Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Dinamarca: Els plans d'enviar persones sol·licitants d'asil a Ruanda són "inadmissibles i potencialment il·legals"

© REUTERS/Yannis Behrakis

Davant la notícia que les autoritats daneses han signat un acord amb el govern ruandès per millorar la cooperació en matèria de migració i asil que podria permetre l'enviament de sol·licitants d'asil a Ruanda, el director per a Europa d'Amnistia Internacional, Nils Muižnieks, ha declarat:

"Qualsevol intent de traslladar a Ruanda sol·licitants d'asil que arriben a Dinamarca per tramitar allà les seves sol·licituds d'asil seria no només inadmissible, sinó potencialment il·legal. Dinamarca no pot negar el dret dels qui arriben al seu territori de sol·licitar asil i traslladar aquestes persones a un tercer país sense les garanties necessàries".

"Aquestes propostes porten el traspàs de la responsabilitat de la protecció de la població refugiada per governs de la UE a un nou mínim i establirien un precedent perillós a Europa i al món".

"La idea que els països rics poden pagar per no haver de complir les seves obligacions internacionals, despullant els qui demanen asil fins i tot del seu dret que les seves sol·licituds s'estudiïn a Dinamarca, és profundament preocupant".

Informació complementària

El 29 d'abril, el govern danès va presentar un projecte de llei per modificar la Llei d'Estrangeria (Introducció de la possibilitat de traslladar a sol·licitants d'asil per tramitar les seves sol·licituds d'asil i allotjament en tercers països). El projecte legislatiu es debatrà demà al Parlament danès.

El 2020, Dinamarca va rebre 1.515 sol·licituds d'asil, el nombre més baix en 20 anys. Van obtenir permís per quedar-se 601 persones.

"Aquest pla es proposa en un context d'enduriment de les polítiques d'asil del país. Gairebé 400 persones refugiades sirianes corren el risc de ser retornades a les zones de guerra de Síria després que Dinamarca decidís retirar-los el seu estatut de protecció".