Actuem pels drets humans a tot el món

Cuba: Amnistia Internacional condemna les sentències de Luis Manuel Otero Alcántara i Maykel "Osorbo" Castillo

© Natasha Pizzey for Amnesty International

Davant les sentències del Tribunal Municipal Popular de Centre Havana, que condemna els artistes Luis Manuel Otero Alcántara i Maykel Castillo Pérez a cinc i nou anys de presó, respectivament, Erika Guevara Rosas, directora per les Américas d'Amnistia Internacional, ha afirmat:

?"Tant Luis Manuel com Maykel són artistes que han utilitzat l'art com a mitjà per expressar les seves opinions sobre les condicions socials, polítiques i econòmiques a Cuba. Són dos exemples emblemàtics de com el govern de Miguel Díaz-Canel utilitza el sistema judicial per criminalitzar les veus crítiques, incloent a través de càrrecs de suposats delictes incompatibles amb el dret internacional. La comunitat internacional ha de seguir condemnant públicament aquestes pràctiques, que atempten obertament amb el ple exercici de drets humans al país".

"Malgrat les exigències de diversos actors dins de la comunitat internacional, els judicis de Luis Manuel i Maykel, que mai no haurien d'haver-se donat, es van dur a terme a porta tancada i sota un fort control policial, segons informes d'activistes. Amnistia Internacional també va rebre informació de part d'activistes i periodistes, denunciant la presència d'agents de seguretat prop de casa seva, per impedir que acudissin als afores del Tribunal de Marianao a l'Havana".

"El judici contra Luis Manuel Otero Alcántara i Maykel "Osorbo" Castillo és un exemple vergonyós de la crisi de drets humans provocada per la política de repressió del govern cubà des de fa dècades. Des d'Amnistia condemnem la criminalització d'aquests presos de consciència, que es troben detinguts només per exercir els seus drets".

"Exigim la llibertat immediata i incondicional per a Luis Manuel Otero, Maykel "Osorbo" Castillo i totes les persones preses per exercir els seus drets a la llibertat d'expressió i defensar drets a Cuba".