Amnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsAmnesty IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid IconsCovid Icons
Actuem pels drets humans a tot el món

Colòmbia: crida urgent a aturar la violència contra pobles indígenes en el marc de l'Aturada Nacional

hoto by LUIS ROBAYO/AFP via Getty Images

Responent a denúncies d'atacs violents contra la Minga Indígena a Cali, que ha deixat diverses persones ferides pertanyents al Consell Regional Indígena del Cauca (CRIC), Erika Guevara-Rosas, directora per les Américas d'Amnistia Internacional, ha declarat:

"Els atacs de civils armats, alguns en presència de la policia, en contra de la Minga Indígena a Cali són un reflex de dinàmiques de violència que no s'aturen a Colòmbia i que s'han accentuat en el context de les protestes socials en el marc de l'Aturada Nacional. Des del 28 d'abril, s'han reportat desenes de persones mortes, centenars de ferides i desaparegudes, tortures sexuals i escenes d'horror per repressió de manifestacions, majoritàriament pacífiques, sense que el govern d'Iván Duque ni tan sols reconegui públicament les violacions als drets humans".

"Històricament, els pobles indígenes i afrodescendents han sofert desproporcionadament les conseqüències de la violència, el conflicte armat i la manca de protecció de l'Estat. És inacceptable que les crides urgents a les autoritats per prevenir la violència armada no van ser ateses immediatament; contràriament, diverses autoritats, inclosa la Policia Nacional van emetre declaracions estigmatizants sobre la Minga Indígena i els qui es manifestaven pacíficament a Cali".

"A la repressió excessiva se suma l'estigmatització constant dels qui es manifesten, que incita i justifica la resposta violenta en contra seva. La Minga Indígena tem per la vida dels seus integrants, també dels qui es troben hospitalitzats. Fem una crida urgent al govern d'Iván Duque perquè cessi la repressió, l'estigmatització de la protesta i perquè garanteixi que els pobles indígenes i afrodescendents que acompanyen l'Aturada Nacional comptin amb totes les garanties i protecció dels seus drets humans".

Segons l'informe conjunt de l'ONG Temblores i Indepaz, es denuncien 47 assassinats en el marc de l'Aturada Nacional des del 28 d'abril al 9 de maig. D'aquests casos, 36 es van presentar a la Vall del Cauca (35 a Cali i un a Yumbo). En aquest informe es denuncia que les forces de seguretat i organismes de control no han atès les crides de la ciutadania per evitar atacs de persones armades contra manifestants, policies vestits de civil entre manifestants i repressió de manifestacions pacífiques.