Actuem pels drets humans a tot el món

Detenir l'execució de dos de menors

  • Més de 160.000 firmes contra la pena de mort a menors en www.actuaconamnistia.org
Les autoritats iranianes han de detenir l'execució de dos joves que eren menors d'edat en el moment de cometre el delicte. Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui, 5 de maig. Aquesta execució es preveu per al dimecres, cinc dies després que s'executés Delara Darabi, condemnada per un delicte que presumptament va cometre quan era menor de 18 anys.
      
"El consens internacional contra l'execució de menors reflexa l'ampli reconeixement del fet que, a causa de la immaduresa, la impulsivitat, la vulnerabilitat i la capacitat de rehabilitació d'aquestes persones, no se’ls pot prendre les seves vides per atroç que sigui el delicte del que se'ls declari culpables", ha manifestat Hassiba Hadj Sahraoui, directora adjunta del Programa per a Orient Mitjà i el Nord de l'Àfrica d'Amnistia Internacional. "El que s'hagi fixat la data d'aquestes execucions, tan sols uns dies després de l'espantosa execució de Delara Darabi, demostra que les autoritats iranianes senten un menyspreu absolut pel dret internacional, que prohibeix de forma inequívoca l'execució de persones condemnades per delictes que es van cometre quan eren menors de 18 anys."

L'execució dels dos joves, Amir Khaleqi i Safar Angooti es preveu per al dimecres 6 de maig a les 4 de la matinada, hora local, a la presó d'Evin. Se sap que a l'Iran hi ha condemnades a mort almenys unes 135 persones més que eren menors de 18 anys en el moment del delicte.

Segons Mohammad Mostafaie, advocat dels dos joves, Amir Khaleqi va matar un home durant una baralla quan estava sota els efectes del alcohol. Amir no recorda com van succeir els fets, però tenia tants remordiments que es va lliurar ell mateix a la policia. Tenia 16 anys. Finalment va ser declarat culpable, malgrat que el tribunal va tenir en compte que estava ebri en el moment dels fets i que era menor d'edat.

El president de la judicatura va concedir el febrer a Amir una suspensió de dos mesos de l'execució, que ja ha expirat, per la qual cosa l'execució es preveu per al dimecres 6 de maig.

Safar Angooti va ser declarat culpable d'assassinat als 17 anys. Segons el diari Etemad, l'abril de 2008 va apunyalar un presumpte rival que estava parlant amb la noia que a ell li agradava i va ser condemnat a mort. Safar va reconèixer que havia matat l'home, però va assegurar que no ho havia fet de forma intencionada.

Segons els informes, el propi Mohammad Mostafaie va ser detingut aquest matí quan sortia d'una reunió amb el portaveu de la judicatura, Ali Reza Jamshidi, en la que va tractar que s'aturessin les execucions. Va quedar en llibertat unes hores després.

"Encara pot haver temps de salvar les vides d'Amir Khaleqi i Safar Angooti, que igual que Delara, poden morir per uns delictes que presumptament van cometre quan encara eren menors", ha manifestat Hassiba Hadj Sahraoui.

L'organització ha instat a les autoritats iranianes a adoptar nova legislació que prohibeixi, una vegada per sempre, l'execució de menors, inclosos els condemnats per assassinat (qisas). L'execució de Delara Darabi i la perspectiva d'aquestes dues noves morts posen de manifest una vegada més la necessitat imperiosa de l'esmentada legislació.

Des de gener de 2009, l'Iran ha executat almenys dues persones per delictes presumptament comesos quan eren menors de 18 anys. Cap altre país no ho ha fet des de 2007.

Els i les activistes d'Amnistia Internacional realitzarà activitats mundials el dimecres 6 de maig davant de les ambaixades iranianes per protestar per l'execució de Delara Darabi, amb l'esperança que la publicitat detingui la possible execució d'Amir Khaleqi i Safar Angooti.

La secretària general Irene Khan dipositarà lliris blancs davant de l'ambaixada iraniana a Londres com a protesta per l'execució de Delara Darabi i altres de menors a l'Iran.


Més de 160.000 firmes contra la pena de mort a menors La Secció espanyola d'Amnistia Internacional té en marxa una ciberacció urgent a través de la web www.actuaambaministia.org  per paralitzar l'execució imminent d'aquests menors. Ja 160.00 persones han demanat a les autoritats iranianes que commutin les condemnes a pena de mort per a aquelles persones que van cometre els seus delictes quan eren menors d'edat.