Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Egipte: Amenaces i difamació contra grup de drets humans i el seu director

© Particular
  • Informar sobre l'activitat a la frontera de Gaza comporta represàlies

Les autoritats egípcies i grups afins han respost als recents informes de la Fundació Sinaí per als Drets Humans —grup egipci de drets humans amb especial interès en el Sinaí del Nord, regió egípcia militaritzada— amb una campanya de difamació i amenaces contra el grup i el seu director, Ahmed Salem, segons han denunciat avui 13 organitzacions de la societat civil.

Des de mitjans de febrer de 2024, diverses personalitats i entitats governamentals i progovernamentals estan duent a terme una agressiva campanya difamatòria en televisió, premsa i xarxes socials contra la Fundació Sinaí i contra Ahmed Salem. Aquest activista egipci de drets humans resident al Regne Unit va declarar haver rebut amenaces a través d'intermediaris afins a les autoritats egípcies que “el retornarien a Egipte” si no abandonava la seva activitat. En una d'aquestes amenaces, proferida a través del cap d'un clan local de Sinaí nomenat pel govern, s'advertia que Ahmed “no està fora d'abast, ni tan sols a l'estranger”.

“Les autoritats egípcies han de posar fi immediatament a les amenaces contra la Fundació Sinaí per als Drets Humans i el seu director, Ahmed Salem”, ha declarat Seth Binder, director d'Incidència del Centre per a la Democràcia a l'Orient Mitjà. “Les autoritats egípcies han de garantir la seguretat de la seva família a Egipte i posar fi a les seves campanyes difamatòries i a la repressió implacable que exerceixen des de fa anys contra els grups de drets humans i les organitzacions independents”.

El 14 de febrer de 2024, la Fundació Sinaí va publicar un informe basat en relats de testimonis, fotografies i vídeos sobre la urgència de les autoritats egípcies per edificar una zona fortificada a la frontera amb Gaza i Israel a Sinaí del Nord (Egipte), segons informes, “amb la finalitat d'acollir persones refugiades gazianes en cas d'un desplaçament col·lectiu” derivat de l'actual conflicte armat a Gaza. L'informe ha rebut àmplia cobertura per part de les principals agències de notícies i la premsa internacional.

Ahmed Salem ha indicat que, des del 15 de febrer de 2024, segons dues fonts de Sinaí del Nord, les forces armades egípcies han incrementat les patrulles i els llocs de control en la zona per detenir les persones residents i els qui treballen en la construcció i examinar el contingut dels telèfons mòbils, en un intent d'intimidar la població i impedir que s'informi sobre l'edificació de la zona fortificada.

El 17 de febrer de 2024, un destacat presentador de televisió progovernamental i membre del Consell Suprem de Regulació dels Mitjans de comunicació del govern, que exerceix un paper destacat en la censura i la repressió governamental de la informació independent, va descriure Ahmed Salem a TEN —cadena de televisió progovernamental— com a agent vinculat a grups terroristes i al Mossad israelià, entre altres acusacions sense proves.

El 16 de febrer, el perfil oficial a X (abans Twitter) de la Unió Tribal de Sinaí, principal grup milicià a favor de l'exèrcit a Sinaí del Nord, va descriure la Fundació Sinaí (sense nomenar-la) i els informes independents com a intents conspiradors de “abocar verí en contra de l'Estat egipci”. Diversos perfils progovernamentals a X i Facebook van publicar fotografies d'Ahmed Salem amb acusacions similars.

En les imatges per satè·lit de la zona fronterera, captades entre el 5 i el 19 de febrer i analitzades pel Laboratori de Proves d'Amnistia Internacional, s'aprecia el desbrossament del terreny i la construcció d'un nou mur.

Mentrestant, el govern egipci ha posat en marxa un exercici de relacions públiques per a desmentir les notícies relatives a l'edificació de campaments per a la població palestina al Sinaí. El 16 de febrer de 2024, el Servei d'Informació de l'Estat d'Egipte va desmentir en un comunicat oficial que el govern estigués preparant-se per a acollir persones palestines a Sinaí i va expressar que aquests informes “donaven una impressió errònia —propagada falsament per determinades persones— que Egipte estava participant en el delicte de deportació (forçosa) que propugnen alguns partits a Israel”.

Des de fa més d'un decenni, el govern del president Abdel Fattah al Sisi utilitza campanyes difamatòries en els mitjans de comunicació per a intimidar a activistes de drets humans i desacreditar el seu treball, com a part d'una campanya de molts fronts per a erradicar l'espai cívic d'Egipte, de gran dinamisme en altres temps. Els qui encapçalen tals campanyes són sovint presentadors de televisió afins al govern i als cercles de seguretat o persones que ostenten càrrecs oficials. A vegades s'inclouen formes agressives de desinformació i declaracions que inciten a la violència i amenacen amb danys.

