibertat immediatament a totes les persones detingudes per exercir pacíficament el seu dret a la llibertat d'expressió i reunió i permetre la celebració de més manifestacions divendres. "

Amnistia Internacional ha documentat la detenció d'almenys 59 persones en cinc ciutats del país durant les protestes que van tenir lloc les nits del 20 i 21 de setembre. Les organitzacions locals de drets humans han denunciat centenars de detencions a tot Egipte. El Centre Egipci per als Drets Econòmics i Socials ha informat que 964 persones van ser arrestades en relació amb les protestes entre el 19 i el 24 de setembre.

El president Al Sisi va respondre ahir a preguntes dels mitjans de comunicació a Nova York i va afirmar que les protestes estaven instigades per "l'islam polític"; però, Amnistia Internacional va concloure que, de fet, les persones manifestants eren d'edat, gènere, origen socioeconòmic, religiós i fins i tot polític molt divers. Totes les persones detingudes afronten càrrecs relacionats amb el "terrorisme".

Violència policial

En escenes que no s'havien vist a Egipte durant anys, una multitud de manifestants es va concentrar a la icònica plaça Tahrir del Caire, així com a Alexandria, Dumyat, Mahala i Suez, corejant eslògans contra el govern del president Al Sisi i denunciant la corrupció i les detencions. La resposta de les autoritats no es va fer esperar.

Amnistia Internacional ha verificat tres videos en els quals es veu a agents de policia colpejant a manifestants detinguts i disparant perdigons i gas lacrimogen per dispersar multituds de participants en manifestacions pacífiques.

En un dels vídeos es veu a agents de policia propinant una pallissa a un manifestant desarmat abans d'arrossegar-a l'interior d'un vehicle blindat, mentre un altre policia dispara perdigons contra persones que fugen dels vehicles.

Mitjançant imatges de vídeo verificades, que mostren a les forces de seguretat egípcies, Amnistia Internacional ha identificat vehicles blindats MIDS, fabricats a França, i IVECO, fabricats a Itàlia. Amnistia Internacional ha documentat anteriorment l'ús de MIDS francesos en la repressió de manifestacions a Egipte.

"Aquestes protestes han causat una commoció, perquè les autoritats pensaven que, mitjançant les tàctiques de mà dura dels últims sis anys -entre elles detencions arbitràries i ús força excessiva, inclosos mitjans letales-, havien intimidat les persones manifestants per sempre. El fet que les persones manifestants arrisquessin la seva vida i la seva llibertat per protestar contra el govern del president Al Sisi indica que les tàctiques despietades d'aquest han suscitat frustració i ràbia ", ha sostingut Najia Bounaim.

Detencions generalitzades

Centenars de persones detingudes han estat recloses en camps de les Forces de Seguretat Central sense accés a assistència lletrada ni als seus familiars. Algunes van quedar en llibertat posteriorment, però almenys 274 van ser portades davant la Fiscalia del Tribunal Suprem de Seguretat de l'Estat, i almenys 146 davant fiscalies locals al Caire, secundades per la Fiscalia del Tribunal Suprem de Seguretat de l'Estat per a bregar amb la xifra de persones detingudes, segons el Centre per als Drets Econòmics i Socials i advocats / es.

Segons els advocats, els fiscals van interrogar les persones sospitoses sobre la seva participació en les protestes i els van dir que estaven sent investigades per càrrecs que incloïen "ajudar a un grup terrorista a assolir els seus objectius", "difondre notícies falses", "participar en manifestacions no autoritzades" i "fer ús indegut de les xarxes socials" per difondre informació d'un "grup terrorista", terme emprat per descriure a la Germandat Musulmana, abans d'ordenar la seva detenció durant 15 dies.

Batudes contra polítics, periodistes i activistes

Després de les protestes, les forces de seguretat egípcies han continuat amb la campanya de repressió detenint advocats / es, periodistes, activistes i polítics / es.

Amnistia Internacional també ha documentat la detenció de cinc periodistes. Sayed Abdellah, que havia estat compartint en el seu compte de Facebook notícies sobre la protesta a Suez, va ser detingut al seu domicili el 22 de setembre; i Mohammed Ibrahim, fundador del conegut bloc "Oxygen Egypt", va ser detingut el 21 de setembre per publicar vídeos sobre les manifestacions en acudir a una comissaria de policia al Caire per complir amb les condicions de la seva llibertat vigilada.

La destacada advocada de drets humans i activista, Mahienour el-Masry va ser aprehesa per uns homes vestits de civil sobre de les 7 de la tarda del 22 de setembre i ficada en una furgoneta després d'abandonar l'edifici de la Fiscalia del Tribunal Suprem de Seguretat de l'estat en el qual havia estat representant a un advocat de drets humans detingut. Posteriorment va ser interrogada per un fiscal de la Fiscalia del Tribunal Suprem de Seguretat de l'Estat per càrrecs infundats que incloïen "ajudar a un grup terrorista a assolir els seus objectius" i "difondre notícies falses" en un cas relacionat amb les protestes que van tenir lloc al març de 2019, abans que el fiscal ordenés la seva detenció mentre es duien a terme investigacions.

Almenys tres persones també han estat arrestades en els seus domicilis a Suez, entre elles Rashad Mohammed Kamal, un sindicalista que també havia participat en les protestes. Així mateix, les autoritats han continuat amb les detencions a tot el país, i almenys set dirigents de partits polítics i advocats / des van ser arrestats durant les primeres hores del 24 de setembre.

Hi ha altres polítics detinguts, entre ells Abed Aziz Husseini, vice-president del Partit Karama, arrestat després que el seu partit publiqués una declaració que anunciava la suspensió de les seves activitats en resposta a la repressió sense precedents, i Abdelnasser Ismail, vicepresident de la Coalició Socialista Popular .

"El president Al Sisi s'enfrontarà a una prova decisiva durant els propers dies. El món estarà pendent de la resposta a les protestes i, si les mesures repressives segueixen intensificant, els aliats internacionals d'Egipte han de transmetre un missatge clar que no es tolerarà la seva despietada repressió de la dissidència pacífica ", ha declarat Najia Bounaim.

Censura de mitjans de comunicació i bloqueig d'Internet

Amnistia Internacional ha observat i verificat que s'està intentant bloquejar contingut web i plataformes de mitjans de comunicació, com BBC News, i serveis web, entre ells aplicacions de comunicació, com Wire. Aquestes han estat bloquejades o restringides, el que fa més difícil comunicar-se o accedir a la informació. Amnistia Internacional també ha rebut alertes sobre bloquejos temporals del servei en WhatsApp i Signal.

"Sembla que les autoritats estan provant noves tàctiques per interferir en la xarxa per tal de restringir la capacitat de la gent d'accedir a la informació, comunicar-se de manera segura i organitzar-se. Estan atents a com la gent s'adapta, aprèn i desenvolupa contramesures ", ha afirmat Ramy Raoof, especialista en tecnologia tàctica d'Amnesty Tech.

El Consell Suprem de regulació dels Mitjans va confirmar que el lloc web de BBC News havia estat bloquejat per la cobertura "inexacta" de les manifestacions. El Servei d'Informació de l'Estat d'Egipte també va advertir als corresponsals estrangers que havien de "complir les pautes professionals internacionalment reconegudes en la seva cobertura dels assumptes i notícies d'Egipte".

Informació complementària

Les primeres protestes disperses van començar a ciutats de tot Egipte els dies 20 i 21 de setembre; demanaven la dimissió del president Al Sisi. Es creu que el desencadenant de les protestes van ser les denúncies de corrupció divulgades pel excontratista de l'exèrcit Mohammad Ali, que acusava líders de les forces armades i al president de malversar diners públics per construir propietats de luxe.

La vigília de les protestes, la policia va arrestar el germà de l'activista egipci resident als Estats Units Wael Ghonim, Hazem, per uns vídeos publicats per Wael en què criticava a les autoritats egípcies i al president Al Sisi. Posteriorment, la Fiscalia del Tribunal Suprem de Seguretat de l'Estat va acusar tots dos de "ajudar a grups terroristes".