Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: Una "carta del món" que exigeix protecció per a la defensora Jani Silva

La defensora de drets humans colombiana, Jani Silva. © Amnesty International

Avui, Dia Internacional de la Mare Terra, Amnistia internacional ha llançat la campanya "Una carta del món" per exigir que les autoritats colombianes prenguin immediatament mesures efectives per garantir la seguretat de la defensora ambientalista Jani Silva.

L'any passat, en el marc d'Escriu pels Drets, la campanya global d'Amnistia i l'esdeveniment de drets humans més gran del món, més de 415.363 persones de desenes de països al voltant del món van prendre acció en favor de la protecció de Jani Silva, qui es troba en risc de ser assassinada per defensar l'Amazones i els drets de més de 1.200 persones que viuen a la Zona de Reserva Camperola de la Perla Amazònica, al Putumayo.

En la nova campanya llançada avui, s'ha emprat un algorisme per unificar els centenars de cartes de solidaritat enviades a Jani Silva per formar una única carta que simbolitza la solidaritat mundial i exigeix a les autoritats colombianes que prenguin mesures contundents i efectives per salvaguardar la seva vida i integritat. En un vídeo publicat avui, 14 figures públiques, entre les quals artistes, cantants i comediants de set països, llegeixen la carta per Jani Silva.

"Des del fons del meu cor dic que aquesta campanya és la que m'ha mantingut viva, perquè he tingut a la mort molt a prop i no s'ha materialitzat. Malgrat tot, avui som vius i això és el que compta", ha dit Jani Silva. "Perquè defenso el meu territori, la gent m'ha posat una pistola en el cap per matar-me. No obstant això, m'hi quedo, no podem fugir ni deixar-nos guanyar per la por. Cal seguir lluitant perquè quan existeixen amenaces contra la nostra terra, existeixen amenaces no només contra nosaltres sinó contra el món sencer, perquè hem de protegir la terra que ens permet viure".

Jani Silva ha dedicat la seva vida a protegir l'Amazones i la vida que conté davant dels intents de grups armats i empreses multinacionals d'apoderar-se del seu territori. Ha liderat programes de reforestació i advocat per la implementació de l'Acord de Pau signat el 2016 entre les FARC-EP i el govern colombià.

Ha sofert amenaces de mort com a represàlia pel seu treball, però les autoritats colombianes no han dissenyat un pla integral i eficient per garantir la seva seguretat. Des de gener de 2020, la protecció estatal ha estat insuficient per evitar set incidents de seguretat que Jani Silva ha viscut, els quals inclouen persecucions per part de persones desconegudes, vigilància digital il·legal per part de l'Exèrcit colombià, amenaces de mort, múltiples trets a pocs metres de casa seva, i el coneixement d'un pla per assassinar-la.