Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Dinamarca: Demanda contra l'Estat per infringir les normes d'exportació d'armes en autoritzar vendes a Israel

© picture alliance/dpa | Abed Rahim Khatib

Oxfam Dinamarca, Amnistia Internacional Dinamarca, Ajuda en Acció Dinamarca (Mellemfolkeligt Samvirke) i l'organització palestina de drets humans Al Haq han demandat el Ministeri d'Afers exteriors i la Policia Nacional de Dinamarca per incomplir les obligacions de l'Estat en virtut del dret internacional en permetre exportacions d'armes a Israel.

Les autoritats pertinents han rebut avui la demanda presentada per les quatre organitzacions, la finalitat de les quals és aturar les exportacions d'armes daneses a Israel per protegir la població civil de Gaza i garantir que Dinamarca no contribueix a la comissió de crims de guerra contra població civil i compleix les seves obligacions internacionals.

“Hem conclòs sense cap dubte que els components d'armes i altres materials militars danesos exportats directa i indirectament a Israel s'estan usant per a cometre possibles crims de guerra i contribuir a un possible genocidi. Això constitueix una violació del Tractat sobre el Comerç d'Armes de l'ONU i del reglament comú de la UE sobre exportacions d'armes, que estableixen clarament que els Estats membres tenen l'obligació de denegar permisos d'exportacions d'armes si existeix un perill evident que tals armes o components d'armes s'utilitzin per a violar el dret internacional”, afirmen les organitzacions.

Les organitzacions consideren que els permisos existents per a l'exportació permanent de material militar a Israel no són vàlids i han de ser revocats immediatament, inclosos els relatius a parts i components en el marc de l'acord de cooperació sobre l'avió de combat F-35, en virtut del qual s'envien parts d'armes daneses als Estats Units, que fabrica els caces F-35 venuts a Israel.

“Hem demanat als tribunals de la causa que dictin mesures cautelars perquè les exportacions d'armes a Israel no puguin continuar mentre la causa estigui pendent, ja que els danys potencials de la continuació de les exportacions són irreversibles”, han manifestat les organitzacions.

Més recentment, la relatora especial de l'ONU sobre el Territori Palestí Ocupat, Francesca Albanese, va concloure que existeixen la sospita raonable que Israel ha comès actes equiparables a genocidi a Gaza.

Les organitzacions esmenten també la informació més recent publicada pel mitjà de comunicació Danwatch i el diari Information, segons la qual els caces F-35, que contenen parts d'armes daneses, estan tenint un paper protagonista en els bombardejos massius sobre Gaza.

“És profundament preocupant que Dinamarca no respecti les seves obligacions jurídicament vinculants sobre exportacions d'armes. Dinamarca no ha de contribuir a la comissió de violacions del dret internacional. Per tant, les exportacions d'armes daneses a Israel han de suspendre's immediatament”, afirmen.

El ministre d'Afers exteriors, Lars Løkke Rasmussen, acaba d'anunciar que Dinamarca aspira a un lloc en el Consell de Seguretat de l'ONU. Entre les prioritats de Dinamarca està la de defensar el dret internacional.

“Com a membre del Consell de Seguretat de l'ONU, Dinamarca defensarà l'ordre mundial basat en les normes internacionals, que és fonamental per a la pau i la seguretat internacionals, i especialment per a la seguretat de països petits. Sense el dret internacional, ens enfrontem a un món en el qual els més forts dicten les normes”, va declarar el Ministeri d'Afers exteriors en un comunicat de premsa.

“Si el govern danès parla de debò, ha d'actuar ja i suspendre les exportacions directes i indirectes d'armes a Israel per a protegir la població civil de Gaza”, han manifestat les organitzacions.

Ara el tribunal registrarà la demanda i les autoritats disposaran de dues setmanes per a respondre al seu contingut.