Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COVID-19: la vacuna d'Oxford/AstraZeneca, un impuls a l'accés mundial que no elimina enormes desigualtats

© AHMAD AL-RUBAYE/AFP via Getty Images

En resposta a la notícia que la vacuna contra la COVID-19 desenvolupada per l'Universitat d'Oxford i AstraZeneca ha presentat en assaigs clínics una eficàcia del 70% que podria augmentar al 90% si se'n modifica la dosificació, Steve Cockburn, director de Justícia Econòmica i Social d'Amnistia Internacional, ha manifestat:

"Oxford i AstraZeneca han promès un 'accés ampli i equitatiu' a aquesta vacuna, fet que obre moltes esperances a tot el món. El baix cost d'aquesta vacuna i el seu fàcil emmagatzematge fan possible una distribució justa, i, a més, és la primera que va acompanyada de considerables acords de distribució a països d'ingressos baixos. No obstant això, cal fer molt més encara perquè, malgrat on visquin, les persones puguin accedir a aquests productes essencials, pel qual, si no es prenen més mesures, el subministrament de la vacuna a països d'ingressos baixos seguirà sent perillosament insuficient.

"Aquesta és la tercera vacuna que ha donat resultats prometedors en les últimes setmanes, i molt països rics ja han comprat enormes dosis d'aquests productes per vacunar tota la seva població. Els governs i les empreses han de començar a donar prioritat a l'accés de la resta del món, compartint àmpliament tecnologies i arribant a acords per garantir que es disposa de prou existències per protegir totes les persones que ho necessitin, sigui quin sigui el lloc on visquin.

Informació complementària

Oxford/AstraZeneca ha declarat que pot produir 3.000 milions de dosis el 2021, i actualment és l'únic creador de vacunes que té un acord amb la iniciativa global COVAX, de la qual dependran la majoria dels països d'ingressos baixos i mitjans per a rebre gran part del seu subministrament de vacunes. Al juny, Oxford/AstraZeneca es va comprometre a produir 1.000 milions de dosis per a països d'ingressos baixos i mitjans per mitjà d'una associació amb el Serum Institute de l'Índia. Ha promès vendre la vacuna sense ànim de lucre -entre dos i tres dòlars estatunidencs per dosis- durant tot el temps que duri la pandèmia.

Els Estats Units ja s'ha assegurat comanda de més de 1.000 milions de dosis -més de tres dosis per persona- de les tres vacunes sobre les quals s'han anunciat resultats fins ara, mentre que el Regne Unit, el Canadà i el Japó que s'han assegurat més de dues dosis per persona de les tres vacunes, a més a més d'arribar a acords per altres vacunes encara en desenvolupament. Tot i que la vacuna d'Oxford/AstraZeneca donarà un enorme impuls a l'accés de diversos països, els subministraments acordats per la majoria dels països d'ingressos i baixos només aconsegueixen encara per a una petita part de les seves poblacions.

Són molts els països que han efectuat ja demanats de dosis de la vacuna d'Oxford i AstraZeneca, entre els quals la UE (400 milions), els Estats Units (300 milions), la Xina (200 milions) el Japó (120 milions), Regne Unit (100 milions) el Brasil (100 milions), Indonèsia (100 milions), Austràlia (33,8 milions), Egipte (30 milions), l'Argentina (22 milions) i el Canadà (20 milions). S'ha aconseguit també un acord amb Mèxic i l'Argentina per a produir vacunes per a països de Llatinoamèrica.

Les empreses farmacèutiques i els instituts d'investigació exerceixen una funció decisiva pel que fa a facilitar el dret a la salut. D'acord amb el dret internacional, tenen l'obligació de respectar els drets humans, fet que inclou, entre altres coses, garantir que les seves vacunes contra la COVID-19 són accessibles i assequibles pel nombre més gran de possibles persones.

Fa dues setmanes, un grup d'experts de drets humans de l'ONU van instar els governs a posar fi a l'acaparament de subministres de vacunes i van demanar empreses farmacèutiques que compartissin les seves innovacions per garantir que totes les persones puguin tenir accés a les proves, tractaments i vacunes per a la COVID-19.