Aquestes campanyes impliquen amb freqüència repressió transnacional, adreçada contra defensors i defensores dels drets humans residents anés d'Egipte, mitjançant assetjament, detenció arbitrària, reclusió prolongada i processament de familiars dels qui viuen en l'exili, entre altres formes. Malgrat residir al Regne Unit amb la seva esposa i fills, Ahmed Salem ha expressat el seu temor al fet que les autoritats puguin dirigir-se contra els seus familiars a Egipte. El 22 de febrer, la relatora especial de l'ONU sobre la situació dels defensors de drets humans, Mary Lawlor, va manifestar que instava el govern egipci a garantir la seguretat d'Ahmed i la de la seva família. El govern egipci ha d'atendre aquesta crida i evitar qualsevol represàlia contra la família d'Ahmed, han assenyalat les organitzacions.

La Fundació Sinaí és una de les principals fonts d'informació independent i creïble sobre el que esdevé al Sinaí del Nord, on les forces governamentals egípcies, principalment les forces armades, lluiten contra militants armats de Wilayat Sina (província de Sinaí), grup armat que va declarar la seva lleialtat a l'Estat Islàmic (EI) el 2014. Tant les forces armades com els qui militen a l'EI han comès greus abusos, alguns dels quals equivalen a crims de guerra segons Human Rights Watch, si bé els enfrontaments armats s'han ocultat en gran manera a causa de les restriccions a la informació que imposen les forces armades egípcies.

Amb el pretext de combatre aquest grup armat, les forces de seguretat egípcies han desplaçat desenes de milers de residents de Sinaí del Nord i han imposat restriccions a la circulació de persones i mercaderies, la qual cosa pràcticament ha paralitzat l'activitat comercial i econòmica des de fa diversos anys. Segons el treball d'investigació de Human Rights Watch, milers de residents de Sinaí del Nord han estat objecte de detencions arbitràries massives, desaparicions forçades, segrest, tortura i execucions extrajudicials. Des de llavors, Sinaí del Nord s'ha convertit en una zona militar tancada sota un ferri cèrcol mediàtic del govern per a impedir el flux d'informació i restringir l'accés a periodistes i entitats d'observació independents.

Encara que sembla que les forces armades han aconseguit erradicar Wilayat Sina en gran manera i els seus atacs gairebé han cessat des de 2022, en la pràctica la regió continua sent una zona militar tancada, on la informació independent es veu greument restringida. La demolició massiva d'habitatges, la destrucció de terres de cultiu i els desallotjaments forçosos per part de les forces armades en zones frontereres i no frontereres es compten entre les principals denúncies de la població local. La zona fortificada que construeix actualment el govern egipci inclou espais que la població local es va veure obligada a desallotjar per la força.

Les autoritats egípcies han d'aturar immediatament les represàlies contra les persones crítiques que viuen a l'estranger i posar fi a la seva política de tolerància zero amb la informació independent, que criminalitza de fet la llibertat d'associació i d'expressió, així com el treball en favor dels drets humans. A més, les autoritats egípcies han de permetre immediatament que la premsa i la societat civil independents treballin amb llibertat al Sinaí i informin sobre els greuges que denuncia la població resident després d'una dècada d'operacions militars ocultes al públic, així com sobre el possible impacte dels successos transfronterers en el conflicte armat en curs a Gaza.

“En comptes lloc d'intensificar l'asfixiant control sobre la informació a Sinaí, el govern ha de garantir la recerca independent dels abusos contra els drets humans comesos durant un decenni d'operacions militars a la regió, inclosos els fets documentats amb valentia per la Fundació Sinaí per als Drets Humans”, ha declarat Adam Coogle, director adjunt de Human Rights Watch per a l'Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica.

Firmants:

 Amnistia Internacional
 Institut del Caire d'Estudis de Drets Humans (CIHRS)
 Comitè per la Justícia
 Democracy for the Arab World Now (DAWN)
 DIGNITAT: Institut Danès contra la Tortura
 Front Egipci pels Drets Humans (EFHR)
 Fòrum Egipci de Drets Humans (EHRF)
 EgyptWide for Human Rights
 Centre El Nadeem
 Euromed Rights
 FairSquare
 Human Rights Watch
 Comissió Internacional de Juristes
 Federació Internacional pels Drets Humans (FIDH)
 Servei Internacional per als Drets Humans
 Centre per a la Democràcia a l'Orient Mitjà (MEDC)
 Associació per la Llibertat de Pensament i Expressió (AFTE)
 Iniciativa Egípcia pels Drets Personals (EIPR)