Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Cuba: Llibertat per a un activista de drets humans tancat en una presó de màxima seguretat

Amnistia Internacional ha adoptat avui el seu pres de consciència número 55 a Cuba i ha instat el president Raúl Castro a posar-lo en llibertat immediata i incondicional.

Darsi Ferrer, director del Centre de Salut i Drets Humans “Juan Bruno Zayas”, a l'Havana, roman detingut des del juliol de 2009 per càrrecs falsos de rebre articles obtinguts il•legalment, un delicte pel qual se sol concedir la llibertat sota fiança de forma immediata.

No ha comparegut a judici i resta reclòs en una presó de màxima seguretat de l'Havana, destinada a presos condemnats per delictes violents.

“L'acusació contra Darsi Ferrer és clarament un pretext. Creiem que es troba detingut com a càstig pel seu treball de promoció de la llibertat d'expressió a Cuba”, ha manifestat Gerardo Ducos, investigador sobre Cuba d'Amnistia Internacional.

Encara que el judici per aquest delicte normalment correspondria a un magistrat local, el cas de Darsi Ferrer està en mans de la Fiscalia General. Això recolza l’argument que es tracta d'un cas amb motivació política. Anteriorment, l’activista va estar detingut moltes vegades en relació amb les seves activitats de protesta.

“En circumstàncies normals, qualsevol persona acusada d'aquest delicte estaria en llibertat sota fiança tot esperant judici, no reclosa en una presó de màxima seguretat. Es tracta d'un altre intent més de les autoritats cubanes d’obstaculitzar el treball dels activistes de drets humans a Cuba”, ha manifestat Gerardo Ducos.

El dilluns, Orlando Zapata Tamayo, adoptat com a pres de consciència per Amnistia Internacional, va morir després de mantenir, segons els informes, una vaga de fam durant diverses setmanes en protesta contra les seves condicions de reclusió. Havia estat detingut el març de 2003 i complia una pena total de 36 anys de presó.

Darsi Ferrer i la seva esposa Yusnaimy van ser detinguts a l'Havana sense una ordre judicial vàlida el 9 de juliol de 2009, hores abans de participar en una manifestació per promoure la llibertat d'expressió.

Van ser interrogats durant diverses hores i Darsi Ferrer va ser emmanillat i copejat per vuit agents de policia. Unes hores després van quedar en llibertat sense càrrecs.

El 21 de juliol de 2009, Darsi Ferrer va ser novament detingut amb el pretext de portar-lo a comissaria per respondre a unes preguntes amb relació amb uns materials de construcció que la policia li havia confiscat durant la seva detenció anterior. Aquest pretext va resultar ser fals i Darsi Ferrer va ser portat a una presó de màxima seguretat a les afores de l’Havana i el van acusar de rebre articles obtinguts il•legalment.

Darsi Ferrer afirma que els materials de construcció, dos sacs de ciment i diverses bigues de ferro, els hi va donar un col•lega que havia abandonat el país i que no havia acabat de restaurar casa seva. Els materials portaven mesos en el porxo de la casa de Darsi Ferrer, clarament visibles des del carrer, abans que les autoritats acudissin a confiscar-los.