Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Dels insults a la violència sexual, les defensores de drets humans són objecte d'un atac global

El 8 de març de 2019, Dia Internacional de la Dona Treballadora, al Pakistan. © Amnistia Internacional

Els governs no protegeixen les defensores dels drets humans i les persones defensores de drets de les dones i de qüestions de gènere i sexualitat(WHRD, per les seves sigles en anglès), que habitualment afronten una àmplia varietat d'atacs vinculats específicament amb el gènere, com la violació, pel seu treball de promoció dels drets relatius a dones, igualtat de gènere i sexualitat, ha afirmat Amnistia Internacional en un nou informe el Dia Internacional de les Defensores de Drets Humans.

Desafiar el poder, combatre la discriminació: Crida a l'acció per reconèixer i protegir les defensores dels drets humans i a les persones defensores dels drets de les dones i de qüestions de gènere i sexualitat revela que aquestes activistes segueixen sent objecte d'agressió, amenaces, intimidació, criminalització i fins i tot homicidi pel seu activisme. Tot això, malgrat els reiterats compromisos de millorar-ne la protecció, inclosa l'aprovació d'una resolució de l'ONU fa sis anys.

"Les WHRD són atacades per ser qui són i fer el que fan. Els perills són encara més grans per a aquelles que pateixen formes interseccionals de discriminació. Si ets dona i a més pertanys a una minoria racial o ets indígena, pobra, lesbiana, bisexual, trans, o treballadora sexual has de lluitar molt més perquè els qui tenen el poder escoltin la teva veu", ha afirmat Kumi Naidoo, secretari general d'Amnistia Internacional.

Les defensores de drets humans són atacades per ser qui són i fer el que fan

Kumi Naidoo, Amnistia Internacional

"A tot el món, les defensores dels drets humans estan denunciant injustícies, abusos i discriminació, sovint perquè les han sofert en primera persona. Són fonamentals per al progrés humà: lluiten pels drets humans i contra el patriarcat i el racisme, alhora que exerceixen pressió perquè es duguin a terme reformes pioneres en moltíssims fronts. Els governs han de complir amb el compromís de garantir que aquestes activistes poden actuar amb llibertat i seguretat".

Política de demontizació

Encara que el moviment feminista de drets humans per protegir els drets de les dones, les persones LGBTI i altres grups marginats és més fort que mai, els darrers anys pateix una pressió creixent per part de polítics, líders religiosos i grups violents que propaguen una política de demonització. Com que les WHRD estan en primera línia del progrés, sovint són les primeres a patir atacs en les ofensives cada vegada més freqüents contra un món més just i inclusiu.

Per exemple, a Polònia, aquest col·lectiu, que ha liderat protestes multitudinàries al carrer contra els intents de restringir l'accés a l'avortament, ha estat objecte d'atacs i ha documentat altres violacions dels drets de les dones i les persones LGBTI que estan tenint lloc en un clima d'augment del sentiment racista i contrari a la immigració.

Violència sexual

És habitual que per fer callar les WHRD es recorri a la violència, inclosa la violència sexual com a forma de tortura.

A Bahrain, Ebtisam El-Saegh, WHRD de l'organització Salam per la Democràcia i els Drets Humans, va ser agredida sexualment, colpejada de forma brutal, va rebre puntades al cos i va ser obligada a romandre dempeus durant la major part de les set hores que va passar sent interrogada sota custòdia el 2017. "Em van amenaçar de fer mal a la meva família i que detindrien el meu marit per torturar-lo i electrocutar-lo. Uns homes em van dir: "Ningú no pot protegir-te", va explicar a Amnistia Internacional.

A Egipte, Malak al-Kashef, WHRD transgènere, de 19 anys, va ser detinguda al març de 2019 arran de la seva implicació en manifestacions pacífiques al Caire. Es va enfrontar als càrrecs falsos de "ajudar una organització terrorista" i "fer ús indegut de les xarxes socials per cometre un delicte punible per la llei". Sota custòdia, va ser sotmesa a un examen anal forçat i altres formes d'agressió sexual. Encara que s'estava sotmetent a tractament d'afirmació de gènere, Malak va ser reclosa en un centre de detenció per a homes, la qual cosa l'exposava a un risc encara més alt de patir violència sexual. Va quedar finalment en llibertat el juliol de 2019.

A diferència d'altres persones que defensen els drets humans, les WHRD tenen més probabilitats de patir violència i altres tipus de pressió per part de les seves parelles i familiars. Poden ser objecte de violència de gènere en l'àmbit familiar i abusos basats en diferents concepcions de l'honor, amenaces de divorci o de ser separades per força de fills i filles.

Campanyes de desprestigi

Les dones activistes sovint són sotmeses a campanyes de desprestigi que humilien el seu "comportament desviat" i estan concebudes per alimentar l'hostilitat cap a elles.

Després de rescatar persones migrants en el Mediterrani central al juny de 2019, Carola Rackete, la capitana italiana del vaixell de rescat Sea-Watch 3, va ser insultada repetidament pel ministre de l'Interior italià, que la va anomenar pirata i delinqüent. Als insults d'aquest van seguir terribles atacs verbals per part d'altres persones, que incitaven a cometre actes de violència sexual contra ella, atacant-la també per raó de gènere i pel seu aspecte.

A Mauritània, Mekfoula Brahim, una WHRD que ha fet campanya per posar fi a la mutilació genital femenina, va ser titllada d'apóstata en publicacions a Facebook el 2016 després de defensar un bloguer condemnat a mort per criticar els qui recorren a la religió per discriminar minories. L'insult la va exposar al risc de ser jutjada i condemnada a mort.

Amnistia Internacional demana als Estats que investiguin els atacs contra les WHRD i facin retre comptes als responsables. Alhora, els Estats han d'educar a la seva ciutadania sobre els drets de les persones que defensen tots els drets humans, així com proporcionar mecanismes de finançament i protecció adaptats a les necessitats de les WHRD.

"És fonamental que els qui ostenten el poder reconeguin les defensores dels drets humans com a agents del canvi per a l'obtenció de justícia, igualtat, pau i desenvolupament sostenible. Aquestes dones han de ser celebrades i protegides pel seu treball valent per millorar totes les nostres vides, però especialment les de les comunitats més marginades", ha afirmat Kumi Naidoo.

Informació complementària

Defensores dels drets humans i persones defensores dels drets de les dones i de qüestions de gènere i sexualitat (WHRD, per les seves sigles en anglès) és un terme inclusiu que representa la lluita pel reconeixement dels desafiaments específics que afronten les dones que participen en la defensa de qualsevol dret humà, i les persones de qualsevol gènere que defensen els drets de les dones o que treballen sobre diverses qüestions relatives al gènere i la sexualitat.

Amnistia Internacional ha treballat durant molt temps juntament amb WHRD i forma part de la Coalició Internacional de Defensores de Drets Humans. Per a aquest informe, publicat el 29 de novembre per commemorar el Dia Internacional de les Defensores de Drets Humans, l'organització s'ha basat en les seves pròpies anàlisis i investigacions i també en les de altres organitzacions aliades. A més, l'informe conté noves aportacions de 23 activistes en 21 països, entrevistades entre febrer i abril de 2019