Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COVID-19: Els inversors en grans farmacèutiques han de garantir accés just a les vacunes a tots els països

© BPS

Els inversors en empreses que fabriquen vacunes contra la COVID-19 han d'utilitzar la seva influència per garantir que els subministraments d'aquestes vacunes vitals i necessitades amb urgència arriben als països d'ingressos baixos i mitjans baixos; així ho ha afirmat avui Amnistia Internacional, amb vista a les juntes generals anuals de Johnson and Johnson, Moderna, Pfizer (28 d'abril) i AstraZeneca (29 d'abril).

Quan és a punt de perdre's per un marge significatiu l'objectiu global de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'aconseguir una taxa de vacunació del 70% en tots els països del món abans de juliol de 2022, les empreses farmacèutiques continuen obstaculitzant un accés just a les vacunes contra la COVID-19 amb el seu monopoli de la tecnologia, els seus bloquejos i pressions per impedir l'ús compartit de la propietat intel·lectual, el cobrament de preus elevats per a les vacunes i la seva distribució prioritària a països rics.

Amnistia Internacional demana a tots els inversors institucionals -entre els quals Baillie Gifford, Bank of America, Bank of NY Mellon, BlackRock, Capital Group, Morgan Stanley, State Street, UBS, Vanguard Group i Wellington Management- que utilitzin les seves juntes generals anuals per exigir a AstraZeneca, Johnson and Johnson, Moderna i Pfizer que assumeixin les seves responsabilitats en matèria de drets humans. Alhora, han de votar a favor de resolucions d'accionistes dirigides a facilitar la distribució universal de les vacunes contra la COVID-19 i preguntar al consell d'administració de cada empresa quina mesures estan adoptant per aconseguir l'objectiu de vacunació de l'OMS.

"Les empreses farmacèutiques tenen responsabilitats en matèria de drets humans, i no obstant això segueixen tenint un paper decisiu en una distribució escandalosament desigual de les vacunes a tot el món. Mentre aquestes empreses i els seus inversors han obtingut excel·lents beneficis de les vacunes contra la COVID-19, els països d'ingressos baixos han rebut una part mínima del subministrament global i han sofert un nombre desproporcionat de morts per la malaltia", ha afirmat Mark Dummett, responsable d'empreses i Drets Humans d'Amnistia Internacional.

"Els inversors institucionals s'han beneficiat enormement d'aquesta política especulativa i curta de mires, però tenen el deure garantir que els seus diners no contribueix a causar abusos contra els drets humans. Aquestes juntes generals anuals representen una oportunitat d'or perquè canviïn de rumb i facin valer la seva considerable influència sobre aquestes empreses. Han de plantejar els seus dubtes al consell d'administració de cada empresa i donar suport a aquelles resolucions de l'accionariat que puguin impulsar un canvi de política llargament esperat que anteposi les persones als beneficis".

Amnistia Internacional demana a tots els inversors institucionals a Johnson and Johnson, Moderna i Pfizer que votin a favor de la resolució presentada per Oxfam Amèrica, en què s'insta a encarregar informes de l'accionistes sobre la transferència de tecnologia per fabricar vacunes contra la COVID-19 amb la finalitat que fabricants de països d'ingressos baixos i mitjans baixos puguin produir-les. Seria un pas important per convèncer la junta d'administració de cadascuna d'aquestes empreses que necessita canviar de rumb i fer més per garantir la distribució de vacunes a països d'ingressos baixos i mitjans baixos, on les taxes de vacunació segueixen sent molt baixes.

Segons Our World in Data, a data de 25 d'abril de 2022, el 65,1% de la població mundial havia rebut almenys una dosi vacunal contra la COVID-19, mentre que només el 15,2% de la població dels països d'ingressos baixos havia rebut almenys una dosi.

Amnistia Internacional demana també als inversors institucionals que exerceixin la diligència deguda en matèria de drets humans sobre les seves inversions, la qual cosa inclou vigilar de manera contínua els efectes de les polítiques de distribució de vacunes contra la COVID-19 de les empreses. Així mateix han d'adoptar mesures immediates per prevenir efectes adversos, mitigar riscos, reparar tots els danys identificats i donar a conèixer públicament els resultats.

Caixabank

Aministia Internacional ha demanat a Caixabank, amb participació a Pfizer, que a la junta d'accionistes que se celebrarà aquest dijous 28 d'abril utilitzi la seva considerable influència per pressionar la companyia perquè elimini les barreres per a un accés equitatiu a la vacuna i promogui la responsabilitat i la transparència, amb la finalitat d'ajudar a aconseguir l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) d'una taxa de vacunació del 70% de la població de cada país per a juliol de 2022.

Informació complementària

Al febrer de 2022, Amnistia Internacional va publicar l'informe Els diners manen: La resposta de les farmacèutiques a la crisi de les vacunes contra la COVID-19, on s'avaluaven mitjançant un sistema de puntuació les principals empreses fabricadores de vacunes: AstraZeneca plc, BioNTech ES, Johnson & Johnson, Moderna Inc. i Pfizer Inc. Pfizer i Moderna van ser les que pitjor van puntuar.

El 2021, Pfizer, BioNTech i Moderna van preveure uns ingressos de fins a 54.000 milions de dòlars, i no obstant això van subministrar menys del 2% de les seves vacunes a països d'ingressos baixos. Els registres sobre distribució de Johnson & Johnson van ser millors: el 50% de les seves existències van arribar a països d'ingressos baixos i mitjans baixos, encara que moltes d'aquestes dosis es van subministrar com "donacions" de països d'ingressos alts i no com a part de contractes de venda. L'empresa segueix rebutjant compartir la seva tecnologia i propietat intel·lectual a través d'iniciatives coordinades per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i està abandonant el seu sistema de preus sense ànim de lucre.

Amb vista a les juntes generals anuals d'abril de 2022, Amnistia Internacional s'ha adreçat per escrit a més de 30 inversors institucionals de fabricants de vacunes contra la COVID-19 i els ha demanat que utilitzin la seva gran influència per pressionar a les farmacèutiques amb la finalitat que eliminin els obstacles per aconseguir l'objectiu de l'OMS d'una taxa de vacunació del 70%. La inversió total en els proveïdors de vacunes que pertanyen o estan gestionats per aquestes 10 institucions financeres s'eleva a més de 250.000 milions de dòlars nord-americans.