Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: Garantir justícia i no repetició en casos de violència de gènere durant la repressió del 'Paro Nacional', clau per a qualsevol reforma policial

Manifestación por el 25N en Bogotá / Photo by Maria Jose GONZALEZ / AFP

Durant la repressió del 'Paro Nacional' el 2021, dones i persones LGBTIQ+ que es manifestaven, periodistes i persones defensores dels drets humans van sofrir violència sexual i altres formes de violència de gènere a mans de la Policia Nacional de Colòmbia i el seu Esquadró Mòbil Antidisturbis (ESMAD). Així ho ha manifestat Amnistia Internacional avui en un nou informe que presenta a Bogotà.

La Policia no em cuida: Violència sexual i altres violències basades en gènere en el Paro Nacional de 2021 documenta 28 casos de violència de gènere que van tenir lloc en set ciutats contra dones i persones LGBTIQ+ en el marc de les protestes. L'informe exposa amb detall una sèrie de conductes violentes per part d'agents de l'Estat, especialment agents de la Policia Nacional; aquestes conductes van des de l'ús de llenguatge sexista, misògin i abusiu fins a la violència sexual, que pot constituir una forma de tortura.

"La violència de gènere, i especialment la violència sexual, arrossega un dolorós historial en el context del conflicte armat de Colòmbia: un historial que les autoritats encara no han superat. Durant l'Atur Nacional de 2021 rebem centenars de reports de violència de gènere en els quals s'exposaven amb detall violència psicològica, discriminació, amenaces, tocaments, assetjament sexual, nuesa forçada, tortura i violència sexual. Després d'haver documentat 28 d'aquests incidents en profunditat, és clar que la violència de gènere va ser utilitzada per la Policia Nacional com a eina de repressió per a castigar als qui es van atrevir a alçar la veu i protestar", ha manifestat Agnès Callamard, secretària general d'Amnistia Internacional.

Els casos documentats van tenir lloc a les ciutats de Cali i Palmira (Vall del Cauca), Popayán (Cauca), Soledad (Atlàntic), Tunja (Boyacá), Manizales (Caldas) i Bogotà. Les dones que es manifestaven van ser objecte de nombrosos atacs, i entre les supervivents hi ha dones afrodescendents i indígenes, defensores dels drets humans, periodistes, treballadores de la salut i mares.

L'informe revela de quina manera la violència contra dones i persones LGBTIQ+ va estar indissolublement lligada a altres factors de discriminació, com la raça, l'origen ètnic i l'orientació sexual. Els testimoniatges de dones indígenes, afrodescendents i trans revelen com les seves identitats es van convertir en motius addicionals de repressió, i van agreujar el risc de violència. A més, les dones i persones LGBTIQ+ dedicades al periodisme i a la defensa dels drets humans van sofrir atacs caracteritzats pel masclisme, l'homofòbia i altres formes d'odi i estigmatització.

Les violacions de drets humans van tenir lloc principalment en dues situacions: durant l'actuació de la Policia Nacional per a dispersar les protestes, i durant les detencions que van seguir a la intervenció inicial. En totes dues situacions, actuant a títol oficial, va haver-hi agents de la Policia Nacional que van cometre actes que anaven des dels insults sexistes i les amenaces fins a la violència sexual. El factor comú en tots aquests casos va ser la intenció amb la qual es va perpetrar la violència: els seus autors pretenien castigar als qui es manifestaven per qüestionar les normes socials de gènere i per sortir al carrer a exercir el seu dret a la llibertat de reunió pacífica.

Amnistia Internacional va rebre així mateix informació sobre la manera en què el sistema de justícia (i especialment la Fiscalia General de la Nació) va eludir respondre, o va respondre inadequadament, a les denúncies presentades per supervivents de violència de gènere. Diverses supervivents van declarar també que havien decidit no presentar denúncia davant la Fiscalia, per temor i per desconfiança.

"Com màxim mandatari de la Policia Nacional, el president Gustavo Petro ha de dictar una ordre en la qual condemni totes les formes de violència sexual i de gènere i exigeixi que se'ls posi fi. Cal investigar totes les denúncies relacionades amb l'Atur Nacional de 2021 i fer rendir comptes als responsables. Així mateix, les autoritats colombianes han d'abordar les causes fonamentals d'aquesta violència i han de treballar amb les dones i les persones LGBTIQ+ per a desenvolupar i adoptar mesures efectives que garanteixin una vida sense discriminació institucional ni violència de gènere. Aquest és el mínim indispensable per a començar a preparar el camí a la justícia i la rendició de comptes", ha manifestat Agnès Callamard.

Abans d'aquest nou informe, Amnistia Internacional va publicar diverses declaracions i informes que documentaven altres greus violacions de drets humans comeses en el marc de l'Atur Nacional, incloses les restriccions desproporcionades a les manifestacions pacífiques, el paramilitarisme urbà, les detencions arbitràries i la tortura i maltractaments a manifestants pacífics a la ciutat de Cali, així com les lesions oculars causades per agents de l'ESMAD a conseqüència de l'ús il·legítim d'armes de letalitat reduïda.

Més informació:

Colombia: La Policía no me cuida: Violencia sexual y otras violencias basadas en género en el Paro Nacional de 2021

Colombia:Tiros a la vista: traumas oculares en marco del Paro Nacional (investigación, 26 de noviembre de 2021) https://www.amnesty.org/es/documents/amr23/5005/2021/es/

Colombia:Cali:En el epicentro de la represión (investigación, 30 de julio de 2021) https://www.amnesty.org/es/documents/amr23/4405/2021/es/