Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

COP28: Els governs han d'eliminar progressivament amb urgència els combustibles fòssils i actuar amb rapidesa per a garantir el dret a l'aigua a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica

“Els governs que participen en la COP28 —inclòs el d'Unió dels Emirats Àrabs (EAU), amfitrió de la conferència i productor de combustibles fòssils— han de prendre mesures concretes i enèrgiques per a evitar els pitjors danys de la crisi climàtica en el context de l'alarmant escassetat d'aigua agreujada pel canvi climàtic que afecta també els Estats d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica”, ha declarat avui Amnistia Internacional.

Aquestes mesures han d'incloure l'eliminació urgent i progressiva dels combustibles fòssils i la provisió d'un finançament climàtic basat en els drets humans, dues mesures fonamentals per a garantir el dret a l'aigua de la població de la regió d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica.

 

“Molts països d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica breguen amb les crisis causades per l'aclaparador deute, la destrucció i els danys provocats pels conflictes, i ara, l'escassetat d'aigua agreujada per la crisi climàtica en una regió on l'aigua ja és molt escassa”, va dir Kristine Beckerle, assessora de drets econòmics, socials i culturals de l'Oficina Regional per a Orient Mitjà i el Nord d'Àfrica d'Amnistia Internacional.

“Fins ara, la resposta dels governs de la regió per a garantir el dret a l'aigua és lamentablement insuficient”.

Si es satisfà o no el dret a l'aigua de la població depèn no sols de la quantitat d'aigua existent, sinó també de com gestionen, distribueixen i protegeixen els governs l'aigua disponible. En el context de la crisi climàtica, els governs de la regió d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica han d'intensificar els seus esforços per protegir i garantir un subministrament suficient d'aigua, entre altres mesures, garantint que els grups desfavorits i marginats que seran perjudicats desproporcionadament per la crisi —com les comunitats rurals, les que es dediquen a l'agricultura de subsistència, les pesqueres i els treballadors i treballadores migrants— poden participar de manera significativa en la planificació, la formulació de propostes i la vigilància.

Especialistes en drets humans han conclòs reiteradament que la negligència, la mala gestió, la discriminació i els atacs contra fonts d'aigua han danyat el dret a l'aigua de la població de la regió. No obstant això, cal reconèixer també que els països d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica tenen capacitats molt diferents per a fer front al repte comú de la crisi climàtica, perquè mentre alguns pateixen greus dificultats financeres i econòmiques, altres, com l'amfitrió de la COP28, gaudeixen d'alguns dels ingressos per càpita més alts del món. Iemen, per exemple, és un dels països menys desenvolupats del món, mentre que veïns seus com l'Aràbia Saudita, EAU i Qatar cullen immensos beneficis de les seves empreses nacionals de combustibles fòssils. Aquestes empreses ja estan agreujant la crisi climàtica amb la seva enorme producció de combustibles fòssils, no obstant això la qual cosa planegen augmentar-la encara més, en contra del que fa falta per a abordar la crisi climàtica.

Aquesta contradicció, així com el nefast historial en matèria de drets humans d'aquests Estats, ofereix un panorama ombrívol per a la capacitat de les generacions actuals i esdevenidores per a gaudir del seu dret a l'aigua a la regió.

No es tracta només que els Estats d'ingressos elevats productors de combustibles fòssils del Golf estiguin fallant en aquest front. En tot el planeta, hi ha governs —especialment els de països industrialitzats que tenen la màxima responsabilitat històrica de les emissions— que no estan prenent mesures suficients per a protegir la humanitat enfront de l'acceleració del canvi climàtic i el seu impacte devastador, en particular al no eliminar progressivament tots els combustibles fòssils i les subvencions a aquests combustibles.

“Els governs que participen en la COP28, que, per segon any consecutiu, se celebra en un país d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica, tenen l'oportunitat de prendre mesures vitals per a contribuir a garantir que es compleix el dret a l'aigua a la regió ara i en el futur. Han de respondre a la crida d'activistes i grups de la societat civil vinculant l'eliminació completa, ràpida, justa i finançada dels combustibles fòssils a un enfocament basat en els drets humans del finançament climàtic que inclogui augmentar i millorar els fons oferts per a ajudar a països d'ingressos baixos i d'ingressos mitjans baixos a adaptar-se al canvi climàtic”, va dir Kristine Beckerle.

“En tota la regió, hi ha persones que ja estan enfrontant-se als danys per als drets humans de les sequeres, la calor extrema i l'escassetat agreujada d'aigua. La COP28 no ha de convertir-se en una plataforma per a fer promeses buides on els governs poden fingir que estan prenent mesures mentre no fan res”.

Amnistia Internacional demana també als governs que respectin i protegeixin el dret a l'aigua de totes les persones en el seu territori, la qual cosa inclou prevenir i condemnar els atacs contra recursos d'aigua, i que garanteixin l'accés equitatiu a aigua apta per al consum suficient.

Informació complementària

Fins i tot durant les crisis, els governs tenen l'obligació de fer complir el dret a l'aigua. A més, el dret i les normes internacionals de drets humans ofereixen una orientació important als governs d'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica sobre les àrees que han de prioritzar en la política i la pràctica sobre l'aigua per a garantir que poden fer complir el dret a l'aigua per a les generacions actuals i futures, concretament en el context de la crisi climàtica.

La crisi climàtica està exacerbant greument l'escassetat d'aigua a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica. Els estudis d'atribució climàtica han conclòs que les recents onades de calor i sequeres pluriennals a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica són més probables i/o més greus a causa del canvi climàtic causat per l'ésser humà.

Segons estudis del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), els nivells de sequedat a Orient Mitjà i el nord d'Àfrica pujaran amb l'augment d'escalfament global. Si les temperatures augmenten més de 1,5 °C, el Mediterrani, que inclou parts d'aquesta regió, es convertirà en un “punt crític de canvi de sequedat” i experimentarà “una expansió del terreny i la vegetació desèrtics […] que causarà canvis sense parangó en els últims 10.000 anys”, segons l'IPCC.
 >