Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Corea del Nord: El govern ha de garantir l'accés a les vacunes contra la COVID-19 pel brot d'òmicron

Photo by KIM WON JIN/AFP via Getty Images

Davant la declaració en els mitjans de comunicació estatals nord-coreans d'una "emergència nacional màxima" després del primer brot de COVID-19 al país del qual s'informa oficialment, Boram Jang, investigadora d'Amnistia Internacional per a Àsia Oriental, ha manifestat:

"No hi ha cap indici que Corea del Nord tingui accés a prou vacunes per protegir la seva població de la COVID-19. Així i tot, ha rebutjat milions de dosis de vacunes d'AstraZeneca i Sinovac ofertes pel programa COVAX dirigit per l'OMS, mecanisme global de distribució de vacunes contra la COVID-19 que exigeix una distribució i un seguiment transparents".

No hi ha cap indici que Corea del Nord tingui accés a prou vacunes per protegir la seva població de la COVID-19. Tot i així, ha rebutjat milions de dosis de vacunes d'AstraZeneca i Sinovac

Boram Jang, Amnistia Internacional

"Amb la primera notícia oficial d'un brot de COVID-19 al país. Seguir per aquest camí podria costar moltes vides i seria un incompliment inadmissible del dret a la salut".

"És vital que el govern actuï ja per protegir el dret a la salut d'una de les poblacions del món amb menor accés a les vacunes i un dels sistemes de salut més fràgils del planeta. Això suposa proporcionar accés a les vacunes sense discriminació i garantir un pla de distribució d'aquestes que sigui transparent i estigui sotmès a escrutini públic".

"El govern de Corea del Nord ha d'establir immediatament plans per assegurar vacunes contra la COVID-19 per a la seva població mitjançant la cooperació amb la comunitat internacional".

"També ha d'assegurar-se que totes les mesures d'emergència adoptades per combatre la COVID-19, com els confinaments, són raonables i proporcionades, és a dir, el més limitades possibles. No n'haurà de fer ús indegut i haurà d'aixecar-les quan deixin de ser necessàries per protegir la salut pública".

Informació complementària

L'Agència de Notícies Central Coreana (KCNA) va informar el dimarts 12 de maig que algunes persones a Piongyang havien donat positiu en la subvariant BA 2 de la variant Òmicron del virus. El dirigent nord-coreà Kim Jong-un va declarar una "emergència nacional màxima" i va ordenar confinaments a tot el país per bloquejar la transmissió del virus.

Corea del Nord va rebutjar milions de dosis de vacunes AstraZeneca i Sinovac ofertes el 2021 pel programa COVAX dirigit per l'OMS. Rússia també va oferir en dues ocasions vacunes a Corea del Nord que aquesta va rebutjar.

El dirigent Kim Jong-un havia afirmat que el país no havia registrat ni un sol cas de COVID-19 des que va tancar les seves fronteres a l'inici de la pandèmia el 2020.

En un estudi realitzat el 2019 pel Centre de Salut i Seguretat de la Universitat Johns Hopkins sobre la capacitat dels sistemes nacionals de salut per enfrontar-se a una epidèmia, Corea del Nord va ocupar el lloc 193 d'un total 195 països en capacitat per fer front a una crisi de salut.

A Corea del Nord hi ha 25 milions de persones en greu risc potencial de contreure el virus atès que la immensa majoria de la seva població segueix sense accés a les vacunes contra la COVID-19.

Totes les persones tenen dret al gaudi del més alt nivell possible de salut, la qual cosa inclou un accés equitatiu a les vacunes contra la COVID-19